Η ΚΝΕ για τους νέους εργαζόμενους στον Τουρισμό-Επισιτισμό

Ανακοίνωση εξέδωσε η Οργάνωση Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, σχετικά με τους νέους εργαζόμενους στον Τουρισμό-Επισιτισμό.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Με αφορμή το τέλος μιας ακόμα σεζόν στον Τουρισμό, η ΚΝΕ απευθύνεται σε κάθε νέα και νέο, όσα συζητά στο διάλειμμα, στο σχόλασμα πηγαίνοντας σπίτι μετά από μία εξαντλητική μέρα, όσα πραγματικά σκέφτεται και έχει να πει αλλά δεν τα λέει ως αποτέλεσμα του ατομικού δρόμου ή και του φόβου πιθανά, να την κάνουμε μαζί αυτή τη συζήτηση! Ουσιαστικά είναι μια συζήτηση που εκφράζει την αγανάκτηση την κούραση την απογοήτευση, για το αν μπορεί να υπάρξει καλύτερη ζωή για εμάς τους εργαζόμενους  του κλάδου, για το αν υπάρχει λύση στα προβλήματα μας, στο άγχος και την καθημερινή ανασφάλεια που βιώνουμε. Η ΚΝΕ απευθύνεται σε εσένα με την πεποίθηση ότι υπάρχει λύση , να οργανώσουμε μαζί την πάλη και όχι ο καθένας μόνος του για όσα ονειρευόμαστε και έχουμε πραγματικά ανάγκη!

Την εργασιακή ζούγκλα που έχουν διαμορφώσει για τους νέους εργαζόμενους κυβερνήσεις και εργοδοσία έρχεται να επιβεβαιώσει η καταγγελία 17χρονου εργαζόμενου στο Ηράκλειο, που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού μέσα στο ξενοδοχείο που δούλευε, καθώς και ο τραγικός  θάνατος της 22χρονης συναδέλφισσας Αλεξάνδρας Τσιλιγιάννη, σπουδάστριας του Δημοσίου ΙΕΚ Πάτρας, που έχασε τη ζωή της σε εργατικό δυστύχημα την ώρα που έκανε την πρακτική της άσκηση σε ξενοδοχείο των Χανίων.  

Το τραγικό αυτό περιστατικό «φωνάζει» για τις άθλιες συνθήκες ζωής και δουλειάς χιλιάδων νέων. Τα ερωτήματα που έρχονται στο προσκήνιο δυστυχώς δεν αφορούν μόνο την 22χρονη αλλά χιλιάδες νέους που κάνουν την πρακτική τους δουλεύοντας κυριολεκτικά σαν σκλάβοι στα ξενοδοχεία και όχι μόνο:

  • Ποιος είναι αυτός που έχει την ευθύνη ουσιαστικής εποπτείας μέσα στο χώρο δουλειάς για μια σπουδάστρια του ΔΙΕΚ Πάτρας στα Χανιά;
  • Ποιος μπορεί να επιβεβαιώσει πόσες ώρες την μέρα και πόσες μέρες την εβδομάδα δούλευε πραγματικά η κοπέλα;
  • Ποιος εξασφαλίζει ότι στον χώρο δουλειάς αντιμετωπιζόταν ως μαθητευόμενη και στο αντικείμενο του επαγγέλματός της και όχι σαν κανονική εργαζόμενη ή σε άσχετο αντικείμενο με την ειδικότητά της;

Τα εργατικά ατυχήματα στο νησί δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, όμως το εργατικό δυστύχημα της συναδέλφισσας ξεχειλίζει το ποτήρι! Το έγκλημα της εντατικοποίησης της εργασίας,της ανυπαρξίας των ωραρίων, του ρεπό και της άδειας, στο όνομα να βγει η δουλειά για τους ξενοδόχους με λιγότερα χέρια και άρα με μικρότερο κόστος δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρυφτεί με την αποφασιστική στάση των εργαζομένων, την οργάνωση μας τώρα στο σωματείο μας!

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αναδεικνύει από την πρώτη στιγμή ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , τα κέρδη από την πίτα που «θα είναι πιο δίκαια» και θα μοιραστούν στους εργαζόμενους πίσω μέσω των ΣΣΕ, η «κανονικότητα» της μεταμνημονιακής εποχής στην οποία επιστρέφει η Ελλάδα, αφορούν ουσιαστικά τα ματωμένα κέρδη που αυγατίζουν από τη δουλειά και τον κόπο των ξεν/λων και όλων των εργαζομένων. Τα αυξημένα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδο του τουρισμού,συνοδεύονται από εργασιακή ζούγκλα, εντατικοποίηση της εργασίας,έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι μονοπωλιακοί όμιλοι στον κλάδο γιγαντώνουν τα κέρδη τους, οι μισθοί των εργαζομένων μόνο την τελευταία 5ετία έχουν υποστεί μείωση μέχρι και 30%!!

Ειδικότερα οι πρακτικάριοι και οι μαθητευόμενοι είναι αυτοί που βιώνουν με τη μεγαλύτερη ένταση αυτήν την επίθεση

Κατά την διάρκεια της τουριστικής σεζόν τα πόστα  των μεγάλων ξενοδοχείων γέμισαν με πρακτικάριους που βαφτίζονται «μαθητές» αφού δουλεύουν με 400 ευρώ τον μήνα. Για τους μαθητές, τους σπουδαστές και τους καταρτιζόμενους του υπουργείου Τουρισμού, το ωράριο πρακτικής άσκησης καθορίζεται «με αποκλειστική ευθύνη των υπευθύνων των επιχειρήσεων» την ίδια στιγμή που οι απολύσεις με τις δικές τους μετρήσεις φτάνουν τις 10.000. Ενώ η αμοιβή περιορίζεται σε 300 ευρώ το μήνα, όταν ο σύνδεσμος ξενοδόχων χειροκροτεί για τα  3,26 δισεκατομμύρια έσοδα στον τουρισμό στο νησί!

Οι σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ, που κάνουν την πρακτική τους άσκηση σε ξενοδοχεία, δεν «κοστίζουν» τίποτα στους ξενοδόχους, καθώς λαμβάνουν μόνο μια αποζημίωση στο τέλος του εξαμήνου από τον ΟΑΕΔ, που κι αυτή δεν ξεπερνά τα 250 ευρώ μηνιαίως. Στην ουσία η νέα βάρδια της εργατικής τάξης χρησιμοποιείται και σαν μοχλός πίεσης και όχημα για να καταργηθούν στοιχειοθετημένα δικαιώματα δεκαετιών.

Νέα, νέε μην ξεχνάς! Όποιες κατακτήσεις είχε η εργατική τάξη, τις κατέκτησε με σκληρούς αγώνες!

Η Οργάνωση Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ  καλεί κάθε νέο εργαζόμενο να μην ανεχτεί το μέλλον που του ετοιμάζουν. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει πράξη σε ολοένα περισσότερες νεανικές συνειδήσεις,σε περισσότερους χώρους δουλειάς το σύνθημα: « Mπροστά οι δικές μας ανάγκες, όχι τα κέρδη των λίγων»!

Η συσπείρωση στο σωματείο μας, η οργάνωση του αγώνα μας, η συλλογική δράση μέσα στους χώρους δουλειάς, η ενότητα απέναντι στα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους, είναι ο δρόμος για την κάλυψη των αναγκών μας στο σήμερα και στο αύριο.

Οι σπουδαστές των ΙΕΚ ,οι πρακτικάριοι, οι νέοι εργαζόμενοι χρειάζεται να βγάλουν συμπεράσματα. Η συλλογική οργάνωση και δράση μέσα σε κάθε σχολή και χώρο δουλειάς είναι ο δρόμος για την κάλυψη αναγκών μας. Στην σχολή και στην πρακτική άσκηση κανένας δεν μπορεί  να είναι μόνος του! Η ΚΝΕ καλεί τους σπουδαστές των ΙΕΚ να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Είναι επιτακτική ανάγκη να οργανωθεί ο αγώνας των σπουδαστών μαζί με τα ταξικά σωματεία. Σε κάθε σχολή από την πρώτη μέρα να εκλεγούν αγωνιστικά όργανα εκπροσώπησης των σπουδαστών, να δημιουργηθούν επιτροπές αγώνα στα τμήματα των ΙΕΚ και στις σχολές κατάρτισης. Από την πρώτη ώρα δουλειάς να γραφόμαστε στο σωματείο μας! Απομόνωσε τα τσιράκια της εργοδοσίας – τους συνδικαλιστές ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ ΣΥΡΙΖΑ  που δεν θέλουν και δεν μπορούν. Αυτοί είναι η αιτία για την κατάντια των συνδικάτων ξενοδ/λων στο νησί. Έλα με τους αγωνιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ που δίνουν καθημερινά σκληρές μάχες στα ξενοδοχεία!

Κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα μπορούμε με πείσμα και αισιοδοξία να το αντιμετωπίσουμε, μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας! Να δυναμώσουμε την πάλη μας για να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, τα δουλεμπορικά γραφεία, ο υπο-κατώτατος μισθός. Να διεκδικήσουμε η πρακτική άσκηση να γίνεται με ευθύνη του κράτους , να αμείβεται με 751 ευρώ και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Να μην αφήνουμε τους εργοδότες στο όνομα «της ευθύνης του ΙΕΚ για το τι κάνει ένας πρακτικάριος στη δουλειά του» να αλωνίζουν σφυρίζοντας, ενώ ξέρουμε πολύ καλά πως το δικό τους χέρι είναι στην μέση! Απαιτούμε συνθήκες ανθρώπινες με εξασφαλισμένη την ασφάλεια και την υγιεινή.

Τον άδικο κόσμο τους μπορούμε να τον ανατρέψουμε! Όλα όσα ζούμε δεν έχουν έρθει ουρανοκατέβατα. Η αιτία τους βρίσκεται στο σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας, που εξασφαλίζει αμύθητα κέρδη για λίγους και φτώχεια, ανεργία, ανασφάλεια για το μέλλον για τους πολλούς. Τα όνειρα και οι ανάγκες της νεολαίας δεν χωράνε στο σημερινό σύστημα. Η ΚΝΕ απευθύνει κάλεσμα αγώνα και συμπόρευσης με το ΚΚΕ,στον αγώνα για μια κοινωνία των σύγχρονων δικαιωμάτων,της πραγματικής ελευθερίας που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο,που αξιοποιεί τις δυνάμεις και τις ικανότητες όλων,χωρίς να θεωρεί κανένα περιττό,για τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό που απελευθερώνει τον άνθρωπο και τις δυνατότητές του!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί