Στη Γόρτυνα, στο Ανάκτορο της Φαιστού και στη Μονή Βροντησίου το Δίκτυο Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης

Την Κυριακή  14Οκτωβρίου 2018, μια ηλιόλουστη Φθινοπωρινή ημέρα, γεμάτη χρώματα και αρώματα της φύσης ,το Δίκτυο Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης, πραγματοποίησε για τα μέλη του, τις φίλες  και τους φίλους του ξενάγηση στη Γόρτυνα, στο Ανάκτορο της Φαιστού και στην Μονή Βροντησίου, με τη στήριξη του επιχειρηματία και Περιφερειακού Συμβούλου Κρήτης αρμόδιου για θέματα Τουρισμού κ. Μιχάλη Βαμιεδάκη, καθώς και της Εθελόντριας Ξεναγού και συγγραφέα κας Αθηνας Κυριακάκη-Σφακάκη.

Η πρόεδρος του Δικτύου Σκεύω Μπιζιωτη ανέφερε τα παρακάτω:

«Η θρησκεία και τέχνη των Μινωικών είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Οι Μινωίτες πίστευαν σε ένα σύμπλεγμα γυναικείων θεοτήτων, που είχαν σχέση με τη βλάστηση, την αλλαγή των εποχών. την  άνθηση και τον μαρασμό, τον θάνατο και την Ανάσταση. Ασχολήθηκαν με την τέχνη της τοιχογραφίας, της κεραμικής, της κοσμηματοτεχνίας της ειδωλοπλαστικής πού χαρακτηρίζεται από κίνηση  και χάρη». Ας διαφυλάξουμε λοιπόν αυτόν τον αμύθητο θησαυρό που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας.

Στη  ΦΑΙΣΤΟ. Η ξενάγηση στο Μινωικό  ανάκτορο, το δεύτερο σε μέγεθος κέντρο του  μινωικού πολιτισμού στην Κρήτη, ήταν συναρπαστική. Περιηγηθήκαμε τα  Νεοανακτορικά διαμερίσματα και η ξεναγός μας, μας διευκρίνισε και μας  υπέδειξε τα Παλαιοανακτορικά. Θαυμάσαμε την ορθοαλαβάστρωση στο διαμέρισμα της Βασιλίσσης, ακούσαμε  για τον σεβασμό των Μινωιτών στο περιβάλλον, αποτυπώσαμε με χαρά στη μνήμη μας τον χώρο εύρεσης του περίφημου  δίσκου της Φαιστού και θαυμάσαμε τα καμαραϊκά, πολύχρωμα, ωοκέλυφα πήλινα αριστουργήματα των παλαιοανακτορικών εργαστηρίων  των Μινωιτών. Θαυμάσαμε και τα κεραμικά του ρυθμού της χλωρίδος και του θαλάσσιου βλέποντας τις εικόνες που η προνοητική ξεναγός  μας είχε φροντίσει. Ακούσαμε και για τους ανασκαφέντες αρχαιολογικούς χώρους, στην ευρύτερη περιφέρεια της Φαιστού, για τους Τάφους  στο Καμηλάρι, για τις πολυεπίπεδες αρχαιολογικές ανασκαφές στον Κομό, για την βασιλική έπαυλη της Αγίας Τριάδος………… Μετά την ξενάγηση ακολούθησαν ενδιαφέρουσες  συζητήσεις με την απόλαυση καφέ .

Εν  συνεχεία  στην ΓΟΡΤΥΝΑ. Η Ξενάγηση στον  ναό του Αγίου Τίτου έγινε περιφερειακά της περιφράξεως αφού ο χώρος  του ναού δεν είναι ακόμη προσπελάσιμος. Η περιγραφή ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα  και εντυπωσιακά τα αρχιτεκτονικά στοιχεία σχέσης με την ναοδομία της Θεσσαλονίκης. Στο Ρωμαϊκό Ωδείο όπου  φυλάσσεται η επιγραφή των νόμων της Γόρτυνας , η συνέχεια της ξεναγήσεως. Η Βουστροφιδόν εγχάρακτη επιγραφή  των νόμων, με τα 18 αρχαϊκά Ελληνικά γράμματα ,η ροή της γραφής, αλλά και η πρώτη λέξη η λέξη ‘’Θιοί’’.Το περιεχόμενο των νόμων ..απίστευτο!! Δια  των νόμων αυτών, που εχαράχθησαν στο τέλος του 6ου ή αρχάς του 5ου αι. π.Χ., αντιμετωπίζονταν καταστάσεις και προβλήματα , που υπάρχουν και στις  σύγχρονες κοινωνίες. Ακούσαμε για θέματα διαζυγίων, υιοθεσιών, προίκας, βιασμών, ακούσαμε για την απουσία της θανατικής ποινής, για την αντιμετώπιση υβριστών……..τόσο παλιά μα και τόσο σύγχρονα!!!!Οι νόμοι ίσως υπήρχαν πολύ πρό ο ανώνυμος χαράκτης  τους μεταφέρει στις λίθινες πλάκες, ως κοινωνικοί κανόνες, ως ήθη, ως παραδόσεις. Ισως οι ρίζες των να ξεκινούσαν από την προϊστορική εποχή. Ακούσαμε και για την κυριαρχία της Γόρτυνας, από το Ρύτιον μέχρι το Νότιο Κρητικό πέλαγος!! Την οικονομική ευρωστία, τα νομίσματα ‘’Γόρτυνος παίμα΄΄, αλλά και για τα άλλα ανασκαφέντα μνημεία της Γόρτυνος. Τον ναό του Σεράπιος  και της Ίσιδος, τον ναό του Πυθίου Απόλλωνα, το Πραιτόριο και τον ναό των Μουσών. Από απόσταση είδαμε το υπο ανασκαφή μεγάλο θέατρο της Γόρτυνας!!!!

Στην Μονή Βροντησίου  φθάσαμε αργά. Την βρήκαμε  κλειστή. Αλλά η προνοητική ξεναγός  μας αφού μας παρουσίασε τα ιστορικά  και αρχιτεκτονικά θέματα της μονής, μας παρουσίασε και   καμαρώσαμε την αμφιπρόσωπη εικόνα του Αγίου Φανουρίου, μας  μίλησε για τις παραστάσεις και για το καλλιτεχνικό ανάστημα του Αγγέλου Ακοτάντου, και τα έργα του  που φυλάσσονται στην Μονή Οδηγήτριας και στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης, την Αγία Αικατερίνη των Σιναϊτών.

Περιήγηση  σε ένα μικρό μόνο τμήμα της πεδιάδος  της Μεσσαράς, και απολαύσαμε αρχαιολογικό, ιστορικό και λαογραφικό  ταξίδι 50 αιώνων…..

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί