Γαλάζια και πράσινη ανάπτυξη

Στο στόχαστρο της Commission βρίσκεται η θαλάσσια ρύπανση. Τη νομοθετική της πρόταση για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και των εγκαταλελειμμένων αλιευτικών εργαλείων ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η πρόταση που υιοθέτησαν οι ευρωβουλευτές περιλαμβάνει:

] Την κατάργηση προϊόντων μιας χρήσης, όπως τα πιάτα, τα μαχαιροπήρουνα, τα βαμβακερά επιχρίσματα, τα καλαμάκια κ.λπ.

] Τη χωριστή συλλογή και ανακύκλωση άλλων πλαστικών με στόχο να φτάσει το 90% μέχρι το 2025.

] Τη μείωση των  αποβλήτων από προϊόντα καπνού που περιέχουν πλαστικό κατά 50% έως το 2025 και κατά 80% έως το 2030. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ένα φίλτρο τσιγάρου μπορεί να μολύνει μεταξύ 500 και 1000 λίτρων νερού και χρειάζεται δώδεκα χρόνια για να αποσυντεθεί.

Τέλος τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τουλάχιστον το 50% των χαμένων ή εγκαταλελειμμένων αλιευτικών εργαλείων που περιέχουν πλαστική ύλη, θα συλλέγονται κάθε χρόνο, με στόχο τουλάχιστον το 15%  της ανακύκλωσής τους έως το 2025, καθώς αποτελούν το 27% των αλιευτικών αποβλήτων που βρέθηκαν στις ευρωπαϊκές παραλίες.

Αναφερόμενος ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ κ. Χάρης Μαμουλάκης στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμανε πως «σε μια περίοδο που γίνεται πολύς λόγος για αρρυθμίες και για δυστοκίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης επιβεβαιώνει ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν συνδέεται μόνο με μεγάλους πολιτικούς στόχους.

 

Πρωτίστως αφορά την καθημερινότητά μας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής,  την προστασία του περιβάλλοντος. Η γαλάζια και πράσινη ανάπτυξη μαζί με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ζητήματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον του πλανήτη.

 

Ο ΕΣΔΑΚ, θέλοντας να έχει τη δική του συμβολή και συνδρομή στη βιώσιμη ανάπτυξη, σχεδιάζει και υλοποιεί μια δέσμη πρωτοβουλιών για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των φορέων. Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος είναι για μας καίρια προτεραιότητα».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί