Ο Σόιμπλε πεπεισμένος για την επανεκλογή της Μέρκελ στην ηγεσία του CDU

Την πεποίθηση ότι η ‘Αγγελα Μέρκελ θα επανεκλεγεί Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο τακτικό Συνέδριο του Δεκεμβρίου εκφράζει ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μάλιστα εκτιμά ότι η πρόσφατη κρίση την ενίσχυσε στο εσωτερικό του κόμματος. Ο ίδιος πάντως, για δεύτερη φορά, επισημαίνει ότι η Γερμανία θα μπορούσε πλέον να ανεχτεί και μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ακόμη ότι δεν θεωρεί την καταψήφιση του τέως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Φόλκερ Κάουντερ ως μειονέκτημα για την Καγκελάριο, καθώς, όπως λέει, η κυρία Μέρκελ είναι σε θέση να σταθεροποιήσει την κατάσταση με την αλλαγή στην ηγεσία της Κ.Ο. Εκτιμά δε ότι αυτή η υπόθεση λειτούργησε και ως εκτόνωση για τους βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), ενώ εκφράζει κατανόηση για τον κ. Κάουντερ, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι «όλα έχουν τον χρόνο τους και ακόμη και η κυρία Μέρκελ γνωρίζει ότι στην δημοκρατία το πόστο κάποτε θα μεταβιβαστεί». Εξηγεί μάλιστα ότι υπάρχουν τρεις πιθανότητες: είτε η Καγκελάριος θα αποφασίσει η ίδια πότε έχει έρθει η ώρα είτε θα υποχρεωθεί σε παραίτηση από το Κοινοβούλιο είτε κάποια στιγμή θα την καταψηφίσουν οι ψηφοφόροι. Και στις τρεις περιπτώσεις, τονίζει, μια ασυνήθιστα μακρόχρονη θητεία θα έφθανε δημοκρατικά στο τέλος της.

Σε ό,τι αφορά πάντως τις διαδοχικές ενδοκυβερνητικές κρίσεις και το ενδεχόμενο διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού, ο τέως υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι η γερμανική δημοκρατία είναι πλέον αρκετά σταθερή ώστε να αντέξει ακόμη και μια αποχώρηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από την κυβέρνηση. «Αν το SPD κάποια στιγμή δεν αντέχει άλλο, δεν θα καταρρεύσει ο κόσμος. Έχουμε σταθερές δημοκρατικές συνθήκες», τονίζει και δηλώνει βέβαιος ότι και ως μειοψηφία η κυβέρνηση θα είναι σταθερή. «Οι πατέρες και οι μητέρες του Συντάγματός μας, μετά την εμπειρία της Βαϊμάρης έχουν κάνει την θέση του ή της Καγκελαρίου τόσο ισχυρή ώστε δεν θα πρέπει να τρομάζουμε στο ενδεχόμενο», προσθέτει. ‘Αλλωστε η ίδια η κυβερνητική συμφωνία μεταξύ CDU, CSU και SPD, έπειτα από απαίτηση των Σοσιαλδημοκρατών, προβλέπει ότι στο μέσο της κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή το φθινόπωρο του 2019, θα πρέπει να επανεκτιμηθεί η κατάσταση του συνασπισμού.

Ερωτώμενος για την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και την παρουσία της στην Bundestag, ο Πρόεδρος του Σώματος δηλώνει ότι «ένα Κοινοβούλιο πρέπει να μπορεί να αντέξει μια σκληρή αντιπαράθεση» και προσθέτει ότι η ένταση δεν είναι τέτοια που θα έπρεπε να μας ενοχλεί. «Το πρόβλημα είναι άλλο», λέει ωστόσο: «Όποιος, όπως η AfD εκμεταλλεύεται προκαταλήψεις σε βάρος μειοψηφιών για πολιτικούς σκοπούς, παραβιάζει την βασική δημοκρατική συναίνεση. Και εκεί θα πρέπει να παρέμβουμε». Επιπλέον, αποκλείει και αυτός το ενδεχόμενο συνεργασίας του κόμματός του με την AfD: «Ποιο κόμμα δεν θα ήθελε να συνεργαστεί με το CDU; Το θέμα με ποιον θέλουμε εμείς να συνεργαστούμε. Και σε αυτό θα είμαι πολύ σαφής: όχι με την AfD», δηλώνει και συμβουλεύει το κόμμα του να μην αντιμετωπίζει την Εναλλακτική για την Γερμανία ως μόνιμο φαινόμενο. «Η Χριστιανική Ένωση δεν πρέπει ξεπουληθεί», δηλώνει και υπενθυμίζει ότι η AfD δημιουργήθηκε με αφορμή την κρίση του ευρώ και μετακινήθηκε από εκεί, όταν προέκυψε η προσφυγική κρίση. «Αν δεν υπήρχε το προσφυγικό, θα είχε προ πολλού αποσυρθεί», καταλήγει ο κ. Σόιμπλε.

Την επανεκλογή της ‘Αγγελα Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος θεωρεί όμως δεδομένη και ο χριστιανοδημοκράτης Πρωθυπουργός της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Tagesspiegel» προβλέπει ένα «μη θεαματικό συνέδριο» τον Δεκέμβριο στο Αμβούργο και λέει χαρακτηριστικά ότι στο CDU δεν υπάρχει καμιά επιθυμία να μιμηθούν το SPD. Δηλώνει επίσης ότι η θέση του Καγκελάριου πηγαίνει μαζί με αυτήν του Προέδρου του κόμματος και τονίζει ότι με τις τρέχουσες κρίσεις στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική απαιτούνται μεγάλη εμπειρία και αξιοπιστία, τα οποία διαθέτει πάνω από όλα η κυρία Μέρκελ.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί