Νέα μέτρα ασφυξίας κατά των Παλαιστινίων επιβάλει το Ισραήλ

Περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ασφυξία στη Γάζα, ανακοίνωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ως απάντηση στις διαδηλώσεις στα σύνορα με το Ισραήλ, στη στεριά και τη θάλασσα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, η ζώνη ψαρέματος στην οποία θα έχουν πρόσβαση στο εξής οι Παλαιστίνιοι ψαράδες περιορίζεται στα 6 από τα 9 ναυτικά μίλια, ενώ υπάρχει προειδοποίηση για «επιπλέον μέτρα αν συνεχιστούν τα βίαια επεισόδια.

Επίσης, επιβάλλονται περιορισμοί στην κίνηση μέσω του εμπορικού περάσματος Κερέμ Σαλόμ, του μοναδικού από το οποίο επιτρέπεται η πρόσβαση στο Ισραήλ από τα σύνορα στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Λίμπερμαν υποστήριξε ότι η απόφαση ελήφθη μετά τις «κλιμακούμενες ταραχές» στον φράχτη που χωρίζει τη Γάζα από το Ισραήλ, αλλά και τις διαδηλώσεις στις ακτές στα βορειοδυτικά σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, στις οποίες συμμετείχαν και ψαράδες.

Τα νέα μέτρα ασφυξίας εις βάρος των Παλαιστινίων προστίθενται στα προβλήματα που έχει ήδη προκαλέσει η περικοπή της αμερικανικής χρηματοδότησης προς το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), το οποίο αναγκάστηκε να περικόψει το προσωπικό της από τη Γάζα, καθώς οι πόροι της δεν επαρκούν για τις δράσεις της.

Ταυτόχρονα το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) εξέφρασε την «ανησυχία» του, καθώς ο Ισραηλινός δήμαρχος της Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να το εκδιώξει ΟΗΕ εκτός της πόλης, όπου δραστηριοποιείται.

Όλα αυτά γίνονται σήμερα, μία μέρα μετά τα αιματηρά επεισόδια στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά τρεις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων καιένας 13χρονος.

Τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον 148 Παλαιστίνιοι που συμμετείχαν σε πορείες ή στις διαδηλώσεις έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων 33 άτομα νεότερα από 18 ετών.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί