Παρουσιάζεται “Ο Πατέρας του Άμλετ” του Μάνου Ελευθερίου στο Ηράκλειο

Το πρώτο θεατρικό έργο του μεγάλου μας ποιητή και στιχουργού Μάνου Ελευθερίου, θα ανέβει στη σκηνή του Μονιτορ Φεστ 2018, στην αίθουσα “Φουγάρο” του εργοστασιακού συγκροτήματος “Αθηνα” (όπισθεν νεου σταθμου των ΚΤΕΛ) στην Λεωφ. Ικάρου 9 την Κυριακή 14 και τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στις 21:15.

 

«Τώρα θα αναρωτιέσαι για ποιο λόγο ήρθα.

Ήρθα από μια παρόρμηση,

ένα χρέος να σου ιστορήσω τον τρόπο του θανάτου μου,

τον οποίο δεν ξέρεις και που πρέπει κάποια στιγμή εσύ ν’ αποφασίσεις,

πώς θα χειριστείς την κατάσταση.

Δεν έχεις όμως και μια σοβαρή σύντροφο για να σε συμβουλεύσει.»

 

Ο Πατέρας του Άμλετ είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Μάνου Ελευθερίου. Είναι η αναμέτρηση με τον θάνατο, με αυτά που έγιναν, ο απολογισμός μιας ζωής. Ο Μάνος Ελευθερίου και ο Θοδωρής Γκόνης επιχειρούν να μπουν στο μυαλό και την ψυχή ενός μεγάλου δραματικού ήρωα λίγο πριν το τέλος του. Εργαλείο τους; Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο οποίος γίνεται η φωνή του επιβλητικού και μελαγχολικού πατέρα του Άμλετ και μας μεταφέρει στον κόσμο του, για να μας θυμίσει πως ο Άμλετ είμαστε εμείς.

Κείμενο του Μάνου Ελευθερίου

Μια πρώτη μορφή αυτού του κειμένου ενσωματώθηκε πριν από χρόνια σε κάποιο μυθιστόρημά τουΉταν ο μονόλογος ενός νέου συγγραφέα πουβρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση και αντιμετώπιζε το θάνατό του με το να σκέπτεται την υπόθεση μερικών έργων τουΤα σκεπτόταν και ταδιόρθωνε στο μυαλό του δίνοντας διορία στην επιβίωσή τουπεριμένοντας τη σωτηρία τουγια να ξεχνά την οδυνηρή θέση όπου βρισκόταν.

Αμέσως μετά την έκδοση του μυθιστορήματος απομόνωσα αυτό το εμβόλιμο κείμενο και άρχιζε η δική μου πια περιπέτεια σβήνοντας καισυμπληρώνοντας με σκοπό να γίνει ένας θεατρικός μονόλογοςΤο τί κατόρθωσα είναι άλλη υπόθεση και άλλος μονόλογος.

Φυσικά δεν είχα στο νου μου να “διορθώσω” το ποίημα του Θείου Ποιητήόπως είναι πλέον της μόδας στα χρόνια μαςΈνα μέρος από τηνυπόθεση μόνο έφερα στον τόπο μας –γιατί εδώ διαδραματίζεται– και μερικές λέξεις από τη σπουδαία μετάφρασητου ΜιχΔαμηράληστηνκαθαρεύουσα του 19ου αιώνα.

Ο Θοδωρής Γκόνης και ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης αποφάσισαν να το παρουσιάσουν στη σκηνή ξέρονταςσαν παλιές καραβάνες που είναι καιοι δύοτί έχουν να αντιμετωπίσουν μ΄ ένα τέτοιο ρίσκο.

 

Κείμενο του Θοδωρή Γκόνη

Χρόνια τώρα ο Μάνος Ελευθερίου μελετάει τον Άμλεττους μονολόγουςτις μεγάλες σκηνές στις παλιέςμυθικές μεταφράσεις του Περβάνογλουκαι του Δαμιράλη.

Μετράει φόνουςβλέπει τα αίματατο φαρμάκιτο δηλητήριο να στάζεινα κυλάνα μπαίνει στη φλέβα με τον ασπασμόμε το φιλίΤο αδελφικό.

Ο Μάνος Ελευθερίου γνωρίζει τον Άμλετ από στήθους.  Έρχεται σαν σκιάσαν φάσμασαν όνειρο με το φάντασμα του πατέρανα μας θυμίσειπως ο Άμλετ είμαστε εμείςΜόνο που έχουμε ξεχάσει τον λόγοΚαι αυτόν ακριβώς τον λόγο έρχεται να μας πεινα μας υπενθυμίσει με τον δικότου τον τρόποτον τρόπο του πατέραΤου πατέρα του Άμλετ.

 Προπώληση εισιτηρίων viva.gr και βιβλιοπωλέιο Λεξις

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Ερμηνεία: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης

Σκηνικά-Κοστούμια: Ανδρέας Γεωργιάδης

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

 Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δημήτρης Καντάς, Μιχάλης Αγγελίδης

Παραγωγή: Μικρή Άρκτος, Αιώρηση

Διεύθυνση Παραγωγής: Βιβή Γερολυμάτου

 Διάρκεια παράστασης: 70’ (χωρίς διάλειμμα)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί