Αλ. Χαρίτσης: Προς όφελος των πολιτών ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τον τέταρτο πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής για την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της , δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας το πρωί, στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με θέμα: «Απλούστευση Διαδικασιών – Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση». Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα οφέλη που θα έχουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες που θα προέλθουν από την εφαρμογή του προγράμματος «Αναδιοργάνωση και Διοικητική Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού. Απλούστευση και Προτυποποίηση Διαδικασιών Λειτουργίας ΟΤΑ».

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που θα φέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προς όφελος των πολιτών. Επίσης στην οικονομική ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (όπως ο «ΦιλόΔημος»), τη στελέχωση των Δήμων και των Περιφερειών με το απαραίτητο προσωπικό μέσω των προκηρύξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την κάλυψη των κενών θέσεων σε κρίσιμους τομείς καθώς και στη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη», που, όπως είπε , διευρύνει τη Δημοκρατία και αναβαθμίζει τη συμμετοχή των πολιτών στις αυτοδιοικητικές διαδικασίες.

Ακόμη, ο υπουργός, υπογράμμισε ότι πάγια πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι όλες οι μείζονες παρεμβάσεις να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται μέσα από εξαντλητικό διάλογο, ευρείες συναινέσεις και σταθερή συνεργασία, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία των πολιτών. Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός μιλώντας κι εκείνος στην ημερίδα, καυτηρίασε τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στους διαγωνισμούς των έργων λόγω του νομικού πλαισίου που τις διέπει και ζήτησε «επαναστατικές αλλαγές» στο τρόπο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης. Γι αυτό το λόγο, είπε, πρέπει το πρόγραμμα να «τρέξει» γρήγορα. Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη , Γιώργος Ιωακειμίδης σημείωσε ότι η Αυτοδιοίκηση έχει χάσει πολύτιμο χρόνο στο θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τώρα πρέπει να «τρέξει».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί