Ανεβαίνουν οι τόνοι Μόσχας – Βαρθολομαίου

Για «σθεναρή απάντηση» στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Ουκρανικής Εκκλησίας, έκανε λόγο η Ρωσική Εκκλησία, ανεβάζοντας τον τόνο της αντιπαράθεσης με το Φανάρι.

Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης προχώρησε την Πέμπτη στη χορήγηση ανεξαρτησίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, αλλά και στην επαναφορά του σχισματικού Μητροπολίτη Κιέβου, Φιλάρετου, ο οποίος ευελπιστεί να ηγηθεί της νέας Εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φιλάρετος είχε καθαιρεθεί και αφοριστεί από την Ιερά Σύνοδο της Μόσχας τη δεκαετία του ’90, λόγω της μονομερούς ίδρυσης νέου Πατριαρχείου.

Ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη της Ρωσίας, Κύριλλου, εν όψει της αυριανής Ιεράς Συνόδου στη Λευκορωσία, διαβεβαίωσε ότι η Ρωσική Εκκλησία θα εκφράσει τη θέση της, δίχως ωστόσο, να διευκρινίσει τα μέτρα που προτίθεται να λάβει.

Σημειώνεται ότι η Μόσχα έχει κατηγορήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, για «πολιτικά παιχνίδια», καθώς η αυτοκεφαλία της ουκρανικής εκκλησίας έχει υποστηριχθεί ένθερμα τόσο από την κυβέρνηση του Κιέβου, όσο και από τον Ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο.

naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί