Φυλάκιση 10 μηνών σε γιατρό που χειρούργησε λάθος… πόδι!

Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και σε δεύτερο βαθμό καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Καλαμάτας γνωστός ορθοπαιδικός, ο οποίος πλέον είναι συνταξιούχος, καθώς το δικαστήριο έκρινε πως ο θάνατος ηλικιωμένης γυναίκας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας οφειλόταν στο ότι χειρούργησε «λάθος» ισχίο!
Το περιστατικό συνέβη το Φεβρουάριο του 2011 και η άτυχη 89χρονη υποβλήθηκε μέσα σε δύο μέρες σε δύο χειρουργεία, καθώς στο πρώτο χειρουργήθηκε το αριστερό ισχίο και όχι το δεξί που είχε το κάταγμα, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η υγεία της.
Πρωτόδικα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας είχε κρίνει ένοχο το γιατρό και τον είχε καταδικάσει σε φυλάκιση 18 μηνών με 3ετή αναστολή. Χθες, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων εκδίκασε την έφεσή του και τον έκρινε εκ νέου ένοχο. Του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του έντιμου πρότερου βίου και του μείωσε την ποινή σε 10 μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή.

Λάθος 
Η άτυχη γυναίκα διακομίσθηκε στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας με συντριπτικό κάταγμα στο δεξί ισχίο στις 23 Φεβρουαρίου 2011, έπειτα από πτώση. Εκεί έγιναν ακτινογραφία και άλλες εξετάσεις και εισήχθη στην Ορθοπαιδική Κλινική. Οι συγγενείς συνεννοήθηκαν με τον κατηγορούμενο γιατρό, ο οποίος και τη χειρούργησε.
Μετά το χειρουργείο, όμως, αντιλήφθηκαν ότι τελικά είχε γίνει επέμβαση, όχι στο ισχίο που είχε το κάταγμα, αλλά στο άλλο. Έτσι, κι ενώ είχαν περάσει μόλις δύο ημέρες από το πρώτο χειρουργείο, ο κατηγορούμενος γιατρός την επέβαλε σε δεύτερη επέμβαση για το κάταγμα, στο σωστό πόδι αυτή τη φορά.
Η 89χρονη, όμως, περίπου 3 εβδομάδες μετά και τη δεύτερη επέμβαση και χωρίς να βγει ποτέ από το νοσοκομείο, κατέληξε. Αντιμετώπιζε, δε, αρκετά προβλήματα καρδιολογικά και αναπνευστικά, ενώ είχε σωρευμένο λίπος στο κάτω μέρος του σώματός της και όλα μαζί επιβάρυναν την κατάστασή της.

Από ανακοπή
Οι εγγονές της άτυχης ηλικιωμένης είπαν στις καταθέσεις τους χθες ότι η 89χρονη χειροτέρευε μετά και το δεύτερο χειρουργείο και είχε συνεχώς κατακλίσεις, ενώ όταν μετά το λάθος επισκέφθηκαν τον κατηγορούμενο γιατρό, τον είδαν συντετριμμένο και τους είπε ότι πρώτη φορά του συμβαίνει κάτι τέτοιο στην 40χρονη καριέρα του.
Ο ορθοπαιδικός που υπέγραψε το πιστοποιητικό θανάτου της 89χρονης ανέφερε στην κατάθεσή του χθες πως πράγματι η ηλικιωμένη αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας, όμως αμφισβήτησε ότι μετά τη δεύτερη επέμβαση σηκώθηκε από το κρεβάτι, όπως ανέφεραν τα έγγραφα, σημειώνοντας ότι στοιχειωδώς κουνούσε τα πόδια της.
Επισήμανε ότι ο θάνατός της επήλθε από καρδιακή ανακοπή και πως συνετέλεσαν και τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας που είχε, όμως έκρινε ότι ήταν άμεση αιτία το δεύτερο χειρουργείο. Πάντως, παραδέχτηκε πως ήταν απαραίτητο να γίνει και το δεύτερο χειρουργείο.
Από την άλλη πλευρά, ο καρδιολόγος της άτυχης ηλικιωμένης κατέθεσε ότι 20 μέρες μετά που επήλθε ο θάνατος αποκλείεται να οφείλεται στη δεύτερη επέμβαση.
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της ζήτησε την ενοχή του γιατρού, κάνοντας λόγο για ιατρικό λάθος και βαριά αμέλεια. Μίλησε για έλλειψη προσοχής από την πλευρά του κατηγορουμένου και άσκοπο χειρουργείο που υπέβαλε την ηλικιωμένη. Μάλιστα, είπε ότι κατά τη δική της εκτίμηση το δεύτερο χειρουργείο ήταν πολύ βιαστικό και έπειτα από αυτό η κατάσταση της υγείας της 89χρονης ήταν συνεχώς επιδεινούμενη.
Καταλήγοντας, μάλιστα, σημείωσε ότι αιτιωδώς συνδέεται με τη δεύτερη επέμβαση ο θάνατός της.

Της Βίκυς Βετουλάκη, tharrosnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί