Τέχνες του Νότου- Ένα επιτυχημένο φεστιβάλ στον κρητικό Νότο

Ένα πλούσιο καλλιτεχνικά καλοκαίρι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν φέτος οι επισκέπτες μιας από τις νοτιότερες περιοχές της χώρας, που εκτός από το φυσικό κάλλος που διαθέτει, παρουσιάζει και έντονο πολιτιστικό ενδιαφέρον χάρη στο επιτυχημένο φεστιβάλ που διοργανώνει με τίτλο «τέχνες του Νότου».

Πρόκειται για τον Κερατόκαμπο Βιάννου, όπου υπάρχει πινακοθήκη  με το όνομα του ιδρυτή της Σάββα Πετράκη και που τα τελευταία χρόνια γίνεται πόλος έλξης για αξιολογότατους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και απ’ όλο τον κόσμο.   Φέτος συμπληρώθηκαν 10 χρόνια λειτουργίας της πινακοθήκης και για τον λόγο αυτό ο ζωγράφος Χρήστος Μποκόρος, ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς, που την είχε στηρίξει από τους πρώτους δωρίζοντας ένα έργο του στη συλλογή της, επέλεξε να πραγματοποιήσει ατομική έκθεση έργων του, μετά από πρόσκληση του σωματείου Φίλων της πινακοθήκης και του πολιτιστικού συλλόγου η Βίγλα.  Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε ο Θεόφιλος Τραμπούλης. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη διοργάνωση του συλλόγου η Βίγλα και του σωματείου Φίλων της πινακοθήκης, με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Βιάννου, τη στήριξη της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Η έκθεση επίσης τελούσε υπό την αιγίδα και την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, στις 21 Ιουλίου, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των αρχών και πλήθος κόσμου. Χαιρέτισαν ο βουλευτής κ. Νίκος Ηγουμενίδης, ο αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού κ. Κώστας Φασουλάκης, ο δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης και ο αντιδήμαρχος τουρισμού του δήμου Ηρακλείου κ. Gian Andrea Paolo Garancini. Ιδιαίτερα τιμητική για την πινακοθήκη ήταν η παρουσία του ίδιου του ζωγράφου  Χρήστου Μποκόρου, ο οποίος φρόντισε προσωπικά το στήσιμο της έκθεσης με ιδιαίτερο ζήλο και εξήγησε με λόγο απέριττο και εύληπτο πώς η ζωγραφική τέχνη κατορθώνει να υπερνικά τη φθαρτότητα του ανθρώπου και τον βοηθά να εξελίσσεται ο ίδιος πνευματικά. Για τη σπουδαιότητα της έκθεσης  μίλησε και ο επιμελητής της  κ. Θεόφιλος Τραμπούλης εξηγώντας πώς η προσφορά στην κοινότητα συνδέεται με την ίδια την πινακοθήκη και τη ζωγραφική του Χρήστου Μποκόρου. Η έκθεση αυτή είχε μεγάλη επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της και επιβεβαίωσε τη σημασία της πινακοθήκης όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή της Βιάννου αλλά και της Κρήτης ολόκληρης, αφού αναντίρρητα αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα εικαστικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού σ’ όλο το νησί.

Παράλληλα με την έκθεση πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο πια φεστιβάλ «τέχνες του Νότου» που φέτος φιλοξένησε για μία ακόμη φορά σημαντικότατους καλλιτέχνες. Η ιδιαιτερότητα για φέτος ήταν ότι υπήρχαν ποικίλες καλλιτεχνικές μουσικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα τόσο στο θέατρο «Κοκόλας» όσο και στην πινακοθήκη. Μέσα στην πινακοθήκη λοιπόν εμφανίστηκαν οι διεθνούς φήμης καλλιτέχνες Μανώλης Αναστασάκης με ρεσιτάλ κιθάρας που περιλάμβανε  πλούσιο πρόγραμμα και η Anja Lechner, βιολοντσελίστα που παρουσίασε ένα επίσης εκπληκτικό πρόγραμμα που καθήλωσε το ακροατήριο.

Επίσης στο θέατρο «Κοκόλας» δόθηκε ρεσιτάλ πιάνου με τον διεθνώς καταξιωμένο πιανίστα Δημήτρη Μιμίδη με τα Νυχτερινά του Σοπέν που μάγεψε τους ακροατές. Για πρώτη φορά και με προσπάθειες που κατέβαλαν αρκετοί άνθρωποι μεταφέρθηκε πιάνο με ουρά στο θέατρο.

Τέλος δύο επίσης καταξιωμένοι καλλιτέχνες οι Μίλτος Πασχαλίδης και η Ρίτα Αντωνοπούλου με το συγκρότημα Αρμός χάρισαν δυο όμορφες βραδιές με ποιοτικό έντεχνο ελληνικό τραγούδι στους ακροατές που κατέκλυσαν το μικρό θέατρο «Κοκόλας».

Κι οι δυο καλλιτέχνες εκφράστηκαν με πολύ θερμά λόγια για τον τόπο και τη φιλοξενία και επισήμαναν πόσο σημαντικές είναι οι προσπάθειες των συλλόγων για την πρόοδο του τόπου.

Εκτός προγράμματος εμφανίστηκαν οι εξαιρετικοί καλλιτέχνες του ντουέτου IC  Strings, οι οποίοι στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος για τη μουσική παρουσίασαν πολύ γνωστά έργα ευρωπαϊκής μουσικής. Επίσης πραγματοποιήθηκε εργαστήρι εικαστικό για παιδιά. Η εξαιρετική παράσταση «Αγγελική Νίκλη, η Διάφανη» του Περικλή Μοσχολιδάκη που είχε προγραμματιστεί δεν κατέστη δυνατόν να παρουσιαστεί λόγω δυσκολιών.

Ένα θλιβερό γεγονός που έκλεισε αυτό το καλλιτεχνικά γεμάτο από κάθε άποψη καλοκαίρι ήταν ο θάνατος του Μανώλη Κοκόλα του ανθρώπου εκείνου που παραχώρησε το οικόπεδο για τη δημιουργία του ομώνυμου θεάτρου. Άνθρωποι με βαθιά αίσθηση του πολιτισμού σαν τον Κοκόλα θα μείνουν αλησμόνητοι.

Προσπάθειες επίσης σαν το φεστιβάλ «Τέχνες του Νότου» που διοργανώνονται στην αποκεντρωμένη περιφέρεια είναι ενθαρρυντικές και παρήγορες συνάμα και αποδεικνύουν ότι η συνεργασία, η αλληλεγγύη και ο προσανατολισμός σε υψηλούς στόχους οδηγεί στην πραγματική πρόοδο και ουσιαστική παιδεία τους ανθρώπους.

Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν θα είχε γίνει κατορθωτό αν έλειπε η στήριξη όχι μόνο των επίσημων κρατικών φορέων, όπως προαναφέρθηκε, αλλά και ιδιωτών που με κάθε τρόπο ενίσχυσαν τις εκδηλώσεις αυτές παρά τις αντίξοες συνθήκες σήμερα. Οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται γύρω από την πινακοθήκη Βιάννου και που διοργάνωσαν το φεστιβάλ και την έκθεση ζωγραφικής αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν και δημόσια όλους εκείνους που βοήθησαν στην πραγματοποίησή τους.

Τους Χορηγούς: Minoan Lines, Elounda Gulf Villas και οικογένεια Δ. Καδιανάκη, Zaros, SM Xαλκιαδάκης, Γιώργο και Ρίτα Κατσαράκη, Μαρία Βασιλικογιαννάκη και Στέλιο Χαρμεσίζη,  Πνευματικό κέντρο Άνω Βιάννου «Περικλής Βλαχάκης» και τον επίσημο χορηγό επικοινωνίας ΕΡΤ.

Επίσης όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης που κάλυψαν τις εκδηλώσεις μας.

Θερμές ευχαριστίες στους καλλιτέχνες που δώρισαν έργα τους στην πινακοθήκη,  Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη, Νίκο Μουρέλο, Κώστα Παγωμένο και Βαγγέλη Παπαγγελή.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μιχάλη Αγαπάκη για τη γραφιστική υποστήριξη, τον δήμαρχο Αρχανών κ. Κοκοσάλη και τον κ. Καλογιαννάκη Γιώργο, για την άδεια μεταφοράς του πιάνου από τον δήμο Αρχανών, τους καλλιτέχνες κ. Αναστασάκη, Μιμίδη και Lechner για την αφιλοκερδή προσφορά τους να δώσουν ρεσιτάλ, τον κ.  Ivan Knezevic για την δωρεάν οπτικοακουστική κάλυψη των εκδηλώσεων, τους πολιτιστικούς συλλόγους Καστρίου και Χόνδρου για την ευγενική παραχώρηση καθισμάτων, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας  Κάτω Βιάννου  κ. Μανώλη Σταματουλάκη για την παραχώρηση του χώρου στάθμευσης και τους επιχειρηματίες της περιοχής που συνεισέφεραν είτε με χρήματα είτε με προϊόντα ή υπηρεσίες στην επιτυχή ολοκλήρωση των εκδηλώσεων:

Portela apartments, Komis studios, Αερικό cafe, Jimmy’s tavern,  ταβέρνα Λιβυκό, ταβέρνα Νικήτας, ταβέρνα Casa di pasta, αφοι Αγαπάκη ΟΕ, SM Φαιστός Θεοδοσάκης Νίκος, SM Βασιλική Πετράκη, Γιώργος Παπαδημητράκης (ηλεκτρολογικές εργασίες), Καργιολάκη Μανώλη (επιπλοποιό), οικοτεχνία Χ. Κοντονασάκη, Κοτσιφάκη Γιάννη (γενικό εμπόριο), αρτοποιία Βενεράτου, ποτοεμπορική Βιάννου,  Γιάννη Σπανάκη (ασφαλιστικό σύμβουλο), Σκυβαλάκη (είδη διακόσμησης σπιτιού) εδαφοοικοδομική Νίκο Ψαρολογάκη.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται στον Βουλευτή Βιάννου κ. Νίκο Ηγουμενίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Κώστα Φασουλάκη,  τον δήμαρχο Βιάννου κ. Παύλο Μπαριτάκη, τον αντιδήμαρχο τουρισμού κ. Gian Andrea Paolo Garancini, καθώς και στο Υπουργείο πολιτισμού και αθλητισμού, την Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και τον Δήμο Βιάννου για την οικονομική στήριξη και αιγίδα των εκδηλώσεων.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων του πολιτιστικού συλλόγου η «Βίγλα» και του σωματείου Φίλων της πινακοθήκης Βιάννου «Σάββας Πετράκης» για την εθελοντική τους συμμετοχή και στήριξη στην προετοιμασία και επιτυχή πραγματοποίηση του απαιτητικού αυτού καλλιτεχνικά φεστιβάλ που συνεχίζει αδιάλειπτα με σεβασμό και συνέπεια απέναντι στην πολύτιμη παράδοσή του.

Ο σπουδαιότερος σίγουρα λόγος της επιτυχίας και του φετινού φεστιβάλ ήταν αναμφίβολα η θερμή ανταπόκριση του κόσμου που εδώ και πολλά χρόνια αγκαλιάζει και στηρίζει τις ποιοτικές εκδηλώσεις που παρουσιάζονται. Είναι ακόμα μια απόδειξη ότι πολιτισμός μπορεί να παράγεται και στις εσχατιές, στο πείσμα των καιρών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί