Όταν ο Στ. Αρναουτάκης έδωσε “καταφύγιο” στον ΓΓ του προφυλακισμένου Γιάννου και συγκατηγορούμενό του (φωτο)

Ένας βασικός κατηγορούμενος στις υποθέσεις με τις μίζες στα εξοπλιστικά του Πολεμικού Ναυτικού, για μια από τις οποίες προφυλακίστηκαν χθες βράδυ ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, είναι ο Σπύρος Τραυλός, συνεργάτης του προφυλακισμένου πρώτην υπουργός και Γενικός Γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Υποθέσεων. Ο Σπύρος Τραυλός είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και εγγύηση.

Δείτε επίσης:

Στη φυλακή ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του

Ο Παπαντωνίου με χειροπέδες μετά την απολογία του- Κατηγόρησε τον… Πολάκη για την προφυλάκιση! (φωτο)

Το ενδιαφέρον με την περίπτωσή του είναι ότι μετά την απολογία του και την απόφαση να επιβληθούν εγγύηση και περιοριστικοί όροι, βρήκε καταφύγιο στην περιφέρεια Κρήτης του Σταύρου Αρναουτάκη! Ο τελευταίος τον διόρισε σύμβουλό του για θέμα έξυπνης εξειδίκευσης, έναν, όπως έχουμε παρουσιάσει και πάλι, “αόρατο σύμβουλό” του!

Ας θυμηθούμε τις αποκαλύψεις που είχαμε κάνει παλιότερα στο Candia.

Τη θέση του συμβούλου του περιφερειάρχη Κρήτης σε θέματα στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης, βρέθηκε (παραμένει;) ο κατηγορούμενος για τα εξοπλιστικά, πρώην ΓΓ Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων επί Γιάννου Παπαντωνίου, Σπύρος Τραυλός! Ο Σπ. Τραυλός υπήρξε για χρόνια σύμβουλος του Γ. Παπαντωνίου στα υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας, και στη συνέχεια τοποθετήθηκε από τον ίδιο ΓΓ. Εξοπλισμών, με πολλές υποθέσεις που χειρίστηκε να τις ερευνά η Δικαιοσύνη.

Στην περιφέρεια Κρήτης εμφανίστηκε ως σύμβουλος, χωρίς ουδέποτε το όνομά του να εμφανιστεί σε έγγραφο στη “Διαύγεια”, ούτε να κάνει και πολλές εμφανίσεις. Περισσότερο μοιάζει με έναν μυστικοσύμβουλο του περιφερειάρχη, το όνομα και η ιδιότητα πάντως του οποίου παραμένουν στην ηλεκτρονική σελίδα ris3.crete.govδηλαδή την επίσημη σελίδα της περιφέρειας για την έξυπνη εξειδίκευση, εκεί όπου εμφανίζεται ως σύμβουλος σε θέματα RIS3Crete. 

Μάλιστα τον Μάρτιο του 2017, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη ότι ο εισαγγελέας Εφετών Σ. Λογοθέτης ζητεί να παραπεμφθεί σε δίκη για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα της προμήθειας 12 ελικοπτέρων Απάτσι το 2003, ύψους 9 εκατ. δολαρίων,  μαζί με τον Λιακουνάκο και άλλους, εμφανίστηκε σε εκδήλωση ως σύμβουλος της περιφέρειας Κρήτης. Η εκδήλωση αυτή, με τη συμμετοχή του, ουδέποτε ανακοινώθηκε στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Σπύρος Τραυλός τον Ιούνιο του 2014 μετά την απολογία του στους ανακριτές Διαφθοράς,  για μια άλλη υπόθεση που αφορά σε κακουργηματική απιστία στο σκέλος της υπόθεσης των εξοπλιστικών που αφορά στα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, είχε αφεθεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ.

Με τον Γιάννο Παπαντωνίου, όταν ήταν στενός του συνεργάτης

 

Ο Σπ. Τραυλός, για τον οποίο δεν εντοπίζεται κάποια απόφαση τοποθέτησής του στη “Διαύγεια”, εμφανίζεται, όπως προαναφέραμε, στη σελίδα ris3.crete.govδηλαδή την ηλεκτρονική σελίδα της περιφέρειας για την έξυπνη εξειδίκευση, ως σύμβουλος σε θέματα RIS3Crete. 

Μάλιστα υπάρχει και η σχετική φωτογραφία από συνάντηση με επιχειρηματίες στα γραφεία της Παγκρήτιας Τράπεζας στο Ηράκλειο, στις 13 Μαρτίου του 2017, στην οποία ο κ. Τραυλός εμφανίζεται στο πάνελ των εισηγητών- εκπροσώπων της περιφέρειας Κρήτης.

 

Πάντως αυτή δεν είναι η μοναδική φορά που εντοπίζεται η συνεργασία του με την περιφέρεια. Σε απόφαση του 2013 εμφανίζεται από τότε να έχει την ιδιότητα του εμπειρογνώμονα για τη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης, και μάλιστα η περιφέρεια τού καλύπτει το κόστος προκειμένου να μετακινηθεί από την Αθήνα στο Ηράκλειο και να πάρει μέρος σε συνέδριο.

 

Οι κατηγορίες για τα εξοπλιστικά

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Παναγιώτη Στάθη στην εφημερίδα “Δημοκρατία” την 1η Μαρτίου 2017, “ο πρώην γενικός γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπύρος Τραυλός (επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου), ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΘΑ είναι τα πρόσωπα για τα οποία ο εισαγγελέας Εφετών Σ. Λογοθέτης ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα της προμήθειας 12 ελικοπτέρων Απάτσι το 2003.

Πρόκειται για τη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων 22/2003, τα οποία απορρέουν από την κύρια σύμβαση προμήθειας 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64D Apache από την εταιρία Boeing. Το τίμημα ανερχόταν σε 594.000.000 δολάρια και η ζημιά από τη μειωμένη εκτέλεση των αντισταθμιστικών που εικάζεται ότι κατέληξαν σε… τσέπες αγγίζει τα 9.000.000, σύμφωνα με εισαγγελικές εκτιμήσεις.

Ο εισαγγελέας ζητεί την παραπομπή σε δίκη για κακουργήματα συνολικά 11 ατόμων και συγκεκριμένα (κατά περίπτωση) για απιστία στην υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου, καθώς και για ηθική αυτουργία κατά συρροή. Ο κ. Λογοθέτης ζητά να απαλλαγεί ένας από τους αρχικώς κατηγορουμένους, καθώς και να παύσει η ποινική δίωξη για ακόμα έναν λόγω θανάτου.

Η έρευνα για την υπόθεση είχε ξεκινήσει ύστερα από παραγγελία της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου και διενεργήθηκε από τους επίκουρους εισαγγελείς της, Αντώνιο Ελευθεριάνο και Πόπη Παπανδρέου.

Αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάστηκαν στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2015 προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου, υπουργού Εθνικής Αμυνας, κατά τον χρόνο υπογραφής της σύμβασης 22/2003. Σημειώνεται ότι τα αδικήματα, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, έχουν παραγραφεί”.

Για την υπόθεση διαβάζουμε το τηλεγράφημα του ΑΠΕ, από την “Καθημερινή” της 15ης Ιουλίου 2014:

“Ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο αστυνομικό τμήμα, αφέθηκε μετά την απολογία του στους ανακριτές Διαφθοράς ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Σπύρος Τραυλός, επί υπουργίας -στο Εθνικής Άμυνας- του Γιάννου Παπαντωνίου. Ο Σ. Τραυλός κατηγορείται για κακουργηματική απιστία στο σκέλος της υπόθεσης των εξοπλιστικών που αφορά τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού.

Το πρώην στέλεχος του υπουργείου Άμυνας απολογήθηκε στους ανακριτές Γαβριήλ Μαλλή και Γ. Σταυρόπουλο σχετικά με τη μη υλοποίηση έργων αντισταθμιστικών ωφελημάτων ποσού περίπου 72 εκατομμυρίων ευρώ που υπογράφηκαν με βάση τη συμφωνία για την προμήθεια των υποβρυχίων, έργα τα οποία η ανάκριση καταλογίζει ότι έμειναν ανεκτέλεστα ή ανολοκλήρωτα.

Η υπόθεση, που αποτελεί σκέλος της μεγάλης δικογραφίας για την αγορά όπλων του Πολεμικού Ναυτικού, αφορά τις ενδεχόμενες ευθύνες προσώπων που χειρίστηκαν τις επίμαχες συμβάσεις μετά τη θητεία του Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Άμυνας.

Σε αναφορά του ΣΔΟΕ που περιλαμβάνεται στη δικογραφία που χειρίζονται οι δύο δικαστικοί λειτουργοί, αναφέρεται πως αντισταθμιστικά έργα αξίας άνω των 310 εκατ. ευρώ, τα οποία συμφωνήθηκαν για τις δύο συμβάσεις των υποβρυχίων, δεν εκτελέστηκαν ποτέ. Πρόκειται για έργα που συμπεριλήφθηκαν σε δύο συμφωνίες του υπουργείου Άμυνας οι οποίες ακολούθησαν τις κύριες συμβάσεις – 12Β/2000 και 21Β/2002- για την κατασκευή υποβρυχίων τύπου 214 και 209.

Η πρώτη από τις επίμαχες συμφωνίες αφορά αντισταθμιστικά ύψους περίπου 280 εκατ. ευρώ εκ των οποίων, κατά τη δικογραφία, έργα ύψους περίπου 240 εκατομμυρίων ευρώ παρέμειναν ανεκτέλεστα. Η εν λόγω σύμβαση αφορά την περίοδο θητείας στο ΥΕΘΑ των Άκη Τσοχατζόπουλου και Γ. Σμπώκου.

Η δεύτερη σύμβαση -21Β/2002- για την οποία απαγγέλθηκε κατηγορία στον ο κ. Τραυλό, είχε ως αντικείμενο την ανάθεση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ, του εκσυγχρονισμού και της γενικής επισκευής τριών συν ένα (3+1) υποβρυχίων κλάσεως «Ποσειδών» τύπου 209. Η σύμβαση υπογράφηκε από τον κατηγορούμενο πρώην γραμματέα Εξοπλισμών από την πλευρά του ΥΕΘΑ και από τον επίσης κατηγορούμενο για τα εξοπλιστικά πρώην επικεφαλής των Ελληνικών Ναυπηγείων Σωτήρη Εμμανουήλ. Το έργο προσδιορίστηκε στο ποσό των 826.173.947 ευρώ και, σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, το ανεκτέλεστο έργο των προγραμμάτων ανέρχεται στα 72.654.175 ευρώ”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί