Δέκα άτομα ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους στο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας – Η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας (Φωτο)

Δέκα άτομα ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση αρχαιοκαπηλίας σε Κρήτη και Αθήνα.

Δείτε: Έρευνες της αστυνομίας και συλλήψεις για μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με εμπλοκή Κρητικών

Αναλυτικά, η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει:

Στο πλαίσιο μεθοδικής έρευνας και εμπεριστατωμένης προανάκρισης, από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, διακριβώθηκε η δράση οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, η οποία ενέχεται σε παράνομες ανασκαφές και αρχαιολογικές έρευνες, σε περιοχές του Ηρακλείου.

Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση ταυτοποιήθηκαν δέκα (10) άτομα, ηλικίας από 24 έως και 62 ετών μεταξύ αυτών και αλλοδαπός και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί  προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ δύο εξ αυτών (50χρονος και 62χρονος) συνελήφθησαν σε περιοχή της Αττικής και του Ηρακλείου.

Ειδικότερα, χθές (04.10.2018) το πρωί οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση, από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου και του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου, καθώς και με την επιχειρησιακή συνδρομή του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς & Αρχαιοτήτων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος Αττικής.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν σε περιοχή της Αττικής και του Ηρακλείου, δύο ημεδαποί ηλικίας 50 και 62 ετών, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της Νομοθεσίας περί  προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Νομοθεσίας περί εκρηκτικών υλών, ενώ από την ενδελεχή έρευνα ταυτοποιήθηκαν ακόμα οκτώ (8) άτομα, ηλικίας από 24 έως και 62 ετών μεταξύ αυτών και αλλοδαπός.

Ειδικότερα, από τη συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση όλων των στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες, τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2018, είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική ομάδα, με συνεχή δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία, σκοπός της οποίας ήταν η ανεύρεση αρχαιοτήτων και λοιπών πολιτιστικών αγαθών, η ανασκαφή και η μετέπειτα πώλησή τους με σκοπό να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Σε νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • δισκοειδές ανάγλυφο αντικείμενο,
  • 10 τμήματα αγγείων,
  • 2 ηλεκτρονικά μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων,
  • ηλεκτρονική συσκευή ανίχνευσης μετάλλων,
  • 2 εξαρτήματα ανιχνευτών μετάλλων,
  • πυξίδα,
  • 2 σκαπτικά εργαλεία χειρός,
  • 2 πυροκροτητές
  • 20 μέτρα ακαριαία θρυαλλίδα
  • ένα μέτρο βραδύκαυστη θρυαλλίδα

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί