Προτάσεις από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου για υλοποίηση υποδομών-έργων με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών «εργαλείων».

Σύσκεψη για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων επιχειρησιακών προγραμμάτων βάσει του έργου «Λειτουργία δικτύου οριζόντιας υποστήριξης των Δήμων και των Φορέων τους, ως δυνητικών δικαιούχων του τομέα περιβάλλοντος του Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020» πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο στο Τζερμιάδων, μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της εξωτερικής συνεργάτιδας της ΕΕΤΑΑ ΑΕ, μηχανικό περιβάλλοντος Ελευθερίας Πατρικαλάκη. Στην πολύωρη σύσκεψη έγινε καταγραφή και πλήρης αποτύπωση των αναγκών και προτάσεων για έργα περιβάλλοντος και άλλες σημαντικές αναπτυξιακές υποδομές στο Δήμο.

Το πρόγραμμα που υλοποιεί η ΕΕΤΑΑ ΑΕ, αφορά την υποστήριξη του Δήμου για εύρεση χρηματοδότησης σε έργα που έχουν να κάνουν ευρύτερα με το περιβάλλον και συγκεκριμένα στους κλάδους: της διαχείρισης των απορριμμάτων, της  ύδρευσης-άρδευσης, της αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, της πολιτικής προστασίας, του πολιτισμού, της ενεργειακής αναβάθμισης κλπ.

Μεταξύ άλλων η Δημοτική Αρχή πρότεινε να εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις προκειμένου άμεσα να κατασκευαστούν έργα που έχουν να κάνουν με την  δημιουργία «πράσινων» σημείων, σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), έρευνες για εύρεση υπόγειων υδάτων με σκοπό την επάρκεια νερού, την αναβάθμιση των υποδομών για την ύδρευση των νοικοκυριών, την ανάδειξη φυσιολατρικών διαδρομών, πολιτιστικών στοιχείων, την έρευνα για τις συνθήκες του φαινομένου του παγετού στον κάμπο του οροπεδίου για την αντιμετώπιση του.

Επίσης στο χρηματοδοτικό «εργαλείο»  προτάθηκε να ενταχθούν η λειτουργία αιολικού πάρκου παραδοσιακού Λασιθιώτικου τύπου για παραγωγή ενέργειας με σκοπό την μείωση των δημοτικών τελών για τους μόνιμους κατοίκους και δημιουργία θέσεων εργασίας, αναστήλωση ανεμόμυλων και υποδομές για παραγωγή αγροτικών προϊόντων μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος, χρηματοδότηση για ολοκλήρωση του αποχετευτικού σε όλους τους οικισμούς του Δήμου, δημιουργία μονάδων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων,  -δημαρχείο, σχολεία-, προστασία και αξιοποίηση χώρων φυσικού κάλλους κ.α.

Στη συνάντηση, συμμετείχαν επίσης η Αντιδήμαρχος Ευαγγελία Φαρσάρη-Ορφανού, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Στρατάκης και ο ειδικός συνεργάτης Νίκος Ανυφαντάκης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί