Αιδώς! Και το θράσος έχει όρια κ. Κεγκέρογλου!

Επί δεκαετίες το κόμμα τους, αν και εκλογικά και πολιτικά κυρίαρχο, δεν έκανε το παραμικρό για την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης και τη σύνδεση με το εθνικό ενεργειακό δίκτυο. Και τώρα που ήδη έχουν μπει σε διαδικασία δυο μεγάλα έργα, η σύνδεση με την Πελοπόννησο αλλά και η μεγάλη διασύνδεση με την Αττική, χωρίς αιδώ έρχονται να φωνάξουν εκείνοι…”αιδώς” στην κυβέρνηση! Ο μοναδικός, πλέον, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη, Βασίλης Κεγκέρογλου, και ο υπεύθυνος περιβάλλοντος, Γ. Αρβανιτίδης.

“Αιδώς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ” δήλωσαν σχετικά με την ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης, ύστερα από την επίσκεψη του υπουργού Γιώργου Σταθάκη στο Ηράκλειο και τις ανακοινώσεις για το μεγάλο καλώδιο.

Σε κοινή δήλωσή τους ανέφεραν:

«Μετά την επίσκεψη  του  υπουργού Περιβάλλοντος και των κυβερνητικών βουλευτών στη Κρήτη, παρουσία και του διευθύνοντος συμβούλου  του ΑΔΜΗΕ, για την ενεργειακή επάρκεια του νησιού, αντί να καθησυχαστούν οι πολίτες της Κρήτης, ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε ότι  πάει ακόμη πιο πίσω ο σχεδιασμός για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης, αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά την διάθεση εμπαιγμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στους πολίτες.

Συγκεκριμένα, οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι, κατά τη προσφιλή πρακτική της κυβέρνησης, μίλησαν σε αόριστο χρόνο ενώ  προανήγγειλαν ότι:

-Για το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης, προκειμένου να προχωρήσει ως έργο κοινοτικού ενδιαφέροντος θα αποδεχτούν τη πρόταση της Κομισιόν,  σύμφωνα με την οποία θα πρέπει η ΡΑΕ να τροποποιήσει τις αποφάσεις απευθείας ανάθεσης στον ΑΔΜΗΕ και στο SPV «Αριάδνη Interconnection”.

-Για το «μικρό καλώδιο» Κρήτης-Πελοποννήσου δήλωσαν πως βρίσκεται σε φάση κατασκευής με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι  με πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης το 2013 η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής είχε ενταχθεί ως υποέργο στη διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Αττικής με χρηματοδότηση από τα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και όπως φαίνεται, σήμερα 4 χρόνια μετά δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα.

Οι ίδιες καθυστερήσεις παρατηρούνται και για την λεγόμενη μικρή διασύνδεση με Πελοπόννησο που στην καλύτερη περίπτωση θα μπορεί να λειτουργήσει το 2021.

Δυστυχώς, βρισκόμαστε πάλι μπροστά σε ένα αδιέξοδο όσον αφορά στην ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης, όταν μάλιστα ήδη από τις αρχές του 2016, η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με την αρμόδια διεύθυνση της ΔΕΗ και το ΕΜΠ, δημόσια, είχαν αναδείξει το σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας εφοδιασμού στην Κρήτη, λόγω εφαρμογής περιβαλλοντικών ορίων και μειωμένης λειτουργίας των πετρελαϊκών μονάδων.

Με δηλώσεις και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις από τις αρχές του καλοκαιριού,η Δημοκρατική Συμπαράταξη, είχε κρούσει για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου, για το γεγονός ότι τα έργα αυτά, εδώ και τρία χρόνια καρκινοβατούν.

Τα λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την μεγάλη καθυστέρηση είναι εγκληματικά.

Από την μία ο πρωθυπουργός συμμετείχε στις 3-μερείς συναντήσεις κορυφής Ελλάδα – Κύπρος –Ισραήλ, όπου αποφάσιζαν την προώθηση του έργου EuroAsia (Αττική-Κρήτη-Κύπρος-Ισραήλ) και από την άλλη, στην Αθήνα, ο ελεγχόμενος από την Κυβέρνηση ΑΔΜΗΕ δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια.

Έξω παχιά λόγια, μέσα κωλυσιεργία και αδιαφορία.

Τα 3 αυτά χαμένα χρόνια πρακτικά σημαίνουν  1 δισ. ευρώ επιπλέον κόστος για όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας, λόγω των συνεχιζόμενων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Και κατά άλλα η κυβέρνηση βαυκαλίζεται ότι πολεμάει την ενεργειακή φτώχεια.

Αιδώς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ”.

Στις δηλώσεις των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ απαντά, με ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου της ΝΕ Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ:

Στις αερολογίες και στη λάσπη απαντάμε με έργα.       

Έχουν το θράσος και ομιλούν ως αδέκαστοι κριτές όσοι επί 40 έτη είχαν βάλει την Κρήτη στο περιθώριο, εκτός όλων των μεγάλων έργων υποδομής. Οι ίδιοι άνθρωποι που χρεοκόπησαν τη χώρα σήμερα παριστάνουν τους σωτήρες, εμφανιζόμενοι βασιλικότεροι του βασιλέως.

Ο βουλευτής  Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου και ο υπεύθυνος περιβάλλοντος του ΚΙΝΑΛ κ. Αρβανιτίδης ξεπέρασαν κάθε όριο θράσους και αμετροέπειας στην τελευταία ανακοίνωση τους, με την οποία σχολιάζουν τη συνέντευξή τύπου του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Σταθάκη, στην οποία ενημέρωσε για την πορεία της διπλής διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ είναι οι πολιτικά υπεύθυνοι για τη μη διασύνδεση του νησιού εδώ και 37 χρόνια, ενώ οι μελέτες κόστους /οφέλους της ΔΕΗ απέδειξαν ότι ήταν ήδη από τότε κοινωνικά συμφέρουσα η διασύνδεση. Παριστάνουν τώρα και τους τιμητές αντί να ζητήσουν συγνώμη για τα έργα και τις ημέρες τους που τόσο ζημίωσαν τη χώρα και το λαό μας.

Ενώ όλα τα νησιά της Μεσογείου εκτός των ελληνικών είχαν διασυνδεθεί ηλεκτρικά από το 2011, παρουσιάζουν την ανικανότητα τους, η οποία οδήγησε την ένταξη ενός έργου εντός της Ελλάδας στο διακρατικό έργο κοινού ενδιαφέροντος Euroasia Interconnector, ως επιτυχία! Η μόνη επιτυχία τους ήταν ότι πίσω από όλη την Ευρώπη συνέχιζαν τα νησιά μας να τροφοδοτούνται με μαζούτ!

Λόγω ανικανότητας των κυβερνήσεων τους ή λόγω εξυπηρέτησης άλλων συμφερόντων οι κυβερνήσεις τους δεν κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν καμία νησιωτική διασύνδεση ως το 2015. Αντί να προχωρήσουν τα έργα σπατάλησαν το χρόνο τους προσπαθώντας να ιδιωτικοποιήσουν πλήρως τον ΑΔΜΗΕ, και να υλοποιήσουν το σχέδιο τους για τη «μικρή ΔΕΗ».

Δυστυχώς για αυτούς η κυβέρνηση ανέτρεψε και τα δύο αυτά σχέδια και μάλιστα επιβάλλοντας τους δικούς της όρους, όρους εθνικά συμφέροντες.

Η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε ένα παρατημένο έργο στις Κυκλάδες, και μια  αβέβαιη κατάσταση για τη μεγάλη διασύνδεσης της Κρήτης που σκόπιμα δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, και έδρασε άμεσα και στοχευμένα.

1.Δρομολόγησε τη διασύνδεση ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη το 2016 και επιτάχυνε το έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων με αποτέλεσμα να το ολοκληρώσει στις αρχές του 2018. Σήμερα η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου είναι ήδη στο στάδιο των συμβάσεων με τις αναδόχους εταιρείες.

2.Η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής προχωρά με τον υπό δημόσιο έλεγχο ΑΔΜΗΕ να διατηρεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο και να παραμένει μέσα στο φιλόδοξο έργο κοινού ενδιαφέροντος που θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου

3.Η διασύνδεση Πάρου-Μυκόνου-Νάξου είναι ήδη συμβασιοποιημένη ενώ επιταχύνθηκε και η δεύτερη διασύνδεση του Λαυρίου με τη Σύρο και πρόκειται να συμβασιοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Ο υπό δημόσιο έλεγχο ΑΔΜΗΕ απέδειξε ότι μπορεί να είναι αποδοτικός, οι διασυνδέσεις προχωρούν με πρωτόγνωρη ταχύτητα, η παροχή ενέργειας γίνεται πολύ πιο ευσταθής και ασφαλής, τα ΥΚΩ μειώνονται συνεχώς, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των νησιών βελτιώνεται με πολύ σημαντικές θετικές επιπτώσεις στον τουρισμό.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που ενοχλεί τους θλιβερούς θιασώτες του αμαρτωλού χθες. Τα ψέματα, η λάσπη, η παραπληροφόρηση, ο πόλεμος από τα φίλια ΜΜΕ δεν μπορούν να την αλλοιώσουν και να την ακυρώσουν.

Nα απαντήσουν επιτέλους εκείνοι που φτωχοποίησαν το λαό μας, πότε θα αποπληρώσουν τα κόμματα τους τα  200 εκ ευρώ που καθένα οφείλει από τα θαλασσοδάνεια που πήραν και κλήθηκε να ξεπληρώσει ο λαός μας.

 

Προχωράμε με μόνο σύμμαχο μας τον λαό, για το καλό του τόπου, της κοινωνίας, για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ήταν δίκαιο και γίνεται πράξη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί