Πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις συντάξεις

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τα σενάρια για τις συντάξεις που υπάρχουν στο σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή.

Δείτε: Προσχέδιο του προϋπολογισμού χωρίς την περικοπή των συντάξεων – Προβλέπει ανάπτυξη 2,5%

Οι ανακοινώσεις των κομμάτων:

Η Νέα Δημοκρατία

Σχολιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού, με ανακοίνωσή της το βράδυ της Δευτέρας η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι «το κυβερνητικό παραμύθι της καθαρής εξόδου από το μνημόνιο κατέρρευσε και επισήμως».

Όπως τονίζει, το προσχέδιο «περιλαμβάνει τελικά και τις νέες περικοπές των συντάξεων που μόνοι τους ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. για την 1/1/19»ενώ σημειώνει ότι η Ν.Δ. εύχεται ειλικρινά, στους κ. Τσίπρα και Τσακαλώτο να πείσουν, έστω και την ύστατη στιγμή, την τρόικα να αφαιρέσει το συγκεκριμένο μέτρο από το τέταρτο άτυπο μνημόνιο που υπέγραψαν.

«Μέχρι τότε, ωστόσο, ας πάψουν να κοροϊδεύουν τους Έλληνες και ας ζητήσουν επιτέλους μια συγγνώμη από τους συνταξιούχους για το ανατριχιαστικό επιχείρημά τους ότι το ασφαλιστικό θα γίνει βιώσιμο μόνον αν αποβιώσουν» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

ΚΚΕ

«Ο φετινός προϋπολογισμός αποδεικνύει πως ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει για τα ματωμένα πλεονάσματα και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου», υποστηρίζει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι «μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να επωμίζονται τα βάρη του προϋπολογισμού, με εξαντλητικούς έμμεσους και άμεσους φόρους, με διατήρηση των κουτσουρεμένων συντάξεων και μισθών, με διαιώνιση των ελλείψεων σε σχολεία, νοσοκομεία, δήμους, κ.λπ. Όσο κι αν ψάξει κανείς, θα δυσκολευτεί να βρει διαφορές ουσιαστικής ανακούφισης των εργαζόμενων, ανάμεσα στο φετινό προσχέδιο του προϋπολογισμού και σε όλους τους προηγούμενους».

Μιλά για «κυβερνητικό τρικ να καταθέσει δύο εκδοχές του προσχεδίου», το οποίο χαρακτηρίζει «για γέλια» και τονίζει ότι «έχει μικρή σημασία από ποια τσέπη του λαού θα έρθουν οι νέες περικοπές. Ακόμη και στην εκδοχή της μη μείωσης των συντάξεων, η εξισορρόπηση θα προέλθει απ’ την περικοπή κάποιων παροχών, που αφορούν τα λαϊκά στρώματα, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, με επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών και μείωση της φορολογίας του. Σε κάθε εκδοχή ο λαός βγαίνει εξ ίσου χαμένος, για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία και τα κέρδη των μονοπωλίων».

Κίνημα Αλλαγής

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, υποστήριξε ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα πάρει μέρος σε κυβέρνηση που δεν θα αλλάξει τον νόμο Κατρούγκαλου, εξηγώντας ότι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. «Οι νέες συντάξεις που βγαίνουν με τον νόμο Κατρούγκαλου είναι φιλοδωρήματα. Επίσης έχει γίνει έγκλημα με τις συντάξεις χηρείας!»

Ειδικά για τον προϋπολογισμό υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας μετρήθηκε και βγήκε ελλιποβαρής. Μετά τα ψέματα και τις αυταπάτες, τώρα είμαστε στο στάδιο που ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί, η κυβέρνηση δεν είναι αποτελεσματική σε όποιο θέμα κι αν χειρίστηκε. Είναι πρωτοφανές να κατατίθεται προϋπολογισμός δύο σε ένα! Δεν έχει ξαναγίνει! Η καθαρή έξοδος πάει περίπατο. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιοδοσία να πάρει αποφάσεις και περιμένει υποδείξεις άνωθεν, από τα αφεντικά».

Το Ποτάμι

Σχολιάζοντας τις δύο εκδοχές για τις συντάξεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, στη σκωπτική ανακοίνωσή του το Ποτάμι αναφέρει τα εξής:

«Πρώτα αυτοί ήθελαν για να γίνει και εμείς δεν θέλαμε, αλλά εμείς είπαμε μετά ΟΚ θα κοπούν οι συντάξεις και εμείς είπαμε εντάξει το ψηφίζουμε και μετά, αφού βγήκαμε απ’ το μνημόνιο, είπαμε όχι δε θέλουμε να ψηφίζουμε και αυτοί δεν ήθελαν, αλλά εμείς είπαμε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ΟΚ θα κοπούν, αλλά μετά θα φαίνεται ότι δεν θα κοπούν. Αυτά, τίποτα άλλο!».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί