Αλληλοαναιρούμενες ανακοινώσεις Συρίας – Ιορδανίας για το πέρασμα Νασίμπ

Το υπουργείο Μεταφορών της Συρίας ανακοίνωσε ότι άνοιξε και πάλι, έπειτα από τρία χρόνια, ένα σημαντικό συνοριακό σημείο διέλευσης με την Ιορδανία, η οποία όμως δηλώνει ότι παραμένει κλειστό.

Η συριακή κυβέρνηση ξανάνοιξε σήμερα το πέρασμα Νασίμπ, στα σύνορα με την Ιορδανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών, τρία χρόνια μετά το κλείσιμο αυτής της σημαντικής εμπορικής διαδρομής από τους αντάρτες.

Το πέρασμα Νασίμπ κατελήφθη από αντάρτες το 2015, οι οποίοι απέκοψαν με αυτό τον τρόπο μια σημαντική διαδρομή διέλευσης εκατοντάδων φορτηγών που μετέφεραν καθημερινά προϊόντα από την Τουρκία προς τον Κόλπο, και από τον Λίβανο προς τον Κόλπο.

«Η κυκλοφορία φορτηγών και η διέλευση έχει ξεκινήσει διά μέσου των συνόρων Συρίας-Ιορδανίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου η οποία εστάλη στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Εκπρόσωπος του υπουργείου, ο Σλεϊμάν Χαλίλ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το συνοριακό πέρασμα Νασίμπ έχει ανοίξει «από συριακής πλευράς».

Ωστόσο, πριν από λίγο εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως το συνοριακό πέρασμα παραμένει κλειστό.

«Το πέρασμα Τζάμπερ Νασίμπ παραμένει κλειστό. Δεν έχει ξανανοίξει ακόμη για διακίνηση αγαθών και ανθρώπων», δηλώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος Τζουμάνα Γκονάιματ, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή.

Εμπορεύματα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως διέρχονταν από το πέρασμα Νασίμπ στη νότια Συρία πριν από την έναρξη των συγκρούσεων το 2011 και το κλείσιμό του είχε σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της Συρίας και των γειτόνων της.

Ο υπουργός Οικονομικών του Λιβάνου είχε δηλώσει τον Ιούλιο στο Ρόιτερς πως το πέρασμα αποτελεί μια «ζωτική αρτηρία» για τη λιβανική οικονομία και πως θα έπρεπε να επιτευχθεί συμφωνία για το ξανάνοιγμά του.

Η Δαμασκός διεξήγαγε τεχνικές συνομιλίες με το Αμάν αυτό τον μήνα προκειμένου να επαναληφθεί η διακίνηση μέσω της διαδρομής Νασίμπ την οποία ανακατέλαβαν οι συριακές δυνάμεις τον Ιούλιο. Η συριακή κυβέρνηση έχει ξαναπάρει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της χώρας με τη βοήθεια των συμμάχων της, της Ρωσίας και του Ιράν.

Πηγή: Reuters via ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί