Μεγάλη αύξηση μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα – Tο σχέδιο για αποσυμφόρηση των νησιών

Μεταξύ Ιανουαρίου και μέσα Σεπτεμβρίου 38.687 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν μέσω Τουρκίας στην ΕΕ, 43% δηλαδή περισσότεροι σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Από αυτούς 36.423 πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Το ένα τρίτο εξ αυτών, δηλαδή 12.147, επέλεξαν να έρθουν μέσω στεριάς. Άλλες χώρες στις οποίες θέλησαν να κατευθυνθούν μετά την Τουρκία, ήταν η Ιταλία (1.965), η Βουλγαρία (239) και η Κύπρος (71).

Η κυριακάτικη Welt επικαλείται έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία το 45% των ανθρώπων που επέλεξαν μέσω στεριάς να κατευθυνθούν από την Τουρκία στην Ελλάδα είναι Τούρκοι και υπολογίζονται στους 5.300.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που υπεγράφη το 2016 προέβλεπε ότι όλοι οι νέοι πρόσφυγες και μετανάστες που θα φθάνουν στα ελληνικά νησιά θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία και θα καταβάλλεται προσπάθεια τα κυκλώματα διακινητών να καταπολεμούνται αποτελεσματικότερα. Σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα λάμβανε οικονομική στήριξη ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπερπλήρη κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων

Την Παρασκευή η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση της με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η ΕΕ θα φανεί συνεπής απέναντι στις οικονομικές υποχρεώσεις της που προκύπτουν από τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν τα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα είναι υπερπλήρη και ενώ προβλέπονται συνολικά γύρω στις 9.500 θέσεις, οι άνθρωποι που φιλοξενούνται είναι 20.258.

Το hotspot στη Μόρια φιλοξενεί ήδη τριπλάσιο αριθμό μεταναστών και στη Σάμο εξαπλάσιο από αυτόν που μπορεί να εξυπηρετήσει. Ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα αλλά και πολλές άλλες έχουν επανειλημμένως απευθύνει εκκλήσεις και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών.

Σε διαμερίσματα 10.000 πρόσφυγες

Σε διαμερίσματα διαφόρων περιοχών της χώρας αναμένεται να μετακινηθούν τους επόμενους μήνες τουλάχιστον 10.000 πρόσφυγες που βρίσκονται κυρίως στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, προαναγγέλλει στα «Νέα» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

«Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται σε σπίτια 26.000 άνθρωποι από τους 66.000 που βρίσκονται στην Ελλάδα. Περιμένουμε την έγκριση από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ενός νέου προγράμματος για φιλοξενία σε ξενοδοχεία και καταλύματα 6.000 ανθρώπων για το επόμενο εξάμηνο. Μάλιστα, μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάστασή τους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας» λέει και συνεχίζει:

«Αυτό το πρόγραμμα στόχο έχει να κερδίσουμε ένα χρόνο προκειμένου να εξελιχθεί περαιτέρω το πρόγραμμα των 5.000 θέσεων σε διαμερίσματα και των επιπλέον 5.000 θέσεων που θα αφορά ανθρώπους που έχουν πάρει άσυλο αλλά διαμένουν ως αιτούντες άσυλο και θα ξεκινήσει από το 2019».

Μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά στα σχέδια της κυβέρνησης είναι «ένα transition camp, όπου οι πρόσφυγες θα μένουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα και μετά θα μεταφέρονται στο Κυψελοχώρι του Δήμου Τεμπών και να μετατρέψουν το Βαγιοχώρι Θεσσαλονίκης σε ένα άλλο transition camp».

newpost.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί