Ηράκλειο: Πώς δόθηκε σε εταιρεία έργο 1 εκατ. € για τα σκουπίδια με διαδικασίες… για τα μάτια του κόσμου! (έγγραφα)

Τα λεφτά που πέφτουν εδώ και χρόνια στην Κρήτη για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι πολλά. Και πολλά, επίσης, τα περίεργα έως σκοτεινά σημεία στη διαχείρισή τους…

Μετά τον διαγωνισμό με προϋπολογισμό 37 εκατομμυρίων ευρώ για τη διαχείριση στο Αμάρι, που ακυρώθηκε γιατί αποκαλύφθηκε ότι “στήθηκε”, το candiadoc παρουσιάζει νέα στοιχεία για έναν ακόμα διαγωνισμό που έχει πολλά περίεργα και σκοτεινά σημεία και εμπλοκή της ίδιας εταιρείας που σχετίζεται με το Αμάρι. Και είναι αυτή που παίρνει τα περισσότερα έργα στο νησί, ενώ οι ιδιοκτήτες έχουν στενή σχέση  με τον ίδιο τον περιφερειάρχη Κρήτης.

Πρόκειται για τον διαγωνισμό “Προμήθεια γεωσυνθετικών υλικών & μονάδας αντίστροφης ώσμωσης – Λειτουργία αντίστροφης ώσμωσης”, προϋπολογισμού 992.000 ευρώ (εκτός ΦΠΑ) που έκανε ο “Φο.Δ.Σ.Α ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ”, στο πλαίσιο του έργου “Έργα περιβάλλοντος υποδομών Κρήτης” που προκήρυξε η περιφέρεια του νησιού, ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Στον διαγωνισμό αυτό είναι περίεργο – εκτός από το γεγονός ότι ανάμεσα σε δεκάδες εταιρείες, συμμετείχαν μόνο δυο- ότι η μια υποψήφια ανάδοχος φαίνεται στην ουσία να πήρε μέρος για… τα μάτια του κόσμου! Απλά επειδή οι εταιρείες είναι συνεργαζόμενες και με τη μορφή κοινοπραξίας!

Τί εννοούμε; Στη διαδικασία συμμετείχαν δυο εταιρείες:

-ΘΑΛΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

-ΝΑΟΥΜ Σ.Θ. ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Τον διαγωνισμό κέρδισε ο “Θαλής”, με έκπτωση… 3,63%, σα να “έπαιζε” μόνος του και πρόσφερε μόνο τα τυπικά, χωρίς φόβο ανταγωνισμού! Και έτσι πράγματι είναι, καθώς η άλλη εταιρεία συμμετείχε… για να αποκλειστεί! Τα δικαιολογητικά που κατέθεσε ήταν ελλειπή και τήρησε βασικές υποχρεώσεις της διακήρυξης, όπως το να επισκεφτεί τον χώρο του ΧΥΤΑ και να λάβει βεβαίωση για αυτό ώστε να πάρει μέρος κανονικά στον διαγωνισμό! Μάλιστα στη συνεδρίαση για την αξιολόγηση των προσφορών τονίστηκε ότι μάλλον δεν ήθελε να επιλεγεί ως ανάδοχος του έργου. Και ζητήθηκε επανάληψη του διαγωνισμού, καθώς στην πραγματικότητα ένας μόνο συμμετείχε και έκανε μια αστεία “έκπτωση”.

Ο “Θαλής” όμως εμφανίζεται να έχει κοινοπραξία με την εταιρεία “Ναούμ” σε άλλα έργα. Όπως, για παράδειγμα, στην αποχέτευση της Γεωργιούπολης, προϋπολογισμού 6,7 εκατομμυρίων ευρώ, που ανέλαβε τον περασμένο Αύγουστο η Κοινοπραξία Thalis E.S. S.A.- Ναούμ Σ.Θ. Α.Τ.Ε 2.

Στη σελίδα του “Θαλή” αναφέρεται αυτή η κοινοπραξία.

Την απόφαση για την κήρυξη αναδόχου στο έργο της Πεδιάδας καταψήφισαν τα 4 μέλη και υπέρ ψήφισαν 5. Καταψήφισαν οι Αριστείδης Μανουράς, Αντώνης Μπιτζαράκης, Ιωάννης Σέγκος, Γιώργος Χειρακάκης.

Μάλιστα στο πρακτικό αναφέρεται ότι “το μέλος του Δ.Σ. κος Σέγκος Ιωάννης, πρότεινε να απορριφθεί η οικονομική προσφορά της παραπάνω υποψήφιας εταιρείας, καθώς η προσφερόμενη έκπτωση είναι μηδαμινή, (3,63%) και να επαναληφθεί ο διαγωνισμός. Επίσης ο κ. Σέγκος πρόσθεσε ότι γεννώνται πολλά ερωτήματα εξαιτίας των ελλείψεων στο φάκελο του 2ου συμμετέχοντα, καθώς αυτός δεν έκανε καν τον κόπο να επισκεφθεί το ΧΥΤΑ προκειμένου να λάβει βεβαίωση περί επίσκεψης του χώρου, ως ορίζεται από την διακήρυξη ενώ επίσης και οι υπόλοιπες ελλείψεις οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ο 2ος υποψήφιος μάλλον που δεν θέλει να επιλεγεί ως ανάδοχος του έργου”.

Δείτε το πρακτικό της συνεδρίασης και της απόφασης του ΦΟΔΣΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ

Ο “Θαλής” και ο διαγωνισμός των 37 εκατομμυρίων ευρώ

Η εταιρεία που πήρε αυτό τον διαγωνισμό παρωδία ανήκει στον Βασίλη Παπαζήση, που είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Ο τελευταίος συνδέεται με στενή σχέση με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη. Η εταιρεία του είναι αυτή που εμφανίζεται να παίρνει τους περισσότερους διαγωνισμούς για τα απορρίμματα στην Κρήτη, αλλά και άλλα έργα από την περιφέρεια, όπως αυτό της Γεωργιούπολης που προαναφέραμε.

Στέλεχός της είναι ο Νίκος Παρδάλης, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην υπόθεση του περίφημου διαγωνισμού για το έργο στο Αμάρι, ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Candiadoc, ο κ. Παρδάλης εμφανίστηκε στα έγγραφα του διαγωνισμού ως… ένας από τους συντάκτες! Δηλαδή, συμμετείχε στη σύνταξη των εγγράφων του διαγωνισμού που θα διεκδικούσε η εταιρεία του!

Ο διαγωνισμός για τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αμαρίου έχει ήδη ακυρωθεί και τα στοιχεία του είναι είναι στην εισαγγελία, ενώ ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, Χάρης Μαμουλάκης, έχει διατάξει ΕΔΕ.

Δείτε όλα τα στοιχεία: Απίστευτα παιχνίδια με έργο 37 εκατ. € στην Κρήτη:- Υποψήφιος ανάδοχος στους συντάκτες της διακήρυξης! (εικόνες)

Δείτε επίσης

ΕΣΔΑΚ: Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός μαϊμού των 37 εκατ. € που συνέταξε… ο εργολάβος!- Στον εισαγγελέα η υπόθεση και ΕΔΕ από Μαμουλάκη

Επιβεβαιώνει ο ΕΣΔΑΚ τη “λαμογιά” που επιχειρήθηκε με τον διαγωνισμό των 37 εκατ. €- Τί απαντά στο Candiadoc

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί