Το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο του κόσμου φαίνεται πως είναι αρχαιοελληνικό (Βίντεο & φωτο)

Το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας, όπου βρέθηκε πλοίο που φέρεται να βυθίστηκε πριν από 2.400 χρόνια.

 

Το 23 μέτρων πλοίο θεωρείται πως είναι αρχαιοελληνικόκαι εντοπίστηκε άθικτο, ίσως λόγω της έλλειψης οξυγόνου στον βυθό.

«Ένα πλοίο επιβίωσε από την κλασική περίοδο χωρίς να υποστεί φθορές, ευρισκόμενο σε βάθος 2 χιλιομέτρων. Αυτό είναι κάτι που δεν θεωρούσα πιθανό», είπε ο καθηγητής Jon Adams, επικεφαλής ερευνητής του Σχεδίου Εναέλιας Αρχαιολογίας της Μαύρης Θάλασσας.

Ο ίδιος εκτίμησε πως το ναυάγιο θα φέρει επανάστασησχετικά με τη γνώση για τις μεθόδους ναυπηγικής και ναυσιπλοΐας που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα.

Οι ερευνητές θεωρούν πως επρόκειτο για εμπορικό πλοίο, που παρόμοιά του υπήρχαν μόνο στην αρχαία Ελλάδα και οι ακαδημαϊκοί τα έχουν δει σε έργα της εποχής. Συγκεκριμένα, ένα τέτοιο πλοίο «φιγουράρει» στο διάσημο αγγείο «Ο Οδυσσέας και οι Σειρήνες» που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Η ομάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Guardian, ήθελε να αφήσει το πλοίο εκεί που το βρήκε, αλλά ένα κομμάτι του αναλύθηκε και επιβεβαιώθηκε πως είναι «το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο».

https://youtu.be/AsMBtXKF-U8

cnn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί