Ριζοσπαστική συνεργασία Κρήτης: Θα αφήσουμε έστω και ελάχιστο χώρο στην ακροδεξιά και το φασισμό ή θα γίνουμε υπερασπιστές των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων;

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης.

Αναλυτικά, τα όσα ανέφερε:

Α. Οι προσεχείς αυτοδιοικητικες εκλογές θα γίνουν σε περιβάλλον ευνοϊκότερο από τις προηγούμενες , που καθορίζεται από δυο παράγοντες:

Ø    το νέο θεσμικό πλαίσιο, νόμος ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1, (που χρειάζεται να ολοκληρωθεί με μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων ) , ανοίγει νέα εποχή για την αυτοδιοίκηση , με την επιλογή της απλής αναλογικής , προάγοντας την τοπική δημοκρατία και την ισότητα της ψήφου των πολιτών

Ø    την είσοδο στη μεταμνημονιακη εποχή , που δεν σημαίνει αυτόματα έξοδο από την πολύπλευρη κρίση, αλλά τη δυνατότητα να επιλέγουμε οι ίδιοι , πολιτικές κατάλληλες για την ανασυγκρότηση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού

Για την περιφέρεια μας ευνοϊκές συνθήκες δημιουργούνται, επίσης

Ø    από την δρομολόγηση των μεγάλων έργων υποδομής, ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα , ΒΟΑΚ σύγχρονος και ασφαλής  , Αεροδρόμιο ,  που θα λύσουν προβλήματα που καρκινοβατούν επί δεκαετίες.

Ø    την επιτυχημένη διοργάνωση του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου που άνοιξε ένα δρόμο συμμετοχής της κοινωνίας στη διαμόρφωση των αναπτυξιακών επιλογών. Ένα δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε και να πλατύνουμε στην κατεύθυνση και της δημοκρατίας και της ανάπτυξης.

Β. Είναι ώρα τώρα να αναλογιστούμε , να οργανώσουμε το δημόσιο διάλογο και να ανιχνεύσουμε τις συμφωνίες και τις διαφωνίες μας στα κεντρικά ζητήματα της περιφερειακής πολιτικής.

Ø    Ποια θα είναι η συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης στο Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Ποια θα είναι η συμβολή μας στη διαμόρφωση της μεταμνημονιακης εποχής;

Ø    Ποια θα επιλέξουμε να είναι η θέση μας ,σε ποια Ευρώπη θέλουμε να ανήκουμε, στην ανοιχτή  Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης, του κοινωνικού κράτους ή την Ευρώπη των εθνικιστικών οπισθοδρομήσεων και της αντιδημοκρατικής αναδίπλωσης;

Ø    Ποιο θα είναι το κοινωνικό περιεχόμενο των πολιτικών μας επιλογών, ποιος είναι ο στόχος μας : Θα επιλέξουμε τη νεοφιλελεύθερη απορύθμιση, για τη  μεγέθυνση σε βάρος των εργαζομένων ανθρώπων , σε βάρος του περιβάλλοντος και για όφελος λίγων, ή  θα αγωνιστούμε για  δίκαιη ανάπτυξη με μέτρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του , το συμφέρον των πολλών, την πρόνοια για τις επόμενες γενιές;

Ø    Θα αφήσουμε έστω και ελάχιστο χώρο στην ακροδεξιά, το φασισμό, τη διαφθορά, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία  η θα γίνουμε  συνεπείς υπερασπιστές των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων;

Γ. Μεγάλος στόχος η εμπλοκή ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων και η διατύπωση ενός οράματος για το νησί μας

  1. ΚΡΗΤΗ ΠΡΑΣΙΝΟ ΝΗΣΙ

Ø    ανατροπή της ερημοποίησης

Ø    προτίμηση των μικρών παρεμβάσεων , νησιωτικότητα, τοπική παραγωγή-κατανάλωση, ποικιλότητα, επενδύσεις μακράς απόσβεσης

Ø    συνετή διαχείριση υδάτινων πόρων με έμφαση στη μείωση της σπατάλης , την επαναχρησιμοποίηση (βιολογικοί καθαρισμοί –γκρίζο νερό)

Ø    σχεδιασμός για την ενεργειακή αυτάρκεια με χρήση ΑΠΕ συμβατή με τις υπόλοιπες δραστηριότητες και σεβασμό στο περιβάλλον. Αξιοποίηση της μεγάλης πηγής ενέργειας που είναι η εξοικονόμηση, με αλλαγή συμπεριφορών και χρήση προηγμένης μικροτεχνολογίας

Ø    τα θετικά βήματα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, για τη διαχείριση απορριμμάτων , να προχωρήσουν με εκπαίδευση-ενημέρωση του συνόλου των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τη μείωση του όγκου απορριμμάτων , την προεπιλογή , την ανακύκλωση.

  1. ΚΡΗΤΗ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ø    φροντίδα για την άυλη και υλική πολιτιστική κληρονομιά με έμφαση στην παραγωγή πολιτισμού , πολιτιστικών έργων κι όχι απλώς αναπαραγωγή- μίμηση, μουσειακή αναπαράσταση παραδοσιακών φορμών.

Ø    Προβολή των φωτεινών πλευρών του κρητικού τρόπου ζωής, φιλοξενία, κρητική διατροφή, κοινωνικότητα

Ø    Μέτωπο σε πρακτικές παραβατικότητας κυρίως στην ενδοχώρα του νησιού που εμφανίζονται δήθεν συνδεόμενες με παραδοσιακά ταυτοτικά στοιχεία  -οπλοφορία-καπετανιλίκι- και συνδέονται με δίκτυα πελατειακής παλαιοκομματικής εξάρτησης . Δηλητηριάζουν την καθημερινότητα και φρενάρουν παραγωγικές δραστηριότητες.

  1. ΚΡΗΤΗ ΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ

Ø    προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ως εναλλακτικού οικονομικού παραδείγματος, δίπλα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και το δημόσιο τομέα , που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της απασχόλησης, ενισχύοντας σε περιφερειακό επίπεδο την κοινωνία των πολιτών και το κοινωνικό κεφάλαιο.

Ø    αλλαγή τουριστικού προτύπου, σύμφωνα και με το γενικό χωροταξικό,  τουριστική ανάπτυξη της ορεινής ραχοκοκαλιάς του νησιού (Ε4) , σύνδεση με πρωτογενή παραγωγή ,  εναλλακτικός τουρισμός , παράταση τουριστικής  περιόδου, η παραθεριστική κατοικία να συναντηθεί με τους υπάρχοντες οικισμούς.

Ø    Πρωτογενής παραγωγή προσανατολισμένη στην ποιότητα, πιστοποίηση, έμφαση στην  πολύπλευρη εκπαίδευση των αγροτών , προβολή αγροδιατροφικού προτύπου στους επισκέπτες μας , πολυλειτουργικά αγροκτήματα, οικοτεχνία ,αντιστροφή της απαξίωσης της συνεταιριστικής ιδέας, θετική μεροληψία υπέρ ομαδικών πρωτοβουλιών , ΚΟΙΝΣΕΠ.

Ø    Μεταποίηση, βιοτεχνία, εμπόριο , για τη στήριξη και με τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής , αξιοποίηση τοπικών  πρώτων υλών , κυκλική οικονομία ,clusters, συνέργειες.

Ø    Διευθέτηση των χρήσεων γης,  ειδικά χωροταξικά σχέδια παντού , προστασία των περιοχών NATURA ,(εφαρμογή διαχειριστικών σχεδίων), ισορροπία βορρά νότου αποτελούν αναγκαίο όρο για την βιώσιμη ανάπτυξη.

  1. ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Ø    δεν έχει νόημα η μεγέθυνση του παραγόμενου πλούτου αν δεν μοιράζεται δίκαια.

Ø    Η δίκαιη κατανομή δεν είναι μακρινή υπόσχεση, αλλά προϋπόθεση της ανάπτυξης.

Ø    Σεβασμός στον εργαζόμενο άνθρωπο και τα δικαιώματα του

Ø    Σεβασμός στον συνταξιούχο και την αξιοπρέπεια του

Ø    Αντιμετώπιση της φτώχειας και ιδιαίτερων αναγκών με θεσμούς αλληλεγγύης, παιδικής -μητρικής προστασίας, ΑΜΕΑ , απεξάρτησης, ψυχικής  υγείας , πρόληψης, κλπ

Δ. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

       Μοναδικό φυσικό περιβάλλον και γεωγραφική θέση

o       Η Κρήτη έχει, τεκμηριωμένα, μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Οφείλομε στις επόμενες γενιές να το διαφυλάξομε και να το βελτιώσομε.

o       Έμπρακτη στήριξη στους  Φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Σχεδιασμός και στήριξη δράσεων, σε κάθε τομέα, που συμβάλλουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος στις προστατευόμενες περιοχές και γενικώς.

o       Η Κρήτη να διαθέτει σε όλη την έκταση της χωροταξικούς σχεδιασμούς , με πιστή εφαρμογή και συγκροτημένες δημοκρατικές διαδικασίες επικαιροποίησης.

o       Αναζήτηση πολιτικών και δράσεων που θα αναστρέψουν-μετατρέψουν, τη θεώρηση της γεωγραφικής θέσης του νησιού ως μειονέκτημα (απομόνωση) , σε πλεονέκτημα , ως κόμβου επικοινωνίας με τις πλησιέστερες περιφέρειες της χώρας αλλά και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα.

     Συμμετοχή των πολιτών

o       εξασφάλιση , υπεράσπιση , διεύρυνση του δημόσιου χώρου-δημόσια, συνεταιριστικά -κοινωνική οικονομία

o       Χρήση των προβλέψεων του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ  και των νέων τεχνολογιών για ενθάρρυνση της εμπλοκής των πολιτών στη λύση των προβλημάτων. Διάλογος με τα κινήματα .δημοκρατικές διαδικασίες συμμετοχής με όραμα τον συμμετοχικό προϋπολογισμό .

     Ερευνα και Τεχνολογια

o       Ελάχιστες περιφέρειες μπορούν να καυχηθούν το πλήθος και την ποιότητα Ερευνητικών Ιδρυμάτων, ΑΕΙ και ΤΕΙ, που διαθέτει η Κρήτη,. Οφείλομε, σεβόμενοι το αυτοδιοίκητο και την αυτοτέλεια κάθε ιδρύματος, να προωθήσομε, συνέργειες και συμπράξεις της αυτοδιοίκησης με καθένα αλλά και μεταξύ των ιδρυμάτων.

o       Να δώσουμε πόρους ,χώρο και ευκαιρίες για να μελετηθούν πρωτότυπες ,καινοτόμες λύσεις, για τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα , τη μεταποίηση τον πολιτισμό την προστασία του περιβάλλοντος.

     Περιφερειακή διοίκηση ανοικτή διαφανής χρήσιμη για όλους

o       διαφάνεια και συμμετοχή των πολιτών να γίνουν κεντρικές επιλογές για την Περιφέρεια Κρήτης

o       τακτική ουσιαστική λογοδοσία για τα πεπραγμένα.

o       Ενεργή διεκδίκηση ώστε η αιρετή περιφέρεια να έχει τις μέγιστες δυνατές αρμοδιότητες και ανάλογους πόρους κατά την ολοκλήρωση της θεσμικής παρέμβασης ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ .

o       Θεωρούμε τη σημερινή μας παρέμβαση, ως κάλεσμα στις  οικολογικές, προοδευτικές, αυτοδιοικητικες δυνάμεις,  για την αλλαγή κατεύθυνσης του δημόσιου διαλόγου, από παραπολιτικές αναφορές, στα πραγματικά προβλήματα του νησιού μας και τις λύσεις , που μπορούμε να συμφωνήσουμε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί