Ξενάγηση σε Κριτσά, Γουρνιά, Ιεράπετρα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη οργανώνει ξενάγηση με διαδρομή:
ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΚΡΙΤΣΑ – ΓΟΥΡΝΙΑ – ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018.
Ώρα εκκίνησης: 8:30
(S/M Χαλκιαδάκης, οδ. Κρασαδάκη)
Εθελοντική ξενάγηση προσφέρεται από την κ. Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη
Ξεναγός – Συγγραφέας
Πρόγραμμα:
Πρώτη στάση πριν από την είσοδο του χωριού Κριτσά. Ξενάγηση στο ναό της Παναγίας Κεράς. Τρίκλιτος ναός, κατάγραφος οι τοιχογραφίες του οποίου χρονολογούνται 13ο και 14ο αιώνα. Το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στην Θεοτόκο, το νότιο κλίτος αφιερωμένο στην αγία Άννα και το βόρειο κλίτος αφιερωμένο τον άγιο Αντώνιο. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν διάχωρα με παραστάσεις όπως το “ύδωρ της αληθείας”, ο άγιος Φραγκίσκος καθώς και παραστάσεις των ποινών των αμαρτωλών, ατομικών και ομαδικών….. Εν συνεχεία στο χωριό Κριτσά, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στο μουσείο βοτάνων.
Το υπόλοιπο του ελεύθερου χρόνου μπορεί να διατεθεί σε επισκέψεις στους ναούς του χωριού στα εργαστήρια και σε περίπατο στις γραφικές γειτονιές.
Επόμενη στάση στο Μινωικό χωριό Γουρνιά, η ανασκαφή του οποίου ξεκίνησε το 1903 από την Αμερικανίδα αρχαιολόγο Boyed. Τα Γουρνιά κατοικήθηκαν από ψαράδες, ναυτικούς, τεχνίτες, γεωργούς… Δια του μινωϊκού οικισμού Γουρνιά διήρχετο τμήμα του οδικού άξονα που συνέδεε το ανάκτορο της Ζάκρου με τα μεγάλα μινωϊκά κέντρα της κεντρικής Κρήτης. Κατά την περιήγηση θα δοθούν πληροφορίες από την κ. Αθηνά Κυριακάκη-Σφακάκη, σχετικές με τα αρχαιολογικά ευρήματα, και τα συμπεράσματα των ανασκαφών που συνθέτουν εξαιρετικά ενδιαφέρον σύνολο πληροφοριών της κοινωνικής ζωής των απλών μινωϊτών που ήσαν και οι πραγματικοί δημιουργοί του Μινωϊκού Πολιτισμού, του Αρχαιότερου Ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Δια Παχιάς Άμμου θα κατευθυνθούμε στην Ιεράπετρα διανύοντας το στενότερο τμήμα της Κρήτης από Βορρά προς Νότο, απόσταση 16 χιλιομέτρων.
Θα περάσομε πολύ κοντά από το χωριό Βασιλική στην περιοχή του οποίου έχει ανασκαφεί τμήμα του μινωϊκού οικισμού στα εργαστήρια του οποίου κατασκευάζοντο θα κεραμικά του περίφημου «ρυθμού Βασιλικής» κατά την προανακτορική μινωϊκή περίοδο. Στην Ιεράπετρα θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος για γεύμα και περιήγηση στην πόλη, στο νοτιοδυτικό άκρος της οποίας σώζεται τμήμα της Ενετικής οχυρωματικής κατασκευής και στην ευρύτερη περιοχή το αποκαλούμενο, κατά την τοπική παράδοση, “σπίτι του Ναπολέονα”.
Εισιτήριο Λεωφορείου: €10
Εισιτήρια εισόδου:
 Αρχαιολογικός χώρος Γουρνιά και Ιερός Ναός Παναγίας Κεράς Κριτσάς: Ολόκληρο: €2, Μειωμένο: €1
Η είσοδος στο μουσείο βοτάνων είναι ελεύθερη.
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
κ. Μαρία Μανωλαράκη,
τηλ.: 6979444650 (μετά τις 18:00)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί