Με επιτυχία η εκδήλωση για τα 100 χρόνια ΚΚΕ στο Τεφέλι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Οκτώβρη στο Τεφέλι, εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ, προς τιμήν των 100 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ, με τίτλο: «Οι Αγώνες των Κομμουνιστών και του Λαού στα Αστερούσια την Ηρωική Δεκαετία 1940-1949: Εμπνεόμαστε, Διδασκόμαστε, Συνεχίζουμε!»

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ Ηρακλείου, στην εκδήλωση παρευρέθηκε πλήθος κόσμου από το Τεφέλι και χωριά της περιοχής, κομμουνιστές και λαϊκοί αγωνιστές με τις οικογένειές τους, που διώχθηκαν από το αστικό κράτος και το παρακράτος του.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε αναφορά σε στιγμές της Ιστορίας του ΚΚΕ στην περιοχή, από τον Περατσάκη Γιώργο, στέλεχος του ΚΚΕ, ο οποίος ανέφερε:

«Θεωρούμε πως η ικανότητά μας ως Κόμμα να μελετάμε την ιστορία μας, που είναι συνυφασμένη με την ιστορία των αγώνων του λαού, αποτελεί προϋπόθεση στο να γίνεται το ΚΚΕ πιο αποτελεσματικό στην οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης, του λαού, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο (…)

Στην περιοχή των Αστερουσίων, πριν την ίδρυση του ΕΑΜ και της ένοπλης αντάρτικης δράσης, χωριανοί κομμουνιστές και πολλοί άλλοι αγωνιστές αρχίζουν να αναπτύσσουν αγωνιστική δράση. Η δράση του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ στην περιοχή των Αστερουσίων είναι έντονη και πολύμορφη (…) Έξω από το Τεφέλι ιδρύεται αντιστασιακή ομάδα στη περιοχή τέλη του 1941, παρουσία του καπετάνιου του ΕΛΑΣ Γιάννη Ποδιά και του Γιώργου Χατζηγιώργη, του πρώτου κομμουνιστή της περιοχής, οργανωμένου στο ΚΚΕ από το 1928, του Δημήτρη Καράμαλου και άλλων αγωνιστών, ενώ την άνοιξη του 1942, η αντιστασιακή κίνηση των Αστερουσίων εντάσσεται στο ΕΑΜ (…) Σε όλη τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, η περιοχή των Αστερουσίων δίνει τα καλύτερα παιδιά της στον αγώνα για την ενίσχυση της αντίστασης του κρητικού λαού (…) Οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές των Αστερουσίων, ακόμα και στις ζοφερές αυτές συνθήκες, παρέμειναν αλύγιστοι, μένοντας πιστοί στα ιδανικά του Κόμματος (…) Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα για συμβολή στην υπόθεση της καταγραφής της Ιστορίας του ΚΚΕ στην περιοχή, με την υπόσχεση να δώσουμε συνέχεια το επόμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή εκδήλωση θέλει να αναδείξει την ανάγκη καταγραφής της ιστορίας των λαϊκών αγώνων στα Αστερούσια, προσπάθεια που θα βάλει ένα ακόμα λιθαράκι στην εξαγωγή συμπερασμάτων, κοιτώντας μπροστά, για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας.»

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε κεντρική πολιτική ομιλία από τον Συντυχάκη Μανώλη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε:  

«Παραλαμβάνουμε από τις προηγούμενες γενιές κομμουνιστών, με πλήρη την αίσθηση της ευθύνης, την τιμημένη κόκκινη σημαία, ποτισμένη με το κόκκινο της αλύγιστης κι ασίγαστης πάλης των κομμουνιστών! Όπως ο αγώνας των κομμουνιστών κι άλλων αγωνιστών, εδώ στο Τεφέλι, στο ορεινό και πεδινό Μονοφάτσι (…)

Το ΚΚΕ απευθύνεται σε κάθε καταπιεσμένο και καταπιεσμένη, στους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, αλλά και σε όσους νιώθουν αριστεροί και σήμερα είναι απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα όλοι όσοι νιώθουν αριστεροί να πουν τώρα με το ΚΚΕ (…)

Η φτώχεια, η ανεργία, η ανέχεια, το να μην μπορούν τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων να κάνουν τη δική τους οικογένεια, είναι μια κανονική κατάσταση στον καπιταλισμό. Αποτελεί τη σύγχρονη βαρβαρότητα. Η πραγματική ελευθερία για τους νέους των εργατικών-λαϊκών ξεκινάει από την αμφισβήτηση της σύγχρονης αυτή βαρβαρότητας και συνεχίζει με την οργάνωση της πάλης που στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, το σύστημα και την εξουσία του. Αυτός ο δρόμος είναι ρεαλιστικός. Γιατί ρεαλισμός είναι ό,τι συμφέρει τα νέα παιδιά της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων (…)

Η “δίκαιη” ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ και η “ανάπτυξη που δεν αφήνει κανέναν πίσω” της ΝΔ είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που πατάει πάνω στους τσακισμένους μισθούς, στις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσαν στα χρόνια των μνημονίων. Τώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει το θράσος να κοροϊδεύει, λέγοντας για μη περικοπή συντάξεων και για αύξηση του κατώτατου μισθού, ενεργοποιώντας μάλιστα έναν από τους πιο αντεργατικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το “νόμο Βρούτση”, που φέρνει τον κατώτατο μισθό στα μέτρα του κέρδους και του ανταγωνισμού των καπιταλιστών. Ακόμη κι αν δώσουν κάποια ψίχουλα στους εργαζόμενους για προεκλογική χρήση, αυτά θα εξανεμιστούν από τα αντιλαϊκά μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σφάζονται στην ποδιά των μονοπωλίων. Ο ένας διαφημίζει στο κεφάλαιο την ικανότητά του στη χειραγώγηση και τον εγκλωβισμό του λαού κι ο άλλος την προσήλωσή του στις μεταρρυθμίσεις. Για την προσήλωσή τους στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ δεν χρειάζεται καν να τσακωθούν (…) Οι κίνδυνοι στην περιοχή, στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στην ευρύτερη περιοχή μεγαλώνουν και δεν αποτρέπονται, επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέλαβε ρόλο σημαιοφόρου των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, μετατρέπει την Ελλάδα σε απέραντο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο. Στην Κρήτη μιλάνε για τη μετατροπή των αεροδρομίων Καστελλίου και Τυμπακίου σε στρατιωτικά αεροδρόμια-ορμητήρια θανάτου (…)

Κάντε εσείς τη διαφορά – δυναμώστε το ΚΚΕ. Μπορούμε να πάμε μπροστά μόνο με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ. Να μεγαλώσουμε τα εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με την οποία συμφωνεί και επαυξάνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σχέδια των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, να δυναμώσει η εναντίωση στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις αιτίες τους. Να βάλουμε μπροστά, σε πρώτο πλάνο, τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Όλα αυτά μετριούνται με ένα βασικό δείκτη: Το πόσο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ.»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε κλίμα συγκίνησης, με τους παρευρισκόμενους να τιμούν τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές της περιοχής, τραγουδώντας το «επέσατε θύματα».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί