Μαζική αντίδραση στη μεταφορά της λαϊκής του Μασταμπά στη γειτονιά τους από 444 κατοίκους

Την πλήρη αντίθεσή τους στη μεταφορά της λαϊκής αγοράς του Μασταμπά στην περιοχή τους, τα “Τρία Πεύκα”, υποστηρίζοντας ότι προκαλείται μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα σε μια ευρύτερη περιοχή ενώ υπάρχει και δημοτικό σχολείο, η λειτουργία του οποίου θα δυσκολεύεται, εκφράζουν με υπόμνημά τους στη δημοτική επιτροπή Ποιότητας Ζωής 444 κάτοικοι.

Η λαϊκή αγορά που λειτουργεί κάθε Τετάρτη στην Παναγίτσα, είχε αποφασιστεί να μεταφερθεί στην οδό Λυκείου, όπου υπάρχει μεγάλος δρόμος, όμως η απόφαση του δήμου άλλαξε και έχει προσδιοριστεί νέος χώρος στις οδούς Κωνσταντινίδη από τη συμβολή της με την οδό Β. Σμπώκου έως τη συμβολή με την Λ. Ιωνίας και Κωστή Παλαμά από τη συμβολή της με τη Λ. Ιωνίας μέχρι την συμβολή της με την Λ. Κνωσού.

Διαβάστε το υπόμνημα που συνοδεύουν 444 υπογραφές διαμαρτυρίας

Με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε πριν από λίγες ημέρες την εισήγηση της επιτροπής σας για την μετακίνηση της λαϊκής αγοράς που διεξάγεται κάθε Τετάρτη στην περιοχή «ΜΑΣΤΑΜΠΑΣ» του Δήμου Ηρακλείου στις οδούς Κωνσταντινίδη από τη συμβολή της με την οδό Β. Σμπώκου έως τη συμβολή με την Λ. Ιωνίας και Κωστή Παλαμά από τη συμβολή της με τη Λ. Ιωνίας μέχρι την συμβολή της με την Λ. Κνωσού.

Οι λόγοι οι οποίοι συνηγορούν στο ότι η επιλογή των συγκεκριμένων οδών είναι εντελώς ακατάλληλη για την δημιουργία της λαϊκής αγοράς είναι πολλοί και κυρίως :

  1. Οι δρόμοι στους οποίους προτείνεται να μεταφερθεί η λαϊκή αλλά και όλοι οι όμοροι, δε σηκώνουν άλλη επιβάρυνση ! Διασταυρώνονται με τέσσερις σημαντικές οδικές αρτηρίες της πόλης του Ηρακλείου, τη Σμπώκου, την Ιωνίας, τη Γ. Παπανδρέου και τη Λεωφόρο Κνωσού. Οι κεντρικές αυτές αρτηρίες έχουν μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο και αναπτυγμένη επαγγελματική δραστηριότητα, που ουδόλως διαφέρει από το κέντρο της Πόλης, γεγονός που ήδη προκαλεί ασφυξία στους προτεινόμενους δρόμους από πλευράς κυκλοφορίας και στάθμευσης. Τώρα τα προβλήματα αυτά προφανώς θα πολλαπλασιαστούν !

Ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα διαφαίνεται ότι θα προκληθεί στη διασταύρωση της Κωνσταντινίδη με την Ιωνίας και την Παπανδρέου, όπου ήδη καθημερινά προκαλούνται τροχαία ατυχήματα,  στη διασταύρωση της Παλαμά με τη Λ. Κνωσού που, ας σημειωθεί, σηκώνει το βάρος πολλών γραμμών του αστικού ΚΤΕΛ αλλά και των τουριστικών οχημάτων που εξυπηρετούν τις μετακινήσεις των ντόπιων και ξένων τουριστών προς τον Αρχαιολογικό Χώρο της Κνωσού, καθώς και στη διασταύρωση της Κωνσταντινίδη με την Β. Σμπώκου, η οποία ευρίσκεται αμέσως μετά την έξοδο του ανισόπεδου κόμβου με την Λ. Εθν. Αντιστάσεως.  Ας σημειωθεί εδώ ότι η επιτροπή κυκλοφορίας του Δήμου πριν από λίγους μήνες άλλαξε την κατεύθυνση της κίνησης στην οδό Κωνσταντινίδη από την Β.Σμπώκου προς την Λ. Ιωνίας και Παπανδρέου, ακριβώς για να αντιμετωπιστεί το ιδιαίτερο πρόβλημα που υπήρχε στη συγκεκριμένη διασταύρωση και στην αποσυμφόρηση της κίνησης προς τα δυτικά της Β. Σμπώκου και τη Λ. Ιωνίας.

  1. Η περιοχή μας έχει Λαϊκή! Εξυπηρετείται επιτυχώς από αυτήν που γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, Πέμπτη και Σάββατο, στο οικόπεδο Λυδάκη που απέχει λίγες εκατοντάδες μέτρα και δεν έχει ανάγκη από μια επιπλέον Λαϊκή Αγορά για μια ακόμα ημέρα την εβδομάδα.
  2. Δεν εξυπηρετούνται στη συγκεκριμένη θέση οι κάτοικοι του Μασταμπά ! Η λαϊκή της Τετάρτης εξυπηρετεί τους κατοίκους του Μασταμπά. Οι συγκεκριμένοι δρόμοι όμως απέχουν πολλή μεγάλη απόσταση από την περιοχή του Μασταμπά που εξυπηρετεί η λαϊκή της Τετάρτης.    Για να μεταβούν δε οι κάτοικοι του Μασταμπά θα πρέπει να διασχίσουν κύριους οδικούς άξονες της περιοχής (Ιερολοχιτών, Β. Σμπώκου, Ιωνίας)με μεγάλη κίνηση διατρέχοντας μεγάλους κινδύνους για την μετακίνηση των και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων κατοίκων.
  3. Δημιουργούνται ιδιαίτερα ζητήματα ως προς την πολιτική προστασία της περιοχής και όχι μόνο. Οι δύο δρόμοι αυτοί είναι στενοί. Ως εκ τούτου η τοποθέτηση των πάγκων και η κυκλοφορία των κατοίκων θα έχουν σαν αποτέλεσμα σε περίπτωση ανάγκης την αδυναμία να κινηθούν σε αυτούς τα ασθενοφόρα και τα οχήματα της Πυροσβεστικής. Από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας απαγορεύεται η κατάληψη της επιφανείας της οδού για άλλη χρήση εκτός γι’ αυτήν που έχει κατασκευαστεί, εφόσον παρεμποδίζεται η είσοδος και η έξοδος οχημάτων άμεσης ανάγκης. Επίσης είναι γνωστό ότι οι τέσσερις παραπάνω κεντρικές αρτηρίες χρησιμοποιούνται και από τα οχήματα της Πυροσβεστικής για την μετακίνησή των σε όλο το Ηράκλειο και ιδιαίτερα η Λ. Κνωσού για την μετακίνηση και προς την ενδοχώρα του νομού και των ασθενοφόρων προς το Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Σε περίπτωση ατυχήματος ποιος θα αναλάβει την αστική και ποινική ευθύνη ;;;;;
  4. Μέσω της οδού Κωνσταντίνιδη πηγαίνουν καθημερινά τα παιδιά της περιοχής στο 16ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο ευρίσκεται στην οδό Πλούτωνος, διασχίζοντας την Β. Σμπώκου και διά μέσου της οδού Ομήρου. Ήδη σήμερα διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο με τη διάσχιση της Β. Σμπώκου. Μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί πόσο θα μεγαλώσει αυτός ο κίνδυνος με την αναμενόμενη μεγάλη αύξηση της κυκλοφορίας στο σημείο αυτό !!!!!!!!

Πέραν αυτού θα σημειωθεί μεγάλο πρόβλημα με τον αυλισμό των μαθητών του 16ου Δημοτικού Σχολείου, ως αυλή του οποίου χρησιμοποιείται η οδός Πλούτωνος με την διακοπή της κυκλοφορίας σε αυτήν. Είναι βέβαιο ότι τα μετακινούμενα αυτοκίνητα των εμπόρων και των καταναλωτών από την νότια πλευρά της Β. Σμπώκου θα σταθμεύουν και στο τμήμα που βρίσκεται μπροστά από το σχολείο.

6.Δεν εξασφαλίζεται η είσοδος και η έξοδος των οχημάτων από τις πυλωτές των πολυκατοικιών και άλλους παρόδιους ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης που ευρίσκονται σε αυτούς τους δρόμους, οι οποίες υπερβαίνουν τις 15, υποχρέωση που επίσης επιβάλλεται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

7.Δεν υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή χώρος για να μετακινήσουν οι μόνιμοι κάτοικοι τα αυτοκίνητά τους κατά τις ώρες λειτουργίας της λαϊκής. Θα πρέπει να μετακινηθούν πάρα πολύ μεγάλη απόσταση για να μπορέσουν να βρουν μέρος να τα σταθμεύσουν. Επίσης είναι γνωστό ότι πολλοί κάτοικοι απομακρυσμένων συνοικιών που εργάζονται στο κέντρο του Ηρακλείου καθημερινά παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους έξω από τα τείχη και η συγκεκριμένη περιοχή είναι μία από αυτές που εξυπηρετεί την ανάγκη αυτή και αποτρέπει και την δημιουργία μεγαλύτερων προβλημάτων στην κίνηση και στο κέντρο του Ηρακλείου.

8.Θα δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα στις επιχειρήσεις φροντιστηρίου ξένων γλωσσών, των πολυιατρείων και του χώρου απασχόλησης μικρών παιδιών που λειτουργούν στην οδό Κωνσταντινίδη.

9.Είναι γνωστή σε όλους η υποβάθμιση της περιοχής από τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, λόγω της συμπεριφοράς και των ίδιων των εμπόρων και από την αδυναμία ελέγχου από τα αρμόδια όργανα του Δήμου της νόμιμης λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

10.Εξ όσων γνωρίζομε υπήρξε προηγούμενη πρόταση της επιτροπής σας για τη μεταφορά της λαϊκής του Μασταμπά σε χώρο πλησιέστερο από τον δικό μας που δεν δημιουργούσε κανένα πρόβλημα και δεν υπήρξε και αντίδραση των κατοίκων της περιοχής αυτής. Είναι απορίας άξιον γιατί δεν επελέγη η λύση αυτή, από τη στιγμή μάλιστα που υπήρχε και θετική γνώμη της 4ης Τοπικής Κοινότητας.

Συνημμένα σας καταθέτουμε και καταστάσεις με τις υπογραφές τετρακοσίων σαράντα τεσσάρων (444) κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στην δημιουργία αυτής της λαϊκής, υπογραφές που συλλέξαμε μόνο σε τρεις ημέρες, η συλλογή των οποίων συνεχίζεται. Δεν υπάρχει ούτε ένα κάτοικος στην περιοχή που να είναι θετικά διακείμενος γι’ αυτό

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι απαράδεκτη η μεταφορά της λαϊκής του Μασταμπά στους δύο παραπάνω δρόμους και σας ΔΗΛΩΝΟΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ότι δεν θα επιτρέψομε με κάθε τρόπο την μετακίνηση αυτής, όχι μόνο για να προστατέψομε τις ιδιοκτησίες μας και την προσωπική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των παιδιών μας, αλλά και για να προστατέψομε την εύρυθμη λειτουργία της ευρύτερης περιοχής και των βασικών οδικών αρτηριών της πόλης του Ηρακλείου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί