Έφυγε από τη ζωή το «μάτι της Κωνσταντινούπολης», ο θρυλικός φωτογράφος Αρά Γκιουλέρ

Ένας από τους πλέον θρυλικούς φωτογράφους της Κωνσταντινούπολης, ο Αρά Γκιουλέρ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών. Υπέστη καρδιακή προσβολή και τελικά έχασε τη μάχη.

Ο Γκιουλέρ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ουμανιστές φωτογράφους του περασμένου αιώνα, ένας μάγος του φακού, που απαθανάτισε μοναδικά τη ζωή των ανθρώπων αλλά και τα ιστορικά γεγονότα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία.

Ο Τουρκοαρμένιος φωτογράφος κέρδισε το προσωνύμιο «μάτι της Κωνσταντινούπολης» όχι μόνο επειδή σπούδασε φωτογραφία, θέατρο και οικονομικά στην Κωνσταντινούπολη αλλά επειδή κατάφερε να απαθανατίσει την καθημερινή ζωή της μοναδικής πόλης που βρίσκεται σε δύο ηπείρους.

Με τα ασπρόμαυρα πορτρέτα του και λήψεις από τον Βόσπορο με τους Τούρκους ψαράδες ο Γκιουλέρ κατάφερε να πει πολλές ιστορίες από την Κωνσταντινούπολη.

«Όταν φωτογραφίζω, φωτογραφίζω τον κόσμο που αισθάνομαι μέσα μου», έλεγε ο Αρά Γκιουλέρ, ο οποίος ασχολήθηκε για πάνω από 60 χρόνια με την τέχνη του φακού, έλαβε διεθνή αναγνώριση και δημιούργησε περισσότερες από ένα εκατομμύριο φωτογραφίες.

«Δεν χρειάζεται να είναι τέχνη. Η φωτογραφία είναι ένα ιστορικό γεγονός. Αιχμαλωτίζεις στον φακό την ιστορία. Σταματάς τον χρόνο με μια μηχανή», έλεγε χαρακτηριστικά ο Γκιουλέρ, που είχε ρίζες και από την Αρμενία.

 

Η ζωή και το έργο του είχαν καταγραφεί στο ντοκιμαντέρ The Eye Of Istanbul.

tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί