Το ΚΚΕ Ηρακλείου για τους πυρόπληκτους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και τους εργαζόμενους στο Βενιζέλειο

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΚΕ Ηρακλείου, σχετικά με τις εξελίξεις για τους εστιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και τους εργαζόμενους στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Σχεδόν ένα μήνα μετά την πυρκαγιά που έπληξε τις εγκαταστάσεις στα κτήρια του Πανεπιστημίου στην Κνωσό δεν έχουν ακόμα δοθεί ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των εστιακών φοιτητών και των εργαζομένων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Οι πολιτικές ευθύνες βαραίνουν ακέραιες την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την περιφέρεια Κρήτης, την πρυτανεία του Πανεπιστημίου και τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ.

Παρά την προσπάθεια να ξεμπερδεύουν με την πίεση των εστιακών φοιτητών, κυβέρνηση και πρυτανεία δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες τους! Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης την προηγούμενη εβδομάδα στην οποία συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης, ο πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Βαρδάκης (άραγε γιατί δεν καλέστηκαν και οι υπόλοιποι βουλευτές;), όπου περιφέρεια και κυβερνητικοί εκπρόσωποι προκλητικά παραδέχτηκαν, πέρα από άλλες γενικόλογες υποσχέσεις, πως δεν προβλέπεται να προχωρήσει η κατασκευή πανεπιστημιακών εστιών! Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτούν οι χτεσινές προκλητικές απαντήσεις του Πρύτανη σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ προς τους εστιακούς φοιτητές  ότι μεθοδεύεται επενοικίαση ξενοδοχείου 23 χιλιόμετρα μακριά από το Πανεπιστήμιο και την πόλη του Ηρακλείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική και ακαδημαϊκή ζωή των φοιτητών! Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί το γεγονός πως πρυτανεία και κυβέρνηση διαχωρίζουν τους εστιακούς φοιτητές σε παλιούς και νέους.

Με τον ίδιο τρόπο κυβέρνηση και διοίκηση της 7ης ΥΠΕ επιβεβαίωσαν σήμερα ότι η ριζοσπαστική λύση στα προβλήματα των άστεγων εργαζομένων και υπηρεσιών του Βενιζελείου δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα γνωστά κοντέινερ! Ταυτόχρονα καμιά δέσμευση δεν έχει υπάρξει για την αποκατάσταση των πανεπιστημιακών κτιρίων της Κνωσού και την εκεί μόνιμη εγκατάσταση των υπηρεσιών και των εργαζομένων του Βενιζελείου. Αντίστοιχα απαράδεκτη ήταν και η δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Αττικής (στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ) στις εύλογες διαμαρτυρίες για την κατάσταση των κοντέινερ από τους εργαζόμενους του Βενιζελείου που πρέπει να απαντηθεί αγωνιστικά  ξεσκεπάζοντας τις ψευτοαντιπαραθέσεις στελεχών της κυβέρνησης με στελέχη της ΝΔ κεντρικά κ τοπικά.

Οι όποιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε εκείνους που φέρουν τη βασική ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι αποπροσανατολιστική και δεν ασχολείται με την ουσία του ζητήματος!

Τώρα είναι η ώρα να εντείνουν οι εργαζόμενοι του Βενιζελείου και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης τον αγώνα τους βάζοντας μπροστά τις δικές τους ανάγκες! Ήδη η εγρήγορση, η συνεχής πίεση και πάλη των φοιτητών οδήγησε στην καταβολή του βοηθήματος των 2000 ευρώ!

Τώρα είναι η ώρα πιο αποφασιστικά να διεκδικήσουν:

  • Να λυθεί άμεσα με ευθύνη κυβέρνησης-Πρυτανείας η δωρεάν στέγαση των φοιτητών που διέμεναν στην εστία, όπως και των πρωτοετών, σε ξενοδοχείο σε κοντινή απόσταση από το Πανεπιστήμιο για όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς και μέχρι την ανέγερση νέων εστιών για το σύνολο των φοιτητών που το έχουν ανάγκη. Να διασφαλιστεί η διαρκής δωρεάν σίτισή τους, και να διατεθεί άμεσα το έκτακτο κονδύλι στους φοιτητές για την αποκατάσταση των οικοσκευών και των προσωπικών ειδών τους, τα οποία έχουν είτε υποστεί φθορές ή έχουν καταστραφεί. Να μην πεταχτεί έξω κανένας φοιτητής από τις εστίες.
  • Να ανεγερθεί ΑΜΕΣΑ, με ευθύνη κυβέρνησης-πρυτανείας, σύγχρονη δημόσια και δωρεάν φοιτητική εστία σε χώρους του Πανεπιστημίου ή του ΙΤΕ στις Βούτες, που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, με όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης.
  • Να αποκατασταθούν άμεσα με κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού οι εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά και να εξασφαλιστούν κατάλληλοι μόνιμοι χώροι με προδιαγραφές που να καλύπτουν τις ανάγκες των υπηρεσιών του Βενιζελείου Νοσοκομείου και των εργαστηρίων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.
  • Την άμεση απορρύπανση της περιοχής της Κνωσού, την απομάκρυνση του εύφλεκτου υλικού και την αποθήκευση του σε χώρο κατάλληλο με προδιαγραφές ασφαλείας με ευθύνη της Περιφέρειας και της κυβέρνησης. Να υπάρξει άμεσα υπεύθυνη κι επιστημονική ενημέρωση των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής για τα πιθανά μέτρα προστασίας που χρειάζεται να ληφθούν.
  • Οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού, των εργαζόμενων και των φοιτητών του Πανεπιστημίου, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου χωρίς ανταλλάγματα, ενοίκια κλπ με την αποκλειστική ευθύνη, χρηματοδότηση και λειτουργία από το κράτος. Καμία σκέψη για παραχώρηση των εγκαταστάσεων σε ιδιώτες!

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί