Κρήτη: Συνεχίζεται στις 13 Νοεμβρίου η δίκη των αστυνομικών για τον θανάσιμο τραυματισμό του 18χρονου Μανόλη

Μετά από δύο αναβολές μέσα στη φετινή χρονιά, μία τον Ιανουάριο και μία ακόμα τον περασμένο Απρίλιο, η υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού του 18χρονου Μανόλη Γερομαρκάκη σε τροχαίο συμβάν το βράδυ της 29ης Ιουλίου 2013, έφτασε στο ακροατήριο σήμερα Πέμπτη 25 Οκτωβρίου στα δικαστήρια της Νεάπολης.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 13 Νοεμβρίου, όπου θα έχουμε την κατάθεση των εμπειρογνωμόνων που θεωρούνται τόσο ενδιαφέρουσες όσο και κρίσιμες.

Με την έναρξη της δίκης, ο Εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν είναι συμφέρον της δίκης να συνδικαστούν οι δύο υποθέσεις, αλλά να χωριστούν και να εξεταστεί πρώτα η κατηγορία για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και μετά η παράβαση καθήκοντος, η ψευδορκία ή άλλες τυχόν αξιόποινες πράξεις που έχουν ενδεχομένως διαπράξει οι αστυνομικοί. Το δικαστήριο μετά από ολιγόωρη διακοπή συμφώνησε και έκρινε ότι η υπόθεση πρέπει να διαχωριστεί και ότι πρέπει να αναβληθεί η εκδίκαση των κατηγοριών που αφορούν υπηρεσιακά αδικήματα και να κριθεί μόνο το ζήτημα της συμμετοχής ή όχι των κατηγορουμένων, του πληρώματος του περιπολικού του ΒΟΑΚ, στο ατύχημα και εάν ήταν υπαίτιοι πρόκλησης σωματικής βλάβης ή ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Έτσι, η δίκη ξεκίνησε στο κομμάτι που προαναφέραμε και στις 13 Δεκεμβρίου 2018 θα ακολουθήσει η δεύτερη δίκη των δυο αστυνομικών.

Θυμίζουμε ότι οι δυο αστυνομικοί του περιπολικού κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, σωματική βλάβη από αμέλεια από υπόχρεο, ψευδορκία κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και υπόθαλψη εγκληματία κατ’ εξακολούθηση.

Ο τρίτος δικάζεται για ψευδορκία και ο τέταρτος, αξιωματικός, για παράβαση καθήκοντος.

 

«Βαρύτατες ευθύνες»

 Ο συνήγορος της οικογένειας του θύματος κ. Βαγγέλης Στρατουδάκης δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ πριν την έναρξη της δίκης: «Υπάρχει ένα ατύχημα που έχει γίνει το 2013, έχει περάσει ήδη αρκετός καιρός από τότε, και σε κάθε περίπτωση πρέπει αυτή η υπόθεση να προχωρήσει. Υπάρχει ένα θανατηφόρο τροχαίο, που κατά τα λεγόμενα της υπεράσπισης δεν έχουν καμία υπαιτιότητα και καμία ευθύνη για το τροχαίο ατύχημα. Εμείς ως πολιτική αγωγή πιστεύουμε το αντίθετο και θα αποδειχτεί κατά την ακροαματική διαδικασία και σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε ως πολιτική αγωγή προκύπτουν και βαρύτατες ευθύνες σε βάρος των αξιωματικών που είχαν διαχειριστεί την όλη υπόθεση πέραν αν έχει ή όντως έχει προκληθεί το τροχαίο ατύχημα με δική τους υπαιτιότητα, υπάρχουν ευθύνες για τον μετέπειτα χειρισμό τους».

 

 

 

Η υπόθεση

Ο θανάσιμος τραυματισμός του 18χρονου Μανόλη Γερομαρκάκη, είναι ένα γεγονός που συγκλόνισε την οικογένεια του, αλλά και την τοπική κοινωνία. Αρχικά φάνηκε πως επρόκειτο για μια άτυχη στιγμή, αλλά στην πορεία η υπόθεση οδηγήθηκε στις δικαστικές αίθουσες μ’ ένα βαρύ κατηγορητήριο για τέσσερις συνολικά αστυνομικούς. Οι δυο πρώτοι, φέρονται να προκάλεσαν ακούσια το θάνατο του νεαρού και στη συνέχεια να απέκρυψαν και να συγκάλυψαν τα γεγονότα με την συνδρομή και την ανοχή των δύο άλλων. 

Η οικογένεια του θύματος και ειδικά η μητέρα, Σοφία Λυράκη, άνοιξε ένα κύκλο αναζήτησης και διερεύνησης των πραγματικών γεγονότων από το 2014, φτάνοντας να στείλει αγωνιώδη επιστολή στον τότε πρωθυπουργό, ζητώντας την διαλεύκανση της υπόθεσης, αφού από την αναζήτηση που έκανε για τα αίτια του τροχαίου, προέκυπταν πολλά ερωτηματικά.

Το ατύχημα έγινε μετά τις 21:30 εκείνο το καλοκαιρινό βράδυ και το πιο τραγικό είναι πως πατέρας και μάνα αντίκρισαν νεκρό το παιδί τους στο δρόμο, σταματώντας το αυτοκίνητο για να δουν τι συμβαίνει. Το τραγικό γεγονός συγκλόνισε την τοπική κοινωνία. Ωστόσο, λόγω του σημείου που έγινε το  ατύχημα (ήταν ευθεία και σε δρόμο περιορισμένης κυκλοφορίας) όλοι απορούσαν για τις συνθήκες του ατυχήματος. Γνωστοί αλλά και άγνωστοι, στην αρχή διακριτικά, σεβόμενοι την κατάσταση των γονέων, τους περιέγραφαν συνθήκες και πρόσωπα τα οποία ενεπλάκησαν στο τροχαίο, γεγονότα που οι γονείς αγνοούσαν.

 

Σύγκρουση;

Όπως αφηγείται η μητέρα του νεαρού, «βρέθηκαν άνθρωποι που μας μίλησαν για την παρουσία ενός ηλικιωμένου στο χώρο του ατυχήματος, ο οποίος είχε χτυπηθεί από  το περιπολικό του ΒΟΑΚ. Μας έλεγαν δηλαδή ότι στον χώρο του ατυχήματος βρέθηκαν συγχρόνως το περιπολικό, ο ηλικιωμένος και ο γιος μου. Όλοι κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι το περιπολικό, στην προσπάθειά του να αποφύγει τον ηλικιωμένο, που ήταν πεζός και στην ίδια πορεία με αυτό, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα, κάνοντας το παιδί μου  με το μηχανάκι, να χάσει τον έλεγχο. Δεν αποκλείεται όμως και η πιθανότητα σύγκρουσης, μιας και περιπολικό του ΒΟΑΚ εντοπίστηκε τις επόμενες ημέρες με σοβαρό τρακάρισμα στην πόρτα του οδηγού».

 

Η κάμερα

Η μητέρα, Σοφία Λυράκη, ήταν εκείνη που με βάση τα στοιχεία που βρήκε προσπάθησε να ξετυλίξει το κουβάρι της υπόθεσης και τότε, άρχισαν να αποκαλύπτονται μπροστά της συμπεριφορές που δεν φανταζόταν πως θα έφτανε να δει, από αστυνομικούς.

«Η ύπαρξη κάμερας φυλασσόμενου ιδιωτικού χώρου επιχείρησης, σε μικρή απόσταση (γύρω στα 70 μέτρα) από το σημείο του ατυχήματος ενίσχυσε την εκδοχή πως το παιδί έχασε τον έλεγχο από παρέμβαση. Η κάμερα κατέγραψε, ότι  αμέσως, πίσω από  το παιδί μου πέρασε το πρώτο αυτοκίνητο, σε 28 δευτερόλεπτα….», αναφέρει, μεταξύ άλλων στην γραπτή αφήγησή της την οποία κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό και οδήγησε στη μεγάλη διερεύνηση από τις Αστυνομικές Αρχές και σε μια ΕΔΕ με μεγάλο ενδιαφέρον που έγινε σε τοπικό επίπεδο και φαίνεται να αποκαλύπτει πολλά.

Του Μιχάλη Ατσαλάκη, anatolh.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί