Όταν η υπεράσπιση των μνημείων στο Ηράκλειο ποινικοποιείται…

Η μάχη για την υπεράσπιση και τη σωτηρία του ιστορικού πλατάνου στο Κράσι, ώστε να σταματήσει να είναι αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης και να προωθείται- ακριβώς για το λόγο αυτό- ο αποχαρακτηρισμός του από μνημείο, οδηγεί στα δικαστήρια τους ανθρώπους που βγήκαν μπροστά σε αυτή την προσπάθεια!

Ήδη σε βάρος τους κατατέθηκε μήνυση για τη σχετική αρθρογραφία τους που φιλοξένησε το Candia doc.

Δείτε:

Ο πλάτανος 2.400 ετών του Καζαντζάκη και του Βάρναλη, στο Κράσι, κηρυγμένο μνημείο της φύσης, έγινε ταβέρνα… (φωτο)

Κράσι: Να σταματήσουν τα σχέδια του δήμου για αποχαρακτηρισμό του μνημειακού πλατάνου

 

Παρά το γεγονός ότι τα μνημειακά δέντρα αποτελούν σπουδαίο  φυσικό, πολιτισμικό, οικολογικό κεφάλαιο και ως εκ τούτου η προστασία η ανάδειξή τους αποτελεί καθήκον της πολιτείας και της επιστημονικής κοινότητας, απέναντι σ΄αυτήν την κληρονομιά  στην Ελλάδα  η κακοποίηση  και συστηματική υποβάθμισή  τους είναι καθημερινό φαινόμενο. Η κακώς εννοούμενη ανάπτυξη, το έλλειμμα περιβαλλοντικής συνείδησης και η αυθαιρεσία του κράτους, δημιουργούν  τεράστια κενά,  που αποβαίνουν  εις βάρος των οικοσυστημάτων και της ποιότητας ζωής του πολίτη με τραγικά αποτελέσματα  όπως αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας ( Μάτι, Παρνηθα, Αποσελέμης)

Στην προσπάθεια  ανάδειξης και προστασίας ενός σπάνιου μνημειακού συνόλου,  όπου η  μακραίωνη  συνέργεια Φύσης και πολιτισμού, δημιούργησαν ένα μοναδικό πολιτιστικό τοπίο  ( Βρύσες  Διατηρητέο  Μνημείο 20001 ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ562/26939    και «Πλάτανος» Μνημείο της Φύσης Π.Δ.ΦΕΚ. 247 /29-9-2011  )   τα οικονομικά  συμφέροντα της   επιχείρησης  που λειτουργεί στον περιβάλλοντα  χώρο φαίνεται να ασκούν τρομερή πίεση σε βάρος  των μέτρων προστασίας του μνημειακού συνόλου.

Πρέπει να τονίσουμε   ότι σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία  δε συνάδει με το πνεύμα προστασίας  του μνημείου, η επιχειρηματική  δραστηριότητα εάν αυτή  δεν σέβεται  τους περιβαλλοντικούς όρους  προστασίας.

Στο σημείο αυτό εκθέτουμε την εξής παραδοξότητα:

Η επιχείρηση εκμετάλλευσης του χώρου απαίτησε να ανασταλούν μέχρι της οριστικής  ακύρωσης τα μέτρα προστασίας  έτσι όπως ορίστηκαν απο την Υ.Ν.Μ&Τ.Ε.Κ

Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση – ενώ θα περιμέναμε το αντίθετο- κινήθηκε ΟΜΟΡΡΟΠΑ και ο Δήμος  Χερσονήσου μέσω της  Οικονομικής του  Επιτροπής !

Μια τέτοια αντίληψη εκ μέρους του δημόσιου φορέα- από τη φύση του θεματοφύλακα των συλλογικών και δημόσιων αγαθών –   για τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά , όπως εύκολα κατανοεί κανείς αντιστρατεύεται τα συμφέροντα  του συνόλου  της κοινωνίας  που αγωνίζεται για την ποιότητα ζωής ,την αρμονική συνύπαρξη ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος  με σεβασμό στα τεκμήρια της πολιτιστικής κληρονομιά του τόπου μας

Η ελεύθερη διατύπωση άποψης  και η δημόσια κριτική για πράξεις και παραλείψεις της δημοτικής αρχής που αναγκαστικά συσχετίζονται με ενέργειες ιδιωτών δεν θα έπρεπε να ποινικοποιείται , όπως επιχειρήθηκε με την προσφυγή στα δικαστήρια σε βάρος όσων υπερασπίστηκαν το μνημείο.

Μάλλον για απόπειρα φίμωσης, παρά για προστασία της τιμής και αξιοπρέπειας προσομοιάζει αυτή η συμπεριφορά. Δεν πρέπει να το δει κανένας μεμονωμένα και αποσπασματικά, αλλά ενταγμένο στο πλαίσιο μιας «μάχης χαρακωμάτων», που κρατάει χρόνια!

Το 2018, όπως είναι γνωστό έχει ανακηρυχθεί  έτος πολιτιστικής κληρονομιάς για την Ευρώπη Και τούτο για μια καθολική προσπάθεια  διάσωσης προστασίας και ανάδειξης της ποικιλομορφίας των τοπικών -εθνικών πολιτισμών της Ευρώπης .

Εμείς δυστυχώς στο πλαίσιο αυτό καλούμαστε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας  ως πολίτες να αγωνιζόμαστε  για το αυτονόητο : την υπεράσπιση  της  ελευθερίας του λόγου και της τήρησης  στοιχειωδών – περιβαλλοντικών -μέτρων προστασίας  για τα μνημεία του τόπου μας .

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί