Κι ο Σημίτης χτενίζεται…

Η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου έφερε ξανά στο προσκήνιο την έκταση της διαφθοράς που επικράτησε στη χώρα κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη. Μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο Παπαντωνίου είναι ο δεύτερος υπουργός Άμυνας της περιόδου Σημίτη που συνδέεται με υποθέσεις διαφθοράς, για να μην αναφερθούμε στον Τ. Μαντέλη ή στις σακούλες της Siemens που ο Θ. Τσουκάτος παραδέχτηκε ότι μετέφερε στο κόμμα, όπως σημειώνει το left.gr.

Η ζημιά που προκλήθηκε στο δημόσιο συμφέρον από τις υποθέσεις της Siemens και των εξοπλιστικών είναι φυσικά πολλαπλάσια. Και αυτά είναι μόνο όσα ξέρουμε, γιατί η πραγματική έκταση της τότε διαφθοράς δεν είναι γνωστή. Και υπάρχει βεβαίως και το πάρτι των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτά τα πράγματα δεν είναι, φυσικά, καινούργια. Όμως η κοινωνία τα βλέπει σήμερα υπό διαφορετικό πρίσμα, καθώς μεσολάβησαν η χρεοκοπία του 2010 και η τρομακτική κρίση των Μνημονίων. Και δεν κρίνει μόνο το ΠΑΣΟΚ. Κρίνει συνολικά το παλιό σύστημα, που οδήγησε τη χώρα σε πτώχευση και ζήτησε μετά και τα ρέστα.

Το πρόβλημα σε ΚΙΝΑΛ- ΝΔ και η σιωπή Σημίτη- Βενιζέλου

Η προφυλάκιση Παπαντωνίου αλλάζει την ατζέντα, οξύνει περαιτέρω ένα ήδη βαριά πολωμένο πολιτικό κλίμα και δημιουργεί πρόβλημα στο Κίνημα Αλλαγής, σημειώνει το tvxs.gr.

Ενώπιον αυτής της εικόνας η κυβέρνηση έχει λόγους να είναι ικανοποιημένη –αρκετά στελέχη της, άλλωστε, δεν το έκρυψαν χθες – και να επενδύει στην πολιτική διάσταση της προφυλάκισης. Η ικανοποίηση εκπορεύεται από το γεγονός ότι, όπως λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος «αποκαλύπτεται εκ νέου το βαθύ σύστημα διαφθοράς και φαυλότητας του παλαιού πολιτικού συστήματος». Ταυτοχρόνως, και σε αντιδιαστολή, ενισχύεται το «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα εκτοπίζεται από την κορυφή της δημόσιας συζήτησης η σύγκρουση Κοτζιά – Καμμένου και τα εύφλεκτα απόνερά της.

Ως εκ τούτων, και παρ’ ότι οι τόνοι ως προς την ουσία της υπόθεσης κρατούνται χαμηλά καθώς πρόκειται για ζήτημα της Δικαιοσύνης, τα πολιτικά ερωτήματα θα τίθεται με ένταση, με συγκεκριμένους αποδέκτες και θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες.

Στόχος αυτών των ερωτημάτων θα είναι η ανάδειξη και η «ανάληψη» των ευθυνών ακριβώς γι αυτό το «φαύλο πολιτικό μοντέλο»– ένας στόχος, που μάλλον αποτυπώθηκε εύγλωττα από χθες από τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη: «Μετά τα χθεσινοβραδινά (την προφυλάκιση)», έγραψε στο twitter ο κ. Βερναρδάκης, «εκκρεμούν δύο αναλήψεις “πολιτικής ευθύνης”. Η μία για την περίοδο του “εκσυγχρονισμού” από έναν πρώην πρωθυπουργό, η άλλη για την απόκρυψη της “λίστας Λαγκάρντ” από ένα πρώην αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών».

Οι ευθύνες που έδειξε ο υπουργός Επικρατείας, αναφέρει το tvxs.gr, φωτογραφίζουν σαφώς τον Κώστα Σημίτη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Για τον μεν πρώτο η πίεση θα εστιάσει στην επιλεκτική αφωνία του, με κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν ότι «οφείλει, αν μη τι άλλο, μια συγνώμη ή έστω μια απάντηση για τις μίζες των εκατομμυρίων που περνούσαν εντός και πέριξ της πρωθυπουργικής αυλής του». Τα ίδια στελέχη υπενθυμίζουν ότι, πλην του Γιάννου Παπαντωνίου, δύο ακόμη στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, οι Θεόδωρος Τσουκάτος και Τάσος Μαντέλης έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς, και επισημαίνουν με νόημα: «Είτε δεν γνώριζε, είτε γνώριζε και συγκάλυπτε. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι υπόλογος».

Για τον δε Ευάγγελο Βενιζέλο, τα ερωτήματα αφορούν τόσο το… κρυμμένο στικάκι της λίστας Λαγκάρντ στην οποία και εντοπίστηκαν οι ελβετικοί λογαριασμοί του ζεύγους Παπαντωνίου, όσο και την θερμή υπεράσπιση που είχε παράσχει στον Ακη Τσοχατζόπουλο και τον Γιάννο Παπαντωνίου όταν οι υποθέσεις τους είχαν απασχολήσει την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, δε, και του Κώστα Σημίτη και του Ευάγγελου Βενιζέλου ο τελικός στόχος είναι να πιεστεί το – εξαιρετικά αμήχανο από χθες – Κίνημα Αλλαγής να πάρει θέση. Και, παραπλεύρως, να καταδειχθεί η ταύτιση των σημερινών ηγεσιών ΝΔ και ΚΙΝΑΛ σε λογικές εάν όχι συγκάλυψης, τουλάχιστον ανοχής του μοντέλου εξουσίας που βασίστηκε στην διαφθορά και στην διαπλοκή.

«Αντί η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής να ψάχνουν σωσίβιο σε θεωρίες συνωμοσίας, προκειμένου να αποφύγουν να πάρουν θέση για την προφυλάκιση Παπαντωνίου, ας ζητήσουν επιτέλους τουλάχιστον μία συγγνώμη για τον τρόπο που κυβέρνησαν, για τον εκφυλισμό της πολιτικής και για το εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς που δημιούργησαν»,  ήταν το ενδεικτικό χθεσινό μήνυμα του Μαξίμου, με την προσθήκη ότι «ο κ. Μητσοτάκης και η κα Γεννηματά είναι οι διαφορετικές όψεις του ίδιου ακριβώς νομίσματος. Του παλιού πολιτικού συστήματος που πασχίζει να επανέλθει στην εξουσία, για να προωθήσει τις «μεταρρυθμίσεις» που άφησαν στη μέση ο κ. Παπαντωνίου και οι λοιποί «εκσυγχρονιστές»».

Απέναντι στην κυβερνητική αντεπίθεση η ΝΔ περιορίζεται προσώρας να υπενθυμίζει ότι η έρευνα για τις προμήθειες των εξοπλιστικών της περιόδου Παπαντωνίου άρχισε επί διακυβέρνησης Σαμαρά. Το δε ΚΙΝΑΛ επιχειρεί αμυντικό αντιπερισπασμό ζητώντας από το Μαξίμου να απαντήσει στις καταγγελίες που φέρεται να έκανε ο Πάνος Καμμένος περί χρηματοδότησης της κυβέρνησης από τον Τζορτζ Σόρος.

Η πολιτική ουσία όμως παραμένει και για τα δύο κόμματα επώδυνη. Και, με τις πληροφορίες να προϊδεάζουν για εξελίξεις σύντομα και σε άλλα ανοιχτά μέτωπα σκανδάλων, η κλιμάκωση της σύγκρουσης δείχνει προδιαγεγραμμένη. Όπως και η πίεση προς την Φώφη Γεννηματά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαχωρίσουν ή μη την θέση τους έναντι παλαιών και νέων πολιτικών συνοδοιπόρων…

 

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί