Ζητούν την επανεξέταση των κριτηρίων για την οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς στον Δήμο Μίνωα Πεδιάδας

Την επανεξέταση των κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό μειονεκτικών περιοχών ζητά ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης με αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, καταθέτοντας την επιστολή του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρία Καλογεράκη.

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του ΥΠΑΤ για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (εκτός ορεινών περιοχών), η οποία προβλεπόταν στον Κανονισμό ΕΕ 1305/2013, φαίνεται να εξαιρούνται 19 δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η εξαίρεση αυτή θα στερήσει από πολλούς παραγωγούς ένα σημαντικό εισόδημα, από το ΠΑΑ της περιόδου 2019 και μετά, με την αναφορά του ο κ. Σωκράτης Βαρδάκης ζητά να ληφθούν υπόψη πρόσθετα κριτήρια για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς.

Όπως αναφέρει και στην επιστολή του ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, τα κριτήρια που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι η νησιωτικότητα, η γεωμορφολογία της περιοχής, καθώς και η παρατεταμένη ξηρασία ως βασικός βιοφυσικός περιορισμός που επηρεάζει τη γεωργική δραστηριότητα στη περιοχή.

Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι επίσης το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα που λαμβάνεται υπόψη για την οριοθέτηση περιοχών, είναι σε επίπεδο Νομού και όχι σε επίπεδο Δήμου ή Δημοτικής Ενότητας, καθώς επίσης και ότι οι περιορισμοί οι οποίοι είχαν καταγραφεί στα πλαίσια της προηγούμενης οριοθέτησης (ΕΟΚ 75/268), δεν έχουν ανατραπεί μέσω αναπτυξιακών έργων υποδομής (όπως μεγάλα αρδευτικά έργα), καθώς και άλλα έργα υποδομών σε επίπεδο δήμου αλλά και στην ευρύτερη ενδοχώρα.

Δείτε αναλυτικά την επιστολή του Δήμαρχου Μινώα Πεδιάδας:

« Κύριε Υπουργέ,

   Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του ΥΠΑΑΤ για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (εκτός των ορεινών), σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013, στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας εξαιρέθηκαν δεκαεννέα (19) Δημοτικά Διαμερίσματα.

  Το γεγονός αυτό στερεί από πολλούς παραγωγούς του Δήμου μας ένα σημαντικό εισόδημα που λάμβαναν για την άσκηση γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων από το πρόγραμμα της Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κατά συνέπεια σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, ο πρωτογενής τομέας που θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας μας, δέχεται ένα σημαντικό πλήγμα.

  Με αφορμή τα παραπάνω θα θέλαμε να επισημάνουμε την νησιωτικότητα  του τόπου μας, το γεγονός ότι εκτιμήθηκε η οικονομική δραστηριότητα ανά Νομό και όχι ανά Δημοτική Ενότητα κάθε Δήμου, δεν λήφθηκε υπόψη η γεωμορφολογία της περιοχής καθώς η παρατεταμένη ξηρασία που μαστίζει τα τελευταία χρόνια το νησί μας και στις περιοχές που αναφέρονται στον Δήμο μας δεν υπάρχουν μεγάλα αρδευτικά έργα υποδομής.

  Με την με αρ. πρωτ. 246864/15-10-2018 επιστολή της, η Περιφέρεια Κρήτης έχει αναφερθεί στο παραπάνω θέμα.

  Ζητούμε να επανεξετασθεί η απόφασή σας και να εξαιρεθούν οι περιοχές του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και όχι μόνο, πράγμα που πιστεύουμε ότι είναι δυνατό, βάση του παραπάνω σκεπτικού.

 Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.»

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί