Στην βουλή η λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ηρακλείου

Σήμερα, Τετάρτη 24/10/18, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης και Σ. Τάσσος κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την λειτουργία του ΚΔΑΥ Ηρακλείου.

Αναλυτικά στην ερώτηση αναφέρεται:

Στις 31/10/2018 λήγει η εργολαβία της εταιρίας WasteSolutions Α. Ε., με έδρα τον Ασπρόπυργο Αττικής, που διαχειρίζεται το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στην ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου Κρήτης. Μέχρι τώρα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ανακύκλωσης και το σωματείο τους, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, κανένας αρμόδιος φορέας (διαχειρίστρια εταιρεία, ΕΕΑΑ, Δήμος Ηρακλείου, ΕΣΔΑ Κρήτης, Υπουργείο), δεν έχει ενημερώσει υπεύθυνα τους εργαζόμενους για το αν από 1η Νοεμβρίου και έπειτα συνεχίσουν να βρίσκονται στις θέσεις εργασίας τους ή για ακόμη μια φορά βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία και την ανασφάλεια.

Μάλιστα, η ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) Α. Ε., με ευθύνη της οποίας λειτουργεί το ΚΔΑΥ, παρά τις συνεχείς οχλήσεις των εργαζομένων αποφεύγει να δώσει την οποιαδήποτε ενημέρωση. Υπενθυμίζουμε πως στην ΕΑΑΑ συμμετέχει με ποσοστό 35% η ΚΕΔΕ και εποπτικός οργανισμός της είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) που υπάγεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζουμε ακόμη, πως, το ΚΔΑΥ Ηρακλείου Κρήτης το 2015, είχε παραμείνει κλειστό, με ευθύνη του σημερινού εργολάβου για 5 μήνες, με αποτέλεσμα να σταματήσει η ανακύκλωση για τους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου. Το κόστος από την παύση της ανακύκλωσης είναι πολύ μεγάλο για τους 8 Δήμους του Ν. Ηρακλείου και για τους 4 του Ν. Λασιθίου, με τις εκτιμήσεις της τότε Δημοτικής Αρχής του Δ. Ηρακλείου ότι από το κλείσιμο του εργοστασίου ο Δήμος είχε καθημερινή ζημιά 800€.

Τότε, και μετά από τιτάνιο αγώνα των εργαζομένων για 180 ημέρες, ο εργολάβος αναγκάστηκε σε συμβιβασμό και επαναπροσέλαβε το προσωπικό του εργοστασίου. Είναι πραγματικά προκλητικό έπειτα από 3 χρόνια, 54 οικογένειες να έρχονται ξανά αντιμέτωπες μπροστά στο ίδιο έργο.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:

1) Τι μέτρα θα πάρουν ώστε να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των 54 εργαζόμενων του ΚΔΑΥ χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή στα εργασιακά και μισθολογικά τους δικαιώματα, τόσο στην περίπτωση προσωρινού κλεισίματος του εργοστασίου για εκσυγχρονισμό της μονάδας, όσο και στην περίπτωση παραλαβής του έργου από νέο εργολάβο;

2) Τι μέτρα θα πάρουν για την αδιάλειπτη λειτουργία του ΚΔΑΥ Ηρακλείου Κρήτης;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί