Ν. Κοτζιάς: Η Τουρκία γνώριζε από καιρό για την επέκταση στην αιγιαλίτιδα ζώνη (βίντεο)

«Οι Τούρκοι ήξεραν για τις αποφάσεις της Ελλάδας για την επέκταση στην αιγιαλίτιδα» δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο κυπριακό κανάλι ΣΙΓΜΑ, «Δεν αιφνιδιάστηκαν για την αιγιαλίτιδα οι Τούρκοι, το ξέρουν από καιρό ότι θα την επεκτείνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν αιφνιδιάστηκε η Τουρκία από την προαναγγελία της επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. τόνισε σε συνέντευξη του στο κυπριακό κανάλι «Σίγμα» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Τόνισε επίσης πως η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα κ. Μαυροειδή ήταν προγραμματισμένη από καιρό.

«Ήταν μια προγραμματισμένη συνάντηση (σ.σ. του Έλληνα πρέσβη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών) Ασφαλώς μπορεί να ειπώθηκαν για την αιγιαλίτιδα ζώνη κάποιες δικές τους ερωτήσεις ή απορίες αλλά δεν αιφνιδιάστηκαν οι Τούρκοι διότι το ξέρουν από καιρό ότι εμείς θα επεκτείνουμε την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη», είπε στο κυπριακό «Σίγμα».

Στην αρχή της συνέντευξής του, ο κ. Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι «παραμένει βουλευτής της πλειοψηφίας»,  απορρίπτοντας κάθε σενάριο αυτονόμησής από τον ΣΥΡΙΖΑ του ιδίου και της Κίνησης Πράττω που έχει ιδρύσει.

Το Κραν Μοντανά

Ο κ. Κοτζιάς μίλησε για την συνάντηση στον ΟΗΕ τον Ιανουάριο του 2017 με τον Τσαβούσογλου και τον Τζόνσον του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η Τουρκία επιχείρησε να ανοίξει συζήτηση για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, πράγμα που απετράπη.

Αναφερόμενος στον Γ.Γ του ΟΗΕ είπε ότι τρέφει σεβασμό και εκτίμηση για το πρόσωπό του, επειδή αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορούν να υπάρξουν μετα-αποικιοκρατικά καθεστώτα. «Η φράση που είπε στο Μοντανά ότι δεν μπορεί να επιβιώνει ένα καθεστώς μετα-αποικιακό, όπως αυτό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων είναι μια πάρα πολύ μεγάλη κατάκτηση για την ε/κ πλευρά».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επόμενη διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση επειδή έχει μπει πάνω στο τραπέζι το θέμα των εγγυήσεων και των συμμαχιών, όπου είναι το θεμελιακό ζήτημα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η διαπραγμάτευση χάλασε γιατί η Τουρκία υπαναχώρησε σε θέσεις που είχε αποδεχθεί προηγουμένως. «Η Τουρκική πλευρά φοβήθηκε στο Κραν Μοντανά να πάρει μια απόφαση. Είχε και την εκλογή προέδρου μπροστά της τότε. Δεν ήθελε ο Ερντογάν να κάνει μια ουσιαστική υποχώρηση στο Κυπριακό».

Ο Αϊντε έπαιζε το Κυπριακό σαν μια παρτίδα πόκερ

Ο κ. Κοτζιάς είπε πως δεν ευσταθούν τα όσα λέγονται, ότι Τσίπρας και Ερντογάν ήταν έτοιμοι να μεταβούν στο Κρανς Μοντανα, και εξήγησε πως αυτό είχε ενορχηστρωθεί από τον Έσπεν Μπαρθ Αϊντε.

«Πήγα ένα πρωί στο τραπέζι μιας συνάντησης και μου λέει ο Αϊντε έρχονται οι πρωθυπουργοί. Ποιοι πρωθυπουργοί του λέω και πήρα τον Τσίπρα τηλέφωνο και μου λέει “μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Ουδείς μου είπε να έρθω και ούτε θέλω να έρθω”. Πάω πίσω και λέω ευθέως στον Αϊντε “λες ψέματα” και μου απάντησε ότι έκανε μια προσπάθεια. Υπήρξε και τηλεφωνημα Ερντογάν-Τσίπρα όπου συμφώνησαν ότι δεν υπήρχε πρόοδος για να έρθουν. Η Τερέζα Μέι έβαλε τον Τζόνσον να με ρωτήσει εμένα αν υπάρχει πρόοδος», είπε ο κ. Κοτζιάς και σημείωσε πως ο κ. Έιντε ήταν γενικά φιλικός, αλλά έλεγε ψέματα και έπαιζε το Κυπριακό σαν μια παρτίδα πόκερ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί