Αθήνα προς Άγκυρα: Αναφαίρετο δικαίωμά μας η επέκταση των χωρικών υδάτων

Σε αυστηρό τόνο ήταν η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στα όσα δήλωσε χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο αλλά και σε σχετική δήλωση σήμερα τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σημείωσε ότι «Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Υπενθυμίζοντας μάλιστα με νόημα ότι «η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.

Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».

 

documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί