Η Δημοτική Αρχή με τα πολλά «πρόσωπα» ή εξαγγελίες με προεκλογικό άρωμα…

 

Παρέμβαση των “Ενεργών Πολιτών” στη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου για τα δημοτικά τέλη του 2019

 

Συζήτηση των τελών στον Δήμο Ηρακλείου για το 2019. Χρονιά των αυτοδιοικητικών εκλογών και βλέποντας κανείς την εισήγηση της Δημοτική Αρχής, συνηθισμένος από τα παλαιότερα έτη, καταλαβαίνει ότι κάτι άλλαξε φέτος. Βεντέμα που θα έλεγαν και οι αγρότες για την καλή παραγωγή μίας χρονιάς. Δυστυχώς όμως οι Δημότες δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου και θυμούνται όλη την προηγούμενη τετραετία τις αποφάσεις όσον αφορά τα Δημοτικά τέλη και φόρων της παρούσας Δημοτικής Αρχής.

Τέλη του 2014, ότι και είχε αναλάβει η Δημοτική αρχή με σχεδόν δύο μήνες διακυβέρνησης, στην εισήγηση της για τα τέλη του 2015,ανέφερε ότι «Από τα μέχρι σήμερα οικονομικά στοιχεία του έτους 2014 προκύπτει ότι τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού με τους σημερινούς συντελεστές που είχαν καθοριστεί με την αριθμ.914/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ισχύουν για όλο τον Καλλικρατικό Δήμο Ηρακλείου καλύπτουν τις δαπάνες που υπολογίζεται να απαιτηθούν το 2015 για την παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας και Φωτισμού», τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής της μηδενικής αύξηση των δημοτικών τελών τόσο σε οικιακό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Την επόμενη χρονιά που υπάρχει βέβαια περισσότερη εμπειρία και γνώση των οικονομικών στοιχείων υλοποίησης του προϋπολογισμού η Δημοτική Αρχή εισηγείται για τα τέλη του 2016 αυξήσεις : «Λόγω της ελλειμματικής σχέσης μεταξύ των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη και των δαπανών που απαιτούνται για την λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας θα πρέπει να υπάρξει αύξηση των δημοτικών τελών. Η Δημοτική αρχή λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλα τα νοικοκυριά εισηγείται την χαμηλότερη δυνατή αύξηση δημοτικών τελών για τις οικιακές παροχές που αντιστοιχεί σε 0,07€/τ.μ.», όπου τελικά και το ψήφισε και επέφερε τις «αναγκαίες» αυξήσεις στους Δημότες. Η πραγματικότητα βέβαια έδειξε για το 2016 ότι οι δαπάνες των συγκεκριμένων κωδικών ήταν κατά 1,880 εκ € λιγότερες με αποτέλεσμα να προκύπτει περίσσευμα.

Για τα τέλη του 2017 έχοντας υλοποιήσει σχεδόν δύο προϋπολογισμούς η Δημοτική Αρχή, με ακόμα περισσότερη εμπειρία και γνώση και γνωρίζοντας πλέον ότι το 2016 είχε μεγάλο περίσσευμα αναφέρει στην εισήγηση της «…δεν τίθεται βέβαια θέμα μείωσης συντελεστή δημοτικών τελών αφού οι προϋπολογισθείσες δαπάνες για το 2017 είναι μεγαλύτερες των δαπανών του 2016 αλλά και των εσόδων από τις ανταποδοτικές υπηρεσίες που υπολογίζεται να εισπραχθούν εντός του 2016…» και ψήφισε για το 2017 τη μηδενική μεταβολή των δημοτικών τελών τόσο σε οικιακό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο με μία εξαίρεση σε κάποιες επιχειρήσεις μικρής όχλησης, όπου ανέφεραν ότι η μείωση θα επηρεάσει τα έσοδα κατά 5.000 €.

Η τοποθέτηση των Ενεργών Πολιτών ήταν ότι η δημοτική αρχή πρέπει να μειώσει και να επαναφέρει τα τέλη στο προηγούμενο καθεστώς (2015) και να εντάξει τον πρωτογενή τομέα σε μια κατηγορία η οποία να είναι αποδεκτή από τους ενδιαφερόμενους δημότες.

Φτάνουμε αισίως στη συζήτηση για τα τέλη του 2018, πέρυσι τέτοια εποχή, όπου η Δημοτική Αρχή αναφέρει ότι ακόμα και η ελάφρυνση στα τέλη που είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια σε συγκεκριμένες κατηγορίες δημοτών (τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με αναπηρία κατά 50%) «εφαρμόστηκε σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις αφού οι περισσότεροι από τους δημότες μας που ενδιαφέρθηκαν δεν πληρούσαν το εισοδηματικό κριτήριο», και εισηγούνται την επαναφορά των τελών για τις κύριες κατηγορίες στα επίπεδα του 2015 και αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για τις ειδικές περιπτώσεις αφού ελάχιστοι ωφελήθηκαν.

Οι Ενεργοί Πολίτες συνεπείς και πάλι στο λόγο τους, ανέφεραν κατά τη συζήτηση ότι το ύψος των τελών πρέπει να μειωθεί αισθητά στο επίπεδο του 15%, επιχειρηματολογώντας με συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία περί αυτού και καλώντας τη Δημοτική Αρχή να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση.

Ας δούμε πρώτα τι λένε τα στοιχεία για το 2018 ( εκτίμηση )

 Έσοδα ανταποδοτικών 13.509.483,59 έξοδα ανταποδοτικών 13.475.917,96

Άρα αν συνυπολογίσουμε και το απόθεμα που βεβαιώνει και η υπηρεσία ότι υπάρχει «…το τμήμα ταμείου μας ενημέρωσε με το αριθμ. Πρωτ. 73621/2018 έγγραφο του ότι στο χρηματικό υπόλοιπο έχει συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας ποσό ύψους 4.374.041,12 Ε από ανταποδοτικά έσοδα το οποίο μπορεί να διατεθεί μόνο για υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα. »

Δείχνει ότι όχι μόνο ήταν εφικτή η υλοποίηση της πρότασης των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ της μείωσης του 15% από το 2018 αλλά θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη.

Και ερχόμαστε στη σημερινή συζήτηση της Οικονομικής Επιτροπής όπου η «πορεία του καραβιού» για το 2019 άλλαξε.

Τα αδύνατα των προηγούμενων ετών προτείνονται ως εφικτά πλέον. Χρονιά εκλογών βλέπετε και πρέπει να γίνουν παροχές. Δεν είναι όμως παροχή όταν επιστρέφεις τα λεφτά των δημοτών ( ε όχι και όλα … βέβαια ) που αποφασίστηκαν και εισπράχτηκαν χωρίς λόγο. Μειώσεις σε όλες τις κατηγορίες με συνολικό προβλεπόμενο κόστος 798.285 ευρώ. Αυτή είναι η ουσία. Να έχεις απόθεμα από τα ανταποδοτικά έσοδα 4,37 εκ και να γυρίζεις στους δημότες ( που σου τα έδωσαν ) μόνο 0,79εκ.; Αυτό δεν είναι ισονομία.

Ας είμαστε ειλικρινείς κύριοι της δημοτικής αρχής. Δεν μπορεί την μία χρονιά ( 2015 ) να διατηρείτε τα ίδια τέλη, τις επόμενες δύο χρονιές ( 2016 και 2017) να τα αυξάνετε, το 2018 να τα γυρίζετε στο ύψος του 2015 και σήμερα να προτείνετε μειώσεις για το 2019. Οι δημότες δεν έχουν κοντή μνήμη, ακούν, μελετούν και συγκρίνουν. Οι μειώσεις, όπως όλα αυτά τα χρόνια τονίζαμε και αποδεικνύαμε σαν ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ έπρεπε να εφαρμοστούν σταδιακά από τον δεύτερο χρόνο ( τέλη 2016). Τα στοιχεία σας μας επιβεβαιώνουν και μας δικαιώνουν.

Τελειώνοντας εξηγήστε μας πως γίνεται τα 2016 να προβλέπεται 12,5 εκ έξοδα και να γίνονται μόνο 10,5 εκ. Το 2017 να προγραμματίζετε 13,9 εκ έξοδα και να γίνονται 13,3 εκ. το 2018 να προγραμματίζεται 15,9 εκ έξοδα και να γίνονται 13,5 εκ. Το 2019 προβλέπεται 19,3 εκατ. για έξοδα.

Οι δημότες θέλουν ειλικρίνεια, σεβασμό και πάνω από όλα μία Δημοτική αρχή δίπλα τους, στα μικρά και μεγάλα προβλήματα. Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ θα είναι πάντα δίπλα τους με επεξεργασμένες θέσεις, προτάσεις και όραμα να υλοποιήσομε μαζί την πόλη που μας Αξίζει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί