Όταν η 17 Νοέμβρη χτύπησε το MEGA – Τι έλεγε ο Κουφοντίνας στη δίκη

Την Τετάρτη 15 Μαρτίου 1995, στις 20.50 ακριβώς, δύο ρουκέτες εκτοξεύονταν κατά των εγκαταστάσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel στην Παιανία. Συγκυριακά, την ημέρα που έπεσε “μαύρο” στο Mega, έτυχε να λάβει εξαήμερη άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Εκείνη την ώρα ήταν στον “αέρα” το κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 8.30 μ.μ. Η έκρηξη άνοιξε στον τοίχο μια τρύπα ενός μέτρου και κατέστρεψε μια αίθουσα σύνταξης χωρίς να υπάρξουν θύματα. Μέσα στις εγκαταστάσεις του σταθμού βρίσκονταν περισσότερα από 100 άτομα.

Όταν η 17 Νοέμβρη χτύπησε το MEGA - Τι έλεγε ο Κουφοντίνας στη δίκη

Η 17Ν υποστήριξε ότι δεν είχε την πρόθεση να προκαλέσει μαζικές απώλειες αθώων. Στην προκήρυξή της που εστάλη στην εφημερίδα “Έθνος” στις 29 Μαρτίου του 1995, ανέφερε ότι είχε τηλεφωνήσει στην “Ελευθεροτυπία” πληροφορώντας την εφημερίδα ότι οι δύο βόμβες θα εκραγούν σε 15-20 λεπτά και ζήτησε να ειδοποιηθεί ο τηλεοπτικός σταθμός ώστε να εκκενωθεί το κτίριο.

Η τρομοκρατική οργάνωση ανέφερε ακόμη ότι “η Ελευθεροτυπία μετέχοντας στη συνωμοσία CIA-FBI ελληνικού Τύπου εναντίον της 17Ν αγνόησε σκόπιμα την προειδοποίηση προκειμένου να υπάρξουν θύματα και να ξεσηκωθεί έτσι δημόσια κατακραυγή εναντίον της”. Επιτέθηκε ειδικότερα εναντίον της διεύθυνσης των εφημερίδων “Ελευθεροτυπία” και “Το Βήμα”.

Κανένας από τους κατηγορούμενους που συνελήφθησαν δεν ομολόγησε τη συμμετοχή του στην ενέργεια αυτή, ούτε κατονόμασε κάποιον άλλον ως δράστη. Για την επίθεση κατηγορήθηκαν ο Σάββας Ξηρός σαν αυτουργός και ο Δημήτρης Κουφοντίνας σαν απλός συνεργός.

O μάρτυρας Εμμανουήλ Κυπραίος που ήταν μέσα στο κανάλι είπε κατά τη δίκη:

“Μέσα υπήρχε προσωπικό από σύμπτωση ήταν περιορισμένος ο αριθμός. Θα μπορούσε να είναι περισσότερα, ήταν όμως 4 άτομα. Ένας που ήταν απ’ έξω και ήθελε να πετάξει κάτι, να ρίξει, μπορούσε να αντιληφθεί ότι είναι άνθρωποι μέσα, ήταν τόπος που υπάρχουν γραφεία, υπήρχαν υπάλληλοι που εργάζονταν επί σχεδόν 24ώρου βάσεως. Είναι τηλεοπτικός σταθμός. Η μία εξερράγη, διαπέρασε τον τοίχο και μπήκε μέσα και εξερράγη και ευτυχώς στην περιοχή που έσκασε δεν υπήρχαν άνθρωποι. Μια άλλη η οποία δεν εξερράγη απλώς προσέκρουσε στον τοίχο και δεν διαπέρασε. Κατά τη γνώμη μου κατά σύμπτωση δεν υπάρχουν άνθρωποι εκεί”.

Ο έτερος μάρτυρας Ανδρέας Κολούας δήλωσε για την επίθεση:

“Εκείνη την εποχή εργαζόμουν στο τμήμα μηχανογράφησης και δούλευα από το πρωί – μεσημέρι στο γραφείο μου. 20:45 περίπου φεύγω από το γραφείο μου και πηγαίνω στο Master Control, το παράθυρο είχε φύγει όλο, είχε πέσει πάνω στο γραφείο μου. Εγώ αν ήμουν στο γραφείο μου, το μόνο που έχω να σας πω είναι ότι το παράθυρο ήταν μασίφ παράθυρο. Τώρα αν κάποιος άνθρωπος ήταν εκεί στη θέση μου σίγουρα οι συνέπειες θα ήταν από βαριά βλάβη μέχρι θάνατο. Ο τοίχος από πίσω ήταν γεμάτος τρύπες από τα θραύσματα πίσω από την καρέκλα μου ακριβώς που καθόμουν, από τη ρουκέτα”.

Όταν η 17 Νοέμβρη χτύπησε το MEGA - Τι έλεγε ο Κουφοντίνας στη δίκη

Ο διάλογος Εισαγγελέα με Κουφοντίνα κατά τη δίκη, τον Απρίλιο του 2003:

-Εισαγγελέας: Πώς ξέρετε ότι έγινε η ειδοποίηση;

-Δ. Κουφοντίνας: Η οργάνωση ειδοποιούσε από πριν.

-Γ. Κούρτοβικ: Δεν μπορούμε να απαιτούμε από τον κατηγορούμενο να καταδώσει.

-Εισαγγελέας: Η Δημοκρατία σάς δίνει το δικαίωμα και έχετε καθήκον να πείτε ό,τι είναι υπέρ των απόψεών σας. Γιατί αρνείστε;

-Δ. Κουφοντίνας: Νομίζετε ότι αν από την έκρηξη υπήρχαν τραυματισμοί αυτό θα ωφελούσε πολιτικά την οργάνωση; Και ότι η οργάνωση επεδίωκε κτυπώντας το Mega να τραυματίσει ή να σκοτώσει δημοσιογράφους;

-Εισαγγελέας: Εδώ σκοτώσατε τόσους ανθρώπους κύριε…

-Δ. Κουφοντίνας: Πού σκότωσε ανθρώπους; Εκτέλεσε υπευθύνους για τα εγκλήματα κατά του λαού και της χώρας. Αυτές ήταν σωστές ενέργειες πολιτικά και τις υπερασπίζομαι.

-Πρόεδρος: Να καταχωρηθεί στα πρακτικά αυτό.

-Εισαγγελέας: Ομολογείτε δηλαδή;

-Δ. Κουφοντίνας: Συμφωνώ με τις ενέργειες της οργάνωσης.

 

news247.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί