Βρέθηκε σε πηγάδι η σορός του Κασόγκι

Πληροφορίες αναφέρουν πως βρέθηκε το πτώμα του δολοφονημένου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι σε ένα πηγάδι στην κατοικία του γενικού προξένου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτό φέρεται να δήλωσε ο ηγέτης του Πατριωτικού Κόμματος (VATAN) Ντογού Περιντσέκ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Αξιόπιστες πηγές από την υπηρεσία ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης μου είπαν πως το πτώμα του Κασόγκι βρέθηκε σε ένα πηγάδι, που βρίσκεται στον κήπο της κατοικίας του Σαουδάραβα γενικού προξένου», δήλωσε ο Περιντσέκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τσαβούσογλου: Οι διεθνείς πιέσεις ανάγκασαν τη Σαουδική Αραβία να παραδεχτεί τη δολοφονία

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι διεθνείς πιέσεις ανάγκασαν την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας να παραδεχτεί τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Άγκυρα θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε διεθνή έρευνα.

«Θα συνεχίσουμε την έρευνα μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση» τόνισε ο Τσαβούσογλου, λέγοντας παράλληλα ότι η Τουρκία δεν έχει μοιραστεί τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της με καμία άλλη χώρα.

Μπορεί να υπάρξουν συναντήσεις ανάμεσα σε υπηρεσίες πληροφοριών» είπε ο Τσαβούσογλου, και συμπλήρωσε: «Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την υπόθεση Κασόγκι στα Ηνωμένα Έθνη και τα διεθνή δικαστήρια». Άλλωστε, στην Τουρκία φτάνει σήμερα και η διευθύντρια της CIA, Τζίνα Χάσπελ, για να ενημερωθεί για την υπόθεση.

Στο «φως» νέα στοιχεία

Μέρα με τη μέρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία σχετικά με τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο δημοσιογράφος μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας περίπου στις 13:00 το μεσημέρι της 2ας Οκτωβρίου. Αμέσως συνελήφθη από τους 15 επίλεκτους πράκτορες.

Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει πως λίγα λεπτά μετά μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος προσπάθησε να τον πείσει να επιστρέψει στη χώρα του.

Ωστόσο, ο Κασόγκι επανέλαβε πως δεν επρόκειτο να γυρίσει στη Σαουδική Αραβία γιατί ήξερε πως θα τον φυλάκιζαν ή ακόμα και να τον δολοφονούσαν.

Όπως μεταδίδει η Daily Mail, μετά από αυτό, ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στο προξενείο.

Οι τουρκικές Αρχές εκτιμούν πως ο Μαχέρ Αμπντουλαζίζ Μουτρίμπ, αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών που συμμετείχε στη δολοφονία, ήταν εκείνος που ανέλαβε να «φυγαδεύσει» τη σορό του από την Τουρκία με ιδιωτικό τζετ.

Το αεροσκάφος του απογειώθηκε στις 18:20 με προορισμό το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου και προσγειώθηκε λίγες ώρες αργότερα.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, στη βαλίτσα του είναι πολύ πιθανόν να υπήρχαν κάποια μέρη από το διαμελισμένο κορμί του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Σαουδική Αραβία: Θα ληφθούν μέτρα

O Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρτόνισε πως θα ληφθούν μέτρα ώστε ένας φόνος όπως αυτός του Κασόγκι να μην «ξανασυμβεί ποτέ» και δεσμεύτηκε για τη διεξαγωγή «πλήρους και σε βάθος» έρευνας.

Η Σαουδική Αραβία είχε αποστείλει ομάδα στην Τουρκία για τη διεξαγωγή κοινής έρευνας και «ανακάλυψε στοιχεία για έναν φόνο» στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε εξάλλου ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ινδονησία, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ινδονήσιο ομόλογό του στην Τζακάρτα.

Ο Σαουδάραβας υπουργός εξέφρασε στη συνέχεια τη δέσμευση του Ριάντ για «την δημιουργία ενός μηχανισμού και διαδικασιών που θα διασφαλίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ».

«Η έρευνα αυτή αποκάλυψε διαφορές ανάμεσα σε αυτό που αναφέρθηκε και σε αυτό που συνέβη και ως συνέπεια 18 άνθρωποι συνελήφθησαν για ανάκριση και έξι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους», πρόσθεσε.

Τέλος ο ίδιος διαβεβαίωσε τον Ινδονήσιο πρόεδρο για τη δέσμευση της σαουδαραβικής ηγεσίας να «δράσει έτσι ώστε η έρευνα να είναι πλήρης και (να γίνει) σε βάθος, η αλήθεια να αποκαλυφθεί και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ανακοινώσει ότι θα αποκαλύψει σήμερα «όλη την αλήθεια» για τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

cnn.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί