Δ. Τζανακόπουλος: Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να διακριβωθεί τι συνέβη με τον θάνατο του ομογενούς στην Αλβανία

Από τις ελληνικές Αρχές γίνονται όλες οι ενέργειες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις, για να διακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη με τον θάνατο του ομογενούς στην Αλβανία, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Open”.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις Αρχές της Αλβανίας, τόνισε πως δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και να μείνουμε στο αυστηρό μήνυμα που έστειλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να τηρούνται χαμηλότερη τόνοι από την πλευρά της κυβέρνησης της Αλβανίας και να μην αντιμετωπίζεται το ζήτημα με επιθετικότητα όταν έχει χαθεί μια ζωή, ώστε να μην τροφοδοτούνται τα αντανακλαστικά των κοινωνιών.

Πλήρη διαλεύκανση για τον θάνατο Έλληνα από πυροβολισμούς στην Αλβανία ζητάει το υπ. Εξωτερικών

«Απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής» δηλώνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών για τον θάνατο Έλληνα πολίτη στην Αλβανία, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών, και ζητεί την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης, προσθέτοντας ότι άμεσα το ΥΠΕΞ θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Η ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για τον θάνατο Έλληνα πολίτη κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών στους Βουλιαράτες Αλβανίας αναφέρει:

Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του.

Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο  Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός.

Εκφράζουμε τη βαθειά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα.

Τι δηλώνει ο Έντι Ράμα

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, υπεραμύνεται της στάσης που τήρησαν οι αλβανικές διωκτικές αρχές στο περιστατικό κατά το οποίο έπεσε νεκρός ο 35χρονος Έλληνας ομογενής.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητοί γείτονες! Αντί να χαρακτηρίζουμε απαράδεκτο το περιστατικό της απώλειας ζωής κάποιου που πυροβόλησε την αστυνομία μας, η οποία έκανε μόνο τη δουλειά της, ας ευχαριστήσουμε κι οι δύο χώρες τον Θεό, που δεν χάθηκε κανείς αθώος από μία εξτρεμιστική τρέλα».

Νεκρός ο Κ. Κατσίφας σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς

Την ζωή του μετά από ανταλλαγή πυρών με αλβανούς αστυνομικούς έχασε ο 35χρονος βορειοηπειρώτης Κωνσταντίνος Κατσιφάς.

Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, ο 35χρονος άρχισε να πυροβολεί στον αέρα στο πλαίσιο των εορτασμών της 28ης Οκτωβρίου και στράφηκε κατά των αλβανών αστυνομικών που προσπάθησαν να τον σταματήσουν. Στην συνέχεια, ο Κατσιφάς φέρεται να διέφυγε προς την Δρόπολη όπου κρύφτηκε στο υδραγωγείο και μετά από επέμβαση των αλβανικών ειδικών δυνάμεων, με τις οποίες αντάλλαξε πυρά, έχασε την ζωή του. Τα αλβανικά Μέσα αναφέρουν ότι ο Κατσιφάς αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής.

Τοπικά ελληνικά Μέσα, αναφέρουν πως ο Κατσιφάς πυροβόλησε στον αέρα, προκειμένου να εμποδίσει αλβανούς αστυνομικούς να κατεβάσουν την ελληνική σημαία που είχε υψώσει στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων του χωριού Βουλιαράτες.

Μαρτυρία στην ΕΡΤ του Αντώνη Λιάκου, καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ήταν παρών στην Αλβανία:

Ο 35χρονος είχε αναρτήσει στο προφίλ του στο facebook μηνύματα εθνικιστικού περιεχομενου για την ένωση της Ελλάδας με τη «Βόρεια Ηπειρο».

 Νεκρός ομογενής σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς

Αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες

Η αρχική πληροφόρηση ανέφερε πως ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είχε υψώσει ελληνική σημαία στο νεκροταφείο των πεσόντων στους Βουλιαράτες, έξω από το Αργυρόκαστρο. Ακόμη όμως τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ούτε ως προς αυτό.

Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, που βρέθηκε στην Αλβανία για την τελετή μνήμης στο νεκροταφείο των πεσόντων, έγραψε στη σελίδα της στο Facebook πως όλες οι σημαίες ήταν στη θέση τους και καμία δεν κατέβηκε.

Γ. Κουμουτσάκος: Άμεση διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για το γεγονός στους Βουλιαράτες

Να διευκρινίσουν αμέσως τις συνθήκες θανάτου του ομογενή, ζητά από τις αλβανικές αρχές ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στη δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

«Την ημέρα που οι απανταχού Έλληνες, γιορτάζουν το ηρωικό ΟΧΙ, το αλβανικό έπος και τους νεκρούς μας, ένα τραγικό γεγονός ήρθε να βαρύνει την ψυχή μας.

Ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσιφάς, μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας που γιόρταζε και αυτός, υψώνοντας την ελληνική σημαία στο νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων του Αλβανικού Έπους στις Βουλιαράτες, πλήρωσε με τη ζωή του την έκφραση της πατριωτικής του ευαισθησίας.

Οι αλβανικές αρχές οφείλουν άμεσα να διευκρινίσουν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγήθηκαν τα πράγματα στο τραγικό αυτό γεγονός.

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση απαιτώντας πλήρη ενημέρωση, άμεση διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν.

Καλούμε, τέλος, τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους», σημειώνει κλείνοντας ο Γ. Κουμουτσάκος.

ΚΚΕ: Τα γεγονότα πρέπει  πλήρως να διερευνηθούν

Τα γεγονότα στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας, που οδήγησαν στην εκτέλεση ενός ομογενή, από την αλβανική αστυνομία, πρέπει πλήρως να διερευνηθούν. Από κει και πέρα η εκμετάλλευση του γεγονότος από εθνικιστικές δυνάμεις και των δύο χωρών, είναι κάτι που μόνο ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί. Ιδιαίτερα, σε μια περίοδο που δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί, οι αλληλοτροφοδουτούμενοι εθνικισμοί, ακόμη και οι συζητήσεις για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια.

Ποτάμι: Η αλβανική πλευρά πρέπει να δώσει απαντήσεις
Η αλβανική πλευρά – και όχι μόνο η αλβανική αστυνομία – πρέπει να απαντήσει πώς εξελίχθηκαν όλα τα περιστατικά που οδήγησαν στον θάνατο του Κ. Κατσιφά. Πώς υπήρξε η πρώτη εμπλοκή με την τοπική αστυνομία στο νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων στις Βουλιαράτες και τι έγινε στη συνέχεια με την επέμβαση της ειδικής αλβανικής μονάδας. Το κυριότερο είναι να απαντηθεί αν δόθηκε στον Κ.Κατσιφά η δυνατότητα να παραδοθεί. Η αλβανική πλευρά υποχρεούται να παράσχει αναλυτικές και πειστικές απαντήσεις.

Η Ένωση Κεντρώων για το γεγονός στους Βουλιαράτες

«Η δολοφονία (του Κων. Κατσίφα) αποδεικνύει τις προθέσεις των αλβανικών αρχών έναντι της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Ένωσης Κεντρώων.

Αναλυτικά, όπως σημειώνει, «η Ένωση Κεντρώων καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη δολοφονία από την αλβανική αστυνομία του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένειά του και σε όλον τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό. Ο Βορειοηπειρώτης αδερφός μας πλήρωσε με τη ζωή του την ύψωση της ελληνικής σημαίας ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Η δολοφονία του μάς θυμίζει τις δολοφονίες των Σολωμού Σολωμού και Τάσου Ισαάκ στην Κύπρο. Η δολοφονία αποδεικνύει τις προθέσεις των αλβανικών αρχών έναντι της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Για μια ακόμη φορά καταδεικνύεται η αναγκαιότητα η ελληνική πολιτεία να μην υποχωρεί και να υπερασπίζεται με σθεναρότητα και θάρρος τα δίκαια του ελληνισμού».

Left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί