Με επιτυχία η εκδήλωση για τη νόσο Αlzheimer

Εντυπωσιακή και ογκώδης ήταν η προσέλευση των πολιτών,στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Δίκτυο Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης ,με την  στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, την Δευτέρα 24.9.18 στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ,με ομιλήτριες την Νευρολόγο  και επιστημονική σύμβουλο της εταιρείας ν.Αlzheimer « Αλληλεγγύη»κα. Αμερίδου Ιωάννα και την Ψυχολόγο –Συγγραφέα κα. Μαρία Σβολιαντοπούλου με θέμα:  ΞΕΧΝΑΩ…ΕΧΩ ΑLΖΗΕΙΜΕR; Μία νευρολογική προσέγγιση της Ν.Αlzheimer.

 

Η Πρόεδρος το Δικτύου Σκεύω Μπιζιώτη αφού ευχαρίστησε τις ομιλήτριες για την θετική ανταπόκριση τους, στο κάλεσμα του Δ/Σ του Δικτύου, ευχαρίστησε  θερμά την Περιφέρεια Κρήτης και ιδιαίτερα τον Περ/ρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη καθώς και το Επιμελητήριο Ηρακλείου και τον Πρόεδρό του κ.Μανώλη Αλιφιεράκη για την στήριξη τους.Επίσης ευχαρίστησε για την παρουσία τους στην εκδήλωση, τον Πρόεδρο του Περ/κού συμβουλίου της Περ/ρειας Κρήτης κο Γιώργο Πιτσούλη και τους αντιπεριφερειάρχες  κ. Κωστα Φασουλάκη και κα. Θεανώ Βρέντζου. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο κ.Σπύρος Δανέλης, βουλευτής Ηρακλείου. Στην παρέμβασή της η πρόεδρος δήλωσε:

«Η ν.Alzheimer είναι ένας εφιάλτης που έρχεται  αργά, ύπουλα, αθόρυβα, μεθοδικά και ροκανίζει την μνήμη μας. Τα καλύτερα φάρμακα είναι η κατανόηση η υπομονή, η αλληλεγγύη και η αγάπη χωρίς όρια».

 

Χαιρετισμός έγινε από την Αντιπερειφερειάρχη κα.Θεανώ Βρέντζου ,τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ.Μανώλη Αλιφιεράκη και την κα Ιωάννα Κορτσιδάκη, πρόεδρο της εταιρίας ν.Αlzheimer Ν.Ηρακλείου.

Η  κα Ιωάννα Αμερίδου  με την άρτια επιστημονική της επάρκεια την οποία μετέφερε στο κοινό εδωσε και τα παρακάτω στοιχεία.

«  Η νόσος Alzheimer αφορά περίπου  200.000 άτομα αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, ενώ το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.00. Ανήκει στο 50-70% των ανοιών.Κυρίαρχα συμπτώματά της, η απώλεια πρόσφατης μνήμης,η διαταραχή στην προσοχή,κρίση,συγκέντρωση,συμπεριφορά και λόγο.Υπάρχουν τροποποιήσιμοι και μη τροποποιήσιμοι παράγοντες σχετικά με την νόσο.Μέχρι στιγμής οι φαρμακευτικές θεραπείες βοηθούν στη βελτίωση και σταθεροποίηση των συμπτωμάτων.Προτείνεται επιπλέον φροντίδα, της δίαιτας, σωματικής άσκησης και νοητικής ενδυνάμωσης.»

 

Η κα Σβολιαντοπούλου  με την ομιλία της, μετέφερε έντονη συγκίνηση στο ακροατήριο,ακολουθώντας τα βήματα των φροντιστών.

“O φροντιστής από την πλευρά του,είναι αυτός που 24 ωρες φροντίζει το άτομο πού νοσεί.Ειναι αυτός που αναλαμβάνει και διεκπεραιώνει όλες τις φυσιολογικές απαιτήσεις του αρρώστου και αν μείνει καιρός ασχολείται με τις προσωπικές του υποχρεώσεις και ανάγκες.Kατά την διάρκεια της ημέρας και λόγω αυτής της διαδικασίας ,προκαλείται άγχος στον φροντιστή,τύψεις και ενοχές για το αν τον φρόντισε σωστά,αλλά το κυριότερο μοναξιά.Εχοντας αυτές τις σκέψεις, δεν καταλαβαίνει ότι είναι το μοναδικό ατομο. πού δίνει ζωή στον άρρωστο και ότι η ζωή του αρρώστου θα ήταν χωρίς την δική του φροντίδα, τελείως διαφορετική.

Για την εμψύχωση λοιπόν των φροντιστών δημιουργείται μία ταινία, με τίτλο   «Για θύμισέ μου». Αυτή η ταινία θα δώσει δύναμη στους φροντιστές,τους αφανείς ήρωες.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί