Το ΚΚΕ για το «Καπετανάκειο» στο Ηράκλειο

Για τα προβλήματα που υπάρχουν στο ιστορικό αυτό κτήριο, όπου στεγάζονται σήμερα το 1ο ΓΕΛ, το 1ο Γυμνάσιο και το Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου, κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Υποδομών δύο βουλευτές του ΚΚΕ.

Αναλυτικά, η ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας:

Το «ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΕΙΟ» κτήριο, ένα από τα πιο ιστορικά στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, στεγάζει σήμερα το 1ο ΓΕΛ, το 1ο Γυμνάσιο και το Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου.

Το 2008 διαπιστώθηκε ότι το κτίριο έχρηζε στατικής ενίσχυσης. Μετά από χρόνιες κινητοποιήσεις γονέων – μαθητών – καθηγητών που διεκδικούσαν τη χρηματοδότηση, επίσπευση και ολοκλήρωση του έργου τελικά προχώρησαν οι εργασίες αποκατάστασης του σχολείου. Σήμερα 10 χρόνια μετά το έργο αυτό έχει καταντήσει ένα σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας» με συνεχείς καθυστερήσεις.

Επιπλέον, το φετινό καλοκαίρι μεταφέρθηκαν όλα τα εργαστήρια του Λυκείου σε τρεις από τις λυόμενες αίθουσες διδασκαλίας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και έλλειψη χώρου ενώ αυτό έχει ως αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μη λειτουργούν τα εργαστήρια μια και όπως είναι γνωστό οι αίθουσες που χρησιμοποιούνται ως εργαστηριακοί χώροι έχουν και τις ανάλογες υποδομές. Τμήματα τάξεων μεταφέρονται από τη μια αίθουσα στην άλλη, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται συνεχώς οι ίδιοι μαθητές με το θόρυβο και τη σκόνη του εργοταξίου. Και κάτω από αυτές τις συνθήκες προσπαθούν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου να ανέβουν τον “Γολγοθά” των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σε συνάντηση που έγινε στο Δήμο Ηρακλείου στις 12 Αυγούστου 2018 ο εκπρόσωπος της εταιρίας που έχει ανατεθεί το έργο υποσχέθηκε ότι το κτήριο θα παραδοθεί το αργότερο μέχρι 20 Σεπτέμβρη .

Η πρόοδος των εργασιών δεν ήταν αυτή που έπρεπε με αποτέλεσμα έπειτα από παρεμβάσεις του συλλόγου γονέων να προκληθεί νέα σύσκεψη στο Δήμο όπου ο Δήμαρχος έθεσε νέα προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου της 20 Οκτωβρίου.

Η κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο τον τελευταίο χρόνο δεν ευνοεί καθόλου την εκπαιδευτική διαδικασία. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες υπάρχει μείωση του ρυθμού των εργασιών, γεγονός που από τη μια δημιουργεί ανησυχία σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα. Επιπλέον, ακόμα κι αν το κτήριο ήταν έτοιμο να παραδοθεί, δεν υπάρχει πυρασφάλεια, ούτε μελέτες πυρασφάλειας στο κτήριο.

Οι ευθύνες βαραίνουν εξ΄ ολοκλήρου τον Δήμο Ηρακλείου αλλά και το Υπουργείο Παιδείας εξαιτίας της χρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης που ακολουθεί προς τις σχολικές μονάδες.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβουν ώστε:

  • Να μην καθυστερήσει περαιτέρω η παράδοση του έργου με πλήρη αντισεισμική και αντιπυρική προστασία.

Οι βουλευτές

Μανώλης Συντυχάκης

Σταύρος Τάσσος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί