Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις εξελίξεις με το πάρκο Γεωργιάδη

Τ.Ε  ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΠΑΡΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Στις 24/10 μπήκαν στο Πάρκο Γεωργιάδη μπουλντόζες εργολάβων του Δήμου για να ξεκινήσει η προγραμματισμένη εδώ και αρκετό καιρό υποτιθέμενη ανάπλαση. Πρόκειται για ένα έργο ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ ,που στην ουσία θα αλλάξει το δασώδη χαρακτήρα του πάρκου ,μετατρέποντας το σε έναν <εξωραϊσμένο ανθόκηπο> με στόχο την παράδοσή του στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Το αντανακλαστικό της τοπικής κοινωνίας ήταν άμεσο, καθώς αμέσως συγκεντρώθηκε πλήθος ανθρώπων που απαιτούσαν να σταματήσει η διαδικασία. Αφού σταμάτησαν τα μηχανήματα, η απάντηση από μεριάς Δήμου και εργολαβίας ήταν να φέρουν στην αρχή τη Δημοτική Αστυνομία και έπειτα τα ΜΑΤ, που αποπειράθηκαν εκείνη την ώρα να συλλάβουν κόσμο. Η προσπάθεια τους όμως αποκρούστηκε από το πλήθος των αλληλέγγυων που βρισκόταν εκεί. Έπειτα από πιέσεις και συγκρούσεις του συγκεντρωμένου πλήθους , τα ΜΑΤ μαζί με τα μηχανήματα του εργολάβου αποχώρησαν από το χώρο του Πάρκου και οι εργασίες σταμάτησαν.

Ωστόσο, αρκετή ώρα μετά την αποχώρηση τους από το Πάρκο ,η αστυνομία  προχώρησε σε 12 αναίτιες προσαγωγές ατόμων γύρω από το χώρο του Πάρκου. Όλοι οι προσαχθέντες, αφού φακελώθηκαν από την Ασφάλεια (φωτογραφίες, στοιχεία κλπ), αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα, εκτός από ένα φοιτητή, όπου η προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη με τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής και της διατάραξης κοινής ειρήνης και έχει σχηματιστεί δικογραφία. Επίσης  τις επόμενες ημέρες υπήρξε νέος γύρος αναίτιων  προσαγωγών στην περιοχή γύρω από το πάρκο.

Είναι προφανές πως οι δημοτικές αρχές, με την ανοχή και την κάλυψη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να εφαρμόσουν τα σχέδια τους για το πάρκο με κάθε μέσο, και για αυτό το λόγο δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας εξαπολύοντας τις δυνάμεις καταστολής ενάντια στους διαμαρτυρόμενους πολίτες, μια πρακτική στην οποία μας έχουν συνηθίσει (βλ. Κερατέα, Λευκίμμη, πλειστηριασμούς κ.α.).

Το σχέδιο της τωρινής δημοτικής αρχής, το οποίο αρχικά  ψηφίστηκε ομόφωνα από όλες της δυνάμεις που βρίσκονται στο Δημοτικό Συμβούλιο ,προβλέπει επέμβαση (κόψιμο και βαρύ κλάδεμα) περίπου στα μισά (160) από τα δέντρα του Πάρκου, εκρίζωση δεκάδων θάμνων, φύτευση φυτών χαμηλής βλάστησης όπου για να αναπτυχθούν θα χρειαστεί αυστηρό κλάδεμα στα δέντρα του πάρκου, που το καθιστούν το μοναδικό χώρο σκίασης και δροσιάς στην πόλη του Ηρακλείου, ειδικά τους μήνες του καλοκαιριού.

Έχουμε δει άλλωστε στην πράξη πώς εννοεί ο Δήμος Ηρακλείου την ανάπλαση των χώρων σε προηγούμενες επεμβάσεις με καταστρεπτικές συνέπειες για τα δέντρα

  Εξίσου επικίνδυνη με την μελέτη ανάπλασης είναι και η διαχειριστική μελέτη του Δήμου για το πάρκο .Μελέτη η οποία προβλέπει τη θέσπιση «φορέα διαχείρισης» και καταδεικνύει την προσπάθεια περιορισμού ή ελέγχου του οτιδήποτε συμβαίνει εντός του (κάμερες ανάμεσα στα δέντρα), στην κατεύθυνση εμπορευματοποίησης του ,τόσο όσο αφορά στις εκδηλώσεις που θα γίνονται σε αυτό ,όσο και στη φύλαξή του από εταιρία σεκιούριτι.

 Τα τελευταία χρόνια μάλιστα το πάρκο αποτελεί κύριο χώρο έκφρασης συλλογικών εγχειρημάτων, τόπο πολιτικών και κινηματικών διοργανώσεων και φιλοξενεί τα περισσότερα πολιτικά/πολιτιστικά φεστιβάλ.  Ενδεικτικά, σε ανακοίνωση του Δήμου χαρακτηρίζονται ως «μη συμβατές δραστηριότητες» με το χαρακτήρα του Πάρκου, η λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων καθώς και το Pride Κρήτης.

 Με την ολοκλήρωση της μελέτης του ,ο Δήμος θα αφαιρέσει σε έναν από τους πιο αγαπημένους χώρους του κόσμου του Ηρακλείου τα χαρακτηριστικά που τον έκαναν ανοιχτό και φιλικό σε όλη την κοινωνία.

Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

-Καταγγέλλουμε τη στάση του Δήμου και την εισβολή της αστυνομίας στο πάρκο!

-Απαιτούμε να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες ενάντια στο συλληφθέντα φοιτητή! Καμία δίωξη σε ανθρώπους που αγωνίζονται για τα δημόσια αγαθά.

-Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η μελέτη για την ανάπλαση του πάρκου. -Υπερασπιζόμαστε τον ελεύθερο και ζωντανό χαρακτήρα του.

-Διεκδικούμε την ουσιαστική αναβάθμισή του (μεγαλύτερη και ασφαλέστερη παιδική χαρά ,διαδρόμους χωρίς μπετόν ,δημοτικό αναψυκτήριο) ,τη φροντίδα, την καθαριότητα και τη τακτική συντήρησή του από μόνιμο προσωπικό.

-Καλούμε το λαό του Ηρακλείου να διεκδικήσει δημόσιους ,δωρεάν ,ελεύθερους χώρους αναψυχής, άθλησης  και πρασίνου ,που τόσο τους έχει ανάγκη η πόλη , οι εργαζόμενοι και η νεολαία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί