Ερντογάν: Πολιτική η δολοφονία Κασόγκι

Σε εξέλιξη η ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος AKP, με τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει αποκαλύψεις για τις συνθήκες δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι:

► Δύο ομάδες Σαουδαράβων (συνολικά δεκαπέντε άτομα) ενεπλάκησαν στη δολοφονία του Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας.

► Μία ομάδα εννέα ατόμων, στα οποία περιλαμβάνονται και στρατηγοί, ήλθε στην Τουρκία από τη Σαουδική Αραβία.

► Κανείς δεν είχε νέα του Κασόγκι αφότου μπήκε στο προξενείο.

► Χρησιμοποιήθηκε σωσίας του Κασόγκι για να παραπλανηθούν οι αρχές.

► Τρεις Σαουδάραβες αξιωματούχοι έκαναν επιτόπια έρευνα σε δάσος στην Κωνσταντινούπολη και στην επαρχία Γιάλοβα μία μέρα πριν από τη δολοφονία.

► Το προξενείο είναι σε τουρκικό έδαφος και η Συνθήκη της Γενεύης δεν παρέχει διπλωματική ασυλία.

► Οι Σαουδάραβες πρέπει να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα: γιατί και με ποιου τις εντολές ήρθε η 15μελής ομάδα στην Τουρκία, γιατί δεν άνοιξε αμέσως το προξενείο στους ερευνητές, γιατί έδωσαν τόσες διαφορετικές εκδοχές οι Σαουδάραβες, ποιος είναι ο ντόπιος συνεργάτης που εξαφάνισε το πτώμα του Κασόγκι.

► Οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αποδείξει ότι ο φόνος ήταν σχεδιασμένος.

► Η Τουρκία και η παγκόσμια κοινότητα θα ικανοποιηθούν μόνο όταν όλοι, οι ηθικοί και οι φυσικοί αυτουργοί, λογοδοτήσουν. Πρέπει να συμμετάσχουν και άλλες χώρες στην έρευνα.

► Δεν αμφισβητώ την ειλικρίνεια του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν· παρ’ όλ’ αυτά πρέπει να γίνει ανεξάρτητη έρευνα.

► Πρόκειται για πολιτική δολοφονία.

Λίγο νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, επικαλούμενο δηλώσεις του ηγέτη του Πατριωτικού Κόμματος (VATAN) Ντογού Περιντσέκ, μετέδιδε ότι το πτώμα του δολοφονημένου δημοσιογράφου βρέθηκε σε ένα πηγάδι στην κατοικία του γενικού προξένου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Αξιόπιστες πηγές από την υπηρεσία ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης μου είπαν πως το πτώμα του Κασόγκι βρέθηκε σε ένα πηγάδι που βρίσκεται στον κήπο της κατοικίας του Σαουδάραβα γενικού προξένου», δήλωσε ο Περιντσέκ, σύμφωνα πάντα με το Sputnik.

Εφημερίδα των Συντακτών

Δείτε επίσης:

Βρέθηκε σε πηγάδι η σορός του Κασόγκι

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί