Η Ρ. Δούρου και ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης θα ηγούνται της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης κ. Μπάρτλε, ορίστηκαν να ηγηθούν της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που αφορά συνεργασία στο επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την προσπάθεια να εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών. Ο συγκεκριμένος θεσμός, του οποίου ο τέως επικεφαλής Χ. Γ. Φούχτελ επικρίθηκε έντονα για ανυπαρξία σοβαρού έργου -είναι ενδεικτικό ότι και προεκλογικά και ως Περιφερειάρχης Αττικής, η κ. Δούρου αρνήθηκε να τον συναντήσει- καλείται να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις της συγκυρίας στο πλαίσιο μιας «νέας αρχής» στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

«Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν, αλλά να ορίσουμε από κοινού το πεδίο επίλυσής τους, με βάση πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου, κ. Στάινμαγερ.

Η επιλογή δύο νέων εντεταλμένων για το θεσμό της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης σηματοδοτεί την κοινή προσπάθεια για μια ισότιμη συνεργασία, ειδικά σήμερα σε μια περίοδο κατά τη οποία στην Ευρώπη ενισχύονται ο εθνικισμός, η ξενοφοβία και η μισαλλοδοξία. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι η τελευταία σειράς παρεμφερών πρωτοβουλιών, όπως η υπογραφή το 2016, μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών (Κοτζιά και Στάινμαγερ) του Ελληνογερμανικού Σχεδίου Δράσης που αφορά σε κοινές δράσεις συνεργασίας στην εξωτερική πολιτική, οικονομία, έρευνα και τεχνολογία κλπ. Η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας για την ίδρυση Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας έγινε, υπενθυμίζεται, παρουσία των Προέδρων της Δημοκρατίας Ελλάδας και Γερμανίας,

Η τελευταία δε, επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, του Προέδρου της Γερμανίας Στάινμαγερ σηματοδότησε, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αφορμή για μία νέα αρχή στις σχέσεις των δύο χωρών. Μια «αφορμή για να ξεπεράσουμε τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε τα προηγούμενα οκτώ χρόνια, να αφήσουμε πίσω μας, εκατέρωθεν, στερεότυπα που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μας και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον μιας ισότιμης συνεργασίας που αξίζει στους λαούς μας», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό καλείται πλέον να λειτουργήσει ο θεσμός της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης με έμφαση στο διάλογο σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί