ΚΚΕ: Να σταματήσει η χρήση του αεροδρομίου Τυμπακίου από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας καττέθεσαν σήμερα οι βουλευτές του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, Θανάσης Παφίλης και Σταύρος Τάσσος, μέσω της οποίας ζητούν να σταματήσει η χρήση του αεροδρομίου Τυμπακίου, από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για σκοπούς που δεν σχετίζονται με την άμυνα της χώρας.

Αναλυτικά, η ερώτηση:

Το αεροδρόμιο Τυμπακίου στο Ν. Ηρακλείου είναι στρατιωτικό αεροδρόμιο, ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία και παλαιότερα ήταν η έδρα της 138η Σμηναρχία Μάχης, πριν μεταπέσει το 2011 σε Αεροπορικό Απόσπασμα. Σήμερα λειτουργεί στη δομή της ΠΑ ως Κέντρο Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας, χώρος, δηλαδή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα αεροσκάφη, όποτε κριθεί αναγκαίο.

Το αεροδρόμιο Τυμπακίου τις προηγούμενες μέρες χρησιμοποιήθηκε για απογειώσεις – προσγειώσεις Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος (MEA-Drone) τύπου «HERON 1», ισραηλινής κατασκευής, που διατέθηκε από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) για 600 ώρες πτήσης με το πρόσχημα του ελέγχου των προσφυγικών ροών, στο πλαίσιο της ανάπτυξης μέσων της ευρωενωσιακής δύναμης στο Αιγαίο.

Η ίδια η Frontex σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι την προηγούμενη βδομάδα ξεκίνησε να τεστάρει τη χρήση ΜΕΑ σε Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία, για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Για τις δοκιμές στην Ελλάδα διευκρινίζει: «Στην Ελλάδα, η δοκιμή που ξεκίνησε αυτήν τη βδομάδα (σ.σ. προηγούμενη) υποστηρίζεται από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την Πολεμική Αεροπορία» και θα πραγματοποιεί πτήσεις επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδών».

Πρόκειται για εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι η βάση «αναβαθμίζεται» επιχειρησιακά και προσθέτει έναν ακόμα «κρίκο» στην επικίνδυνη αλυσίδα της εμπλοκής της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Επιπλέον, αποδεικνύεται και στην πράξη, πως το Τυμπάκι μπορεί να «αξιοποιηθεί» και για τέτοιες λειτουργίες, σήμερα από τη Frontex και την ΕΕ, αύριο από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, με μέσα πιστοποιημένα για πόλεμο και με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό. Η δράση του Drone της Frontex από το Τυμπάκι επιβεβαιώνει ότι πλέον το «Κέντρο Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας» της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως χαρακτηρίζεται σήμερα το αεροδρόμιο, αναβαθμίζεται σε αεροδρόμιο ικανό να εξυπηρετήσει ισραηλινά και αμερικάνικα Drones, με την κυβέρνηση να προσθέτει μια ακόμη στρατιωτική εγκατάσταση στη λίστα των διαθέσιμων προς χρήση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

– Πως τοποθετείται η κυβέρνηση στο θέμα της δημιουργίας ΑμερικανοΝΑΤΟϊκής βάσης στο Τυμπάκι Ηρακλείου;

-Τι προβλέπει η συμφωνία για την παραχώρηση της χρήσης του αεροδρόμιου Τυμπακίου στην Frontex ;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί