Επιχείριση εκκαθάρισης της Φώφης με στόχο τον εσωκομματικό αντίπαλο, Ν. Ανδρουλάκη

Στρατηγικό «βέρτιγκο» ή απλώς κινήσεις τακτικής με το βλέμμα στην επόμενη μέρα; Το ερώτημα αποκτά ιδιαίτερο πολιτικό βάθος και ένταση εντός του Κινήματος Αλλαγής μετά από μια σειρά, τουλάχιστον θολών, κινήσεων και μηνυμάτων από την πλευρά της ηγεσίας του κόμματος – κινήσεων που ξεκινούν από τις διεργασίες για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων και φθάνουν έως την επίσημη θέση του ΚΙΝΑΛ επί του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ.

Στο θέμα της κατάρτισης των ψηφοδελτίων η Φώφη Γεννηματά φαίνεται να επιδιώκει να δώσει «αρχηγικό στίγμα» στους συνδυασμούς που θα κατεβάσει στις εθνικές, ευρωβουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, προσπαθώντας ταυτόχρονα – και μάλλον ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής – να κρατήσει ισορροπίες μεταξύ των κορυφαίων στελεχών και εν ενεργεία βουλευτών.

Ενδεικτικές εδώ του κλίματος είναι δύο περιπτώσεις – εκείνες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του νυν ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του tvxs.gr, φέρεται να έχει διαμηνύσει στην Χαριλάου Τρικούπη ότι επιθυμεί να είναι υποψήφιος στην Αχαϊα, απ’ όπου και κατάγεται. Στην Αχαϊα όμως εκλέγεται και ο νυν βουλευτής του Κινήματος Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, οι αντιπροτάσεις που εμμέσως διακινούνται φέρονται να αφορούν περιφέρειες που δεν διασφαλίζουν ότι το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει έδρα, και ο πρώην πρωθυπουργός είναι προφανές ότι δεν θα αποδεχθεί να ρισκάρει την μη εκλογή του στην Βουλή.

Ακόμη περισσότερα ερωτήματα εγείρει η περίπτωση Ανδρουλάκη. Απολύτως ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως η Φώφη Γεννηματά έχει διαμηνύσει τόσο στον Νίκο Ανδρουλάκη όσο και στην Εύα Καϊλή ότι ο σχεδιασμός της προβλέπει την «μετακόμισή» τους από την Ευρωβουλή στην κεντρική πολιτική σκηνή προκειμένου να συμβάλουν στην κρίσιμη μάχη των εθνικών εκλογών. Το ζήτημα εδώ – πολιτικό και ηθικό – είναι πως από την στιγμή που οι ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό και όχι με λίστα, οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν, εάν το επιθυμούν, την επανεκλογή τους. Οι δε γνωρίζοντες τις παρασκηνιακές διεργασίες εντός ΚΙΝΑΛ υποστηρίζουν ότι η επιλογή αυτή της Φώφης Γεννηματά συνδέεται με δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη να τον στηρίξει για να εκλεγεί ευρωβουλευτής, καθώς και με τις προσπάθειές της να δέσει μετεκλογικές εσωκομματικές συμμαχίες πριμοδοτώντας στις ευρωεκλογές είτε τον Νίκο Παπανδρέου, είτε τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Πέραν τούτου, δεύτερο ζήτημα εγείρουν και οι διαρροές των τελευταίων ημερών (στα ΝΕΑ και στο Πρώτο Θέμα), κατά τις οποίες ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι υποψήφιος, μαζί με την Φώφη Γεννηματά, στον νότιο τομέα της τριχοτομημένης πλέον πέριφέρειας της Β’ Αθήνας. Οι γνώστες του εκλογικού και πολιτικού χάρτη επισημαίνουν εδώ το διπλό παράδοξο: αφ’ ενός να κατεβαίνουν υποψήφιοι στην ίδια περιφέρεια ο πρόεδρος και ο δεύτερος τη τάξει ενός κόμματος (με βάση τις εσωκομματικές εκλογές) και, αφ’ ετέρου το ότι στον νότιο τομέα δεν υπάρχει περίπτωση το ΚΙΝΑΛ να πάρει πάνω από μία έδρα – άρα μια τέτοια υποψηφιότητα θα σήμαινε εξ αρχής ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα εκλεγεί καν βουλευτής.

Οι κινήσεις αυτές ενισχύουν την καχυποψία και τις εσωτερικές εντάσεις στο Κίνημα Αλλαγής, σε μια συγκυρία που οι δημοσκοπήσεις το εμφανίζουν καθαρά κάτω από τον στόχο που έχει θέσει για διψήφιο ποσοστό. «Αντί να λειτουργούμε ενωτικά για να αναστρέψουμε το κλίμα, κάποιοι δείχνουν να οχυρώνονται με το βλέμμα στην επόμενη μέρα», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο στελέχους του ΚΙΝΑΛ.

Σ’ αυτό το κλίμα εντείνεται και η εσωτερική κριτική για την αντιφατική αντιπολιτευτική στρατηγική του Κινήματος, με τελευταίο κρούσμα την θέση που πήρε το κόμμα για το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ. Όπως επισημαίνουν ακόμη και βουλευτές του Κινήματος, την ώρα που η Φώφη Γεννηματά υποτίθεται πως ζητούσε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα να ανεβάσει τους «αντιδεξιούς» τόνους, το ΚΙΝΑΛ εμφανίστηκε να τοποθετείται στο δημοψήφισμα πιο… δεξιά κι από την ΝΔ και να επιχαίρει διότι «μετά τον Ελληνικό λαό και οι πολίτες της FYROM γύρισαν την πλάτη στην συμφωνία Τσίπρα/Ζάεφ».

«Δηλαδή, τι λέμε; Λέμε μπράβο που ο Γκρούεφσκι κι οι εθνικιστές ξαναμπήκαν στο παιχνίδι;», λέει χαρακτηριστικά προβληματισμένος βουλευτής. Κι ο ίδιος προσθέτει πως όσοι δεν αντιλαμβάνονται ότι το πολιτικό ακροατήριο του ΚΙΝΑΛ ζητά μετριοπαθείς και τεκμηριωμένες θέσεις στα εθνικά θέματα, απλώς ρίχνουν νερό στον μύλο της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ…

 

tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί