Όσα έλεγαν Λοβέρδος – Παπαθεοδώρου πριν και μετά την Προανακριτική του Γιάννου (Video)

Προσεκτικά διατυπωμένη συνηγορία στον προφυλακισμένο Γιάννο, καταγγελίες περί πολιτικού αντιπερισπασμού και καθεστωτισμού, βολικοί λεγκαλισμοί, ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις και αγοραίοι χαρακτηρισμοί όπως «φιάσκο» – «φούσκα» και «χρυσοθήρες» – «τυχοδιώκτες» αντίστοιχα.

Αυτά συνθέτουν τον καμβά των όσων παρέθεσαν οι Θ. Παπαθεοδώρου και Α. Λοβέρδος κατά τις συζητήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και ακολούθως για το πόρισμα αυτής με τις 6 -τότε- δικογραφίες κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών και Άμυνας να επιστρέφουν στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του documentonews.gr, στέλεχος της αντιπολίτευσης αποκαλούσε στις συνεδριάσεις της Προανακριτικής Επιτροπής «κάλπικα» τα δημοσιεύματα που έβαζαν στο κάδρο τον Γιάννο Παπαντωνίου για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Την 28η Μαρτίου του 2017 συζητήθηκε στην Ολομέλεια το αίτημα των κομμάτων της συγκυβέρνησης για σύσταση Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης (Προανακριτική κοινώς) με αφορμή τις νέες δικογραφίες που είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή εις βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου. Έπειτα από οκτώ συνεδριάσεις, η Προανακριτική Επιτροπή ολοκληρώνει το έργο της, με την πλειοψηφία να καταλήγει στο συμπέρασμα πως η Βουλή είναι αναρμόδια να ερευνήσει το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Στις 5 Ιουλίου του 2017, πραγματοποιείται η συζήτηση και ψήφιση επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής στην Ολομέλεια, η οποία οδηγεί στην επιστροφή των δικογραφιών στη Δικαιοσύνη. Και στις δύο ειδικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Φώφη Γεννηματά απείχαν, με τους Θ. Παπαθεοδώρου και Α. Λοβέρδου να… βγάζουν το φίδι από την τρύπα για το ΠΑΣΟΚ.

Τι έλεγαν κατά τη σύσταση της Προανακριτικής

Εκ μέρους της ΔΗΣΥ, πρώτος το λόγο πήρε ο Θ. Παπαθεοδώρου. Ο νομικός και πρώην υφυπουργός Παιδείας απέδωσε το αίτημα συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής από την πλειοψηφία στην «γενικευμένη επιχείρηση αντιπερισπασμού και επικοινωνιακής διαχείρισης του αδιεξόδου που έχει περιέλθει η κυβέρνηση». «Η τακτική του επαναλαμβανόμενου πυροτεχνήματος ενέχει περισσότερο κίνδυνο του καψίματος αυτού που τη χρησιμοποιεί, παρά την παραγωγή φαντασμαγορικού θεάματος» είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιλεκτική ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής: «Απέναντι σε αυτήν την τακτική, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταγγείλει και καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την επιχείρηση αντιπερισπασμού που κάνετε αυτήν τη στιγμή, όπως και την επιλεκτική ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη χώρα».

Με μία σολομώντεια διατύπωση, ο κ. Παπαθεοδώρου εξέφρασε μεν τις προσωπικές του επιφυλάξεις για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος από τον προφυλακισθέντα, επισημαίνοντας παράλληλα πως δεν υποστηρίζει «ότι δεν υπάρχει τίποτα» γιατί ήταν αυστηρά προσηλωμένος στην επιδίωξη της διαφάνειας.

Βέβαια, στη συνέχεια εγκατέλειψε την πρακτική των ίσων αποστάσεων, λέγοντας:

«Όμως, το πρόβλημα δεν είναι οι ποινικές θεωρίες για τη συνάφεια των εγκλημάτων ούτε καν ο τρόπος με τον οποίο έχετε συντάξει την πρότασή σας προς την Εθνική Αντιπροσωπεία, αλλά η ανύπαρκτη στοιχειοθέτηση της πρότασης με ασύνδετα μεταξύ τους γεγονότα, όπως παραδείγματος χάριν αυτό που ειπώθηκε και προηγουμένως –γιατί αναγράφεται μέσα στην πρόταση– για την ύπαρξη καταπιστεύματος σε τράπεζα του εξωτερικού, όταν ο συγκεκριμένος Υπουργός δεν ήταν καν Υπουργός Αμύνης και η χρονική περίοδος δεν είχε σχέση με τα εξοπλιστικά.

»Θεωρείτε ένδειξη τον λογαριασμό που άνοιξε δύο χρόνια πριν και σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ παραπάνω στο μεταγενέστερο διάστημα, όπου ο Υπουργός ήταν Υπουργός Εθνικής Αμύνης. Τι πάτε να συνδέσετε; Κάτι το οποίο υπερβαίνει τη λογική, αν όχι τη νομική πραγματικότητα;».

«Με ¨γιούχες¨ και με ¨ουάου¨ δεν δικάζονται άνθρωποι»

Τη σκυτάλη για τη ΔΗΣΥ πήρε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος είχε ενδοιασμούς για το κατά πόσον προέκυψαν νέα επιβαρυντικά στοιχεία κατά του Γ. Παπαντωνίου. «Εκτιμούμε -προς ώρας αρκούμαι σε αυτό- ότι δεν πρέπει να έχει προκύψει κάποιο καινούργιο στοιχείο, διότι αν είχε, πρώτον θα το είχατε συμπεριλάβει στο κείμενο, δεύτερον θα το είχε αξιοποιήσει ο εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Παρασκευόπουλος και τρίτον, επειδή είναι Ελλάδα εδώ, θα είχε διαρρεύσει. Κάποιος αρχηγός κόμματος θα το έλεγε στη Βουλή ή κάποιος δημοσιογράφος θα το έγραφε» εξηγούσε ο έτερος έγκριτος συνταγματολόγος του ΠΑΣΟΚ, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ψέγει την κυβέρνηση, διερωτούμενος δηκτικά: «Καλά, έναν δικηγόρο δεν έχετε στην κυβέρνηση;».

Ειδικότερα, ο κ. Λοβέρδος είπε επί λέξει:

«Δεν φαίνεται λοιπόν –προσέχω τα λόγια μου- να υπάρχει κάτι. Γι’ αυτό και εκτεθήκατε, συνάδελφοι της Πλειοψηφίας, όλοι όσοι υπογράψατε, όταν λέτε ότι υπάρχει μια σύμβαση περί αντισταθμιστικών ωφελημάτων, περί εξοπλιστικού προγράμματος, να την περιγράφετε τη σύμβαση και μόλις βάζετε τελεία, να αρχίζετε από κάτω «Ως εκ τούτου, ως εκ του τίτλου», χωρίς ένα στοιχείο! Καλά, έναν δικηγόρο δεν έχετε στην Κυβέρνηση; Έναν νομικό σύμβουλο δεν έχετε; Πώς τα υπογράψατε αυτά; Σας τα λέγαμε το πρωί. Και είναι απαράδεκτο πώς διέλαθε την προσοχή της Διάσκεψης Προέδρων αυτό. Όχι να μπούμε στην ουσία, στην ουσία μπαίνει η Εθνική Αντιπροσωπεία, αλλά πώς ένα τέτοιο κείμενο έρχεται εδώ».

Συνεχίζοντας, ο κ. Λοβέρδος φαινόταν τόσο σίγουρος για την αθωότητα του προφυλακισμένου Γ. Παπαντωνίου που τόνισε:

«Διότι, συνάδελφοι, με ¨ουάου¨ και με ¨γιούχες¨ δεν δικάζονται άνθρωποι στον πολιτισμό μας. Με «γιούχες» και με «ουάου» δεν δικάζονται άνθρωποι. Οι άνθρωποι δικάζονται με κριτήριο τις πράξεις τους και τις έρευνες που κάνουν τα αρμόδια όργανα για τις πράξεις αυτές».

Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να αποκαλεί τους βουλευτές της συγκυβέρνησης «τυχοδιώκτες» και «χρυσοθήρες». «Έχετε, λοιπόν, κάποιο στοιχείο παρ’ όλα αυτά τα οποία έχουν ακουστεί εδώ και δεν το φέρνετε στην Εθνική Αντιπροσωπεία και εκτίθεστε με τα κείμενα που καταθέτετε, για να αιφνιδιάσετε; Ευπρόσδεκτο. Στη λογική τη δική μας «όλα στο φως», θα αξιοποιηθεί κατά τα δέοντα. Να έχετε, όμως. Διότι αν δεν έχετε, θα καταλάβουμε όλοι ότι με τη λογική σας, πού πάτε; Τυχοδιώκτες, χρυσοθήρες είστε. Πάτε εκεί, κοιτάτε την άμμο, κρησαρίζετε με την κρησάρα κι αν σας μείνει άμμος και πετραδάκια κι αν δεν βρεθεί χρυσός, τι θα κάνετε μετά; Τυχοδιώκτες, χρυσοθήρες; Προς τι όλη αυτή η φασαρία;» ρωτούσε ο κ. Λοβέρδος.

Μετά την σύντομη «αγιογραφία» του Κώστα Σημίτη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ απείλησε εμμέσως πλην σαφώς την πλειοψηφία, προδιαγράφοντας για τις ρεβανσιστικές πρακτικές που περιμένουν τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αν και εφόσον αλλάξουν οι πολιτικοί και κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί.

«Αν υπάρχει κάτι, θα το δούμε και είμαστε οι πρώτοι που θα πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις. Θα δείτε πώς θα λειτουργήσουμε στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή. Αν, όμως, δεν υπάρχει και αν όλη αυτή η φασαρία είναι για τους λόγους που όλη η Αντιπολίτευση σας λέει εδώ, τότε δύο χρόνια στο τιμόνι του κράτους εσείς, οι καινούργιοι, με την Τράπεζα Αττικής, με τα capital controls, με την ανακεφαλαιοποίηση, με τη ΔΕΗ και ό,τι άλλο προκύπτει σε αυτά τα δύο χρόνια, να δω πώς θα χειριστείτε το μέλλον σας», ήταν η έμμεση απειλή του κ. Λοβέρδου.

«Κάλπικα» τα δημοσιεύματα για τον Γιάννο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του documentonews.gr, βουλευτής της αντιπολίτευσης και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου, αποκαλούσε κάλπικα τα δημοσιεύματα κατά τα οποία η Eισαγγελία βρισκόταν ένα βήμα μακριά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του προφυλακισμένου. Ο ίδιος βουλευτής ισχυριζόταν ότι είχε έρθει σε επικοινωνία με τους δικηγόρους του πρώην υπουργού και με βάση τα όσα του μετέφεραν τα δημοσιεύματα όχι μόνο ήταν κάλπικα αλλά υπέκρυπταν και συγκεκριμένα κίνητρα.

Η εκπροσώπηση των κομμάτων στην Προανακριτική Επιτροπή:

ΣΥΡΙΖΑ: Θ.Δρίτσας, Χ.Καραγιαννίδης, Π.Κοζομπόλη, Σ.Μπαλλής, Γ.Ντζιμάνης, Ν.Ξυδάκης, Γ.Παπαφιλίππου, Ν.Παρασκευόπουλος, Κ.Παυλίδης, Γ.Τσόγκας

Ν.Δ: Α.Δαβάκης, Α.Δημοσχάκης, Ν.Παναγιωτόπουλος, Κ.Τασούλας, Κ.Τζαβάρας

ΔΗΣΥ: Α.Λοβέρδος

ΚΚΕ: Θ.Παφίλης

ΑΝΕΛ: Α.Παπαχριστόπουλος

Ένωση Κεντρώων: Ι.Σαρίδης

Ποτάμι: Σπ.Δανέλλης

Χ.Α: Ι.Λαγός​

Τι έλεγαν μετά το τέλος των εργασιών της Προανακριτικής

Όπως προαναφέρθηκε, αρχές Ιουλίου του 2017, η Προανακριτική Επιτροπή ολοκληρώνει το έργο της με το πόρισμά της να συζητείται στην Ολομέλεια προκειμένου να επιστρέψουν όλες οι δικογραφίες που αφορούν τον Γ. Παπαντωνίου στη Δικαιοσύνη.

Τότε και πάλι πρώτος το λόγο πήρε από πλευράς ΔΗΣΥ ο Θ. Παπαθεοδώρου. «Η φούσκα έσκασε, όπως αναμενόταν, αποκαλύπτοντας τη μόνη αλήθεια, ότι το αδίκημα της απιστίας δεν έπρεπε ποτέ να έχει παραπεμφθεί, γιατί είχε παραγραφεί, το δε αδίκημα της νομιμοποίησης παρανόμως κτηθέντων εισοδημάτων θα έπρεπε ήδη να έχει διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη και μάλιστα με το αιτιολογικό ότι αυτό δεν είχε καμία σχέση με τα υπουργικά καθήκοντα του τότε Υπουργού» περιέγραφε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, εκφράζοντας τις νομικές του διαφωνίες ως προς τη μέθοδο που ακολούθησε η συγκυβέρνηση και η οποία ήταν να μην διερευνήσει την ουσία του σκανδάλου, αλλά να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν τις δικογραφίες στη Δικαιοσύνη.

Η εν λόγω «φόρμουλα» δεν ικανοποιούσε τον κ. Παπαθεοδώρου γι’ αυτό και άρχισε να μιλά για «δίκες τύπου Μόσχας». «Όμως το πολιτικό ερώτημα και με πολλές νομικές προεκτάσεις είναι γιατί αυτό δεν έγινε εξαρχής. Όταν το συζητούσαμε εδώ, γιατί επιλέξατε τη δήθεν παραπομπή ή τη διαφάνεια α λα καρτ, το επικοινωνιακό παιχνίδι, τις απειλές για δίκες τύπου Μόσχας; Γιατί επιλέξατε την διακριτική μεταχείριση των κυβερνητικών περιόδων;» ρώτησε τους βουλευτές της πλειοψηφίας και συμπλήρωσε μετέπειτα ότι «είναι μία κυβέρνηση που τα βάζει με ολόκληρο το πλαίσιο του δημοκρατικού συνταγματισμού της χώρας», αφήνοντας παράλληλα αιχμές περί «καθεστωτισμού».

«Είστε τελειωμένοι, πολιτικά τελειωμένοι»

Στη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία, ο Ανδρέας Λοβέρδος προσπάθησε να διανθίσει το λόγο του με ιστορικές αναδρομές που διαπέρασαν το «βρώμικο 89’», το παράλληλο νόμισμα του Γ. Βαρουφάκη, φτάνοντας μέχρι την άλλη άκρη του Ατλαντικού και τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας, Μαδούρο.

Όταν αποφάσισε να μπει στην ουσία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως στέρησε από τον Γ. Παπαντωνίου μέσω της διαδικασίας που ακολούθησε τον «φυσικό του δικαστή», πράγμα που κατά την άποψή του ήταν παράνομο. Δηλαδή, ο κ. Λοβέρδος επί της ουσίας υποστήριζε ότι εφόσον ακολουθήθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία, τότε θα έπρεπε να διερευνηθεί εις βάθος η υπόθεση από την Προανακριτική και όχι να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη. Γιατί άραγε;

Έκλεισε την τοποθέτησή του χαρακτηρίζοντας τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «τελειωμένους, πολιτικά τελειωμένους», προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση της πλειοψηφίας.

 

documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί