Πώς ο περιφερειάρχης Κρήτης χρηματοδοτεί προκλητικά και με απευθείας αναθέσεις την ιδιωτική δράση συμβούλου του! (εγγραφα)

Με απίστευτα ποσά από την περιφέρεια χρηματοδοτεί τις ιδιωτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες συνεργάτη, μέλους του περιφερειακού συμβουλίου, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, υπογράφοντας μάλιστα ο ίδιος τις χρηματοδοτήσεις, με τη μορφή των απευθείας αναθέσεων! Συχνά ο κ. Αρναουτάκης (που εμφανίζεται στις αποφάσεις να είναι εκείνος που κάνει αίτημα αλλά και εγκρίνει το… δικό του αίτημα!) εγκρίνει ξεχωριστές δαπάνες για τη διοργάνωση, άλλοτε ως προϊστάμενος της διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας κι άλλοτε ως προϊστάμενος της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, θέλοντας να είναι στο όριο του νόμου για τις απευθείας αναθέσεις!

Η προκλητική αυτή ιστορία, που εξελίσσεται εδώ και πολλά χρόνια στην περιφέρεια, πάντα με την υπογραφή Αρναουτάκη και με την οποία στο παρελθόν είχε ασχοληθεί και πάλι το Candia, πλέον έχει πάρει απίθανες διαστάσεις, θέτοντας τον ίδιο τον περιφερειάρχη μπροστά σε σοβαρά ηθικά και πιθανώς νομικά ζητήματα: πλέον ο επιχειρηματίας είναι περιφερειακός σύμβουλος της παράταξής του, άμεσος δηλαδή συνεργάτης του, αν και ανήκει στη ΝΔ. Κι όχι μόνο αυτό. Φέτος, ενώ ο επιχειρηματίας κάθεται στα έδρανα του περιφερειακού συμβουλίου, ο κ. Αρναουτάκης πολλαπλασίασε τις χρηματοδοτήσεις στον σύμβουλό του, καθώς μέσα στο 2018 και μέχρι αυτή τη στιγμή, έχει υπογράψει αποφάσεις για ενίσχυσή του- με διάφορες μορφές- με ποσά που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ!

Ο επιχειρηματίας που ευνοείται από αυτές τις αποφάσεις είναι ο Νεκτάριος Σερμάκης, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2017 διαδέχτηκε ως μέλος του περιφερειακού συμβουλίου και της παράταξης του κ. Αρναουτάκη, τον παραιτηθέντα Αντίπα Σηφάκη. Ο κ. Σερμάκης είναι πολιτευτής της ΝΔ, ο οποίος όμως στις περιφερειακές εκλογές του 2014 ήταν υποψήφιος με τον συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ και τον νυν περιφερειάρχη αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί και στη συνέχεια αναδείχτηκε σύμβουλος λόγω απωλειών και παραιτήσεων.

Ήταν παλιότερα υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, υποψήφιος δήμαρχος Αρκαλοχωρίου, στη συνέχεια νομαρχιακός σύμβουλος με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ και το 2010 περιφερειακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της Ντόρας Μπακογιάννη, στο κόμμα της οποίας είχε προσχωρήσει. Όλα αυτά τα χρόνια στην κυριολεξία χρηματοδοτείται με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως από δημόσιους και δημοτικούς φορείς για να αναπτύσσει τις δραστηριότητες του και να οργανώνει, δηλαδή, μία, δυο και τελευταία τρεις εκθέσεις το χρόνο. Τελευταία, ενώ οι άλλοι φορείς μειώνουν οι σταματούν τις χρηματοδοτήσεις, φαίνεται ότι ο κ. Αρναουτάκης καλύπτει τις απώλειες του στενού συνεργάτη του!

Το… ρεκόρ του 2018!

Μόνο μέσα στο 2018, και μέχρι αυτή την ώρα, ο κ. Σερμάκης εμφανίζεται να έχει εισπράξει 100.000 ευρώ από την περιφέρεια για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες! Δηλαδή, ενώ είναι μέλος του περιφερειακού συμβουλίου και της παράταξης της πλειοψηφίας, εισπράττει παράλληλα μεγάλα πακέτα χρηματοδοτήσεων, με απευθείας αναθέσεις που υπογράφει ο ίδιος ο περιφερειάρχης!

Μάλιστα, όπως προαναφέραμε, συχνά ο κ. Αρναουτάκης εγκρίνει ξεχωριστές δαπάνες για τη διοργάνωση, άλλοτε ως προϊστάμενος της διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας κι άλλοτε ως προϊστάμενος της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας.

Για παράδειγμα, ενόψει της έκθεσης που θα γινόταν από 28 Απριλίου έως 6 Μαΐου 2018 στη Θεσσαλονίκη, η περιφέρεια έδωσε χρηματοδότηση 20.000 ευρώ ως διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας και άλλες 20.350 ευρώ ως διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας!

Και λίγες ημέρες αργότερα, άλλες 43.720 ευρώ, για την επόμενη έκθεση, που θα διοργανωνόταν λίγες ημέρες αργότερα (2-10 Ιουνίου) στην Αθήνα!

Δηλαδή, μέσα σε ένα μήνα η περιφέρεια Κρήτης χρηματοδότησε με 84.000 ευρώ τις επιχειρηματικές δράσεις περιφερειακού συμβούλου της παράταξης Αρναουτάκη!

Αλλά οι χρηματοδοτήσεις για το 2018 δε σταματούν εδώ. Μόλις χθες ο κ. Αρναουτάκης υπέγραψε άλλες δυο αποφάσεις με τις οποίες η περιφέρεια θα πληρώσει για τις δραστηριότητες που αναπτύσσει ο σύμβουλός του, άλλα 25.800 ευρώ!

 

Δείτε και μερικές από τις ανάλογες υποθέσεις του 2017

Παλιότερα το Candia είχε αποκαλύψει σειρά άλλων αποφάσεων για τις χρηματοδοτήσεις της επιχειρηματικής δράσης του κ. Σερμάκη. Οι περισσότεροι από τους δήμους και του άλλους φορείς είτε περιόρισαν σημαντικά είτε μηδένισαν την ενίσχυσή του.

Γράφαμε στις 14 Φεβρουαρίου 2017, ανάμεσα στα άλλα:

Νόμιμες και ηθικές χορηγίες; 

Εξαρχής θέτουμε το ερώτημα: πώς ο ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε χρηματοδοτήσεις για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες από την περιφέρεια Κρήτης το διάστημα που ήταν περιφερειακός σύμβουλος; Είναι και νόμιμο και ηθικό αυτό; Πώς, για παράδειγμα, η περιφέρεια πλήρωσε στην εταιρεία του κ. Σερμάκη το 2013, όταν δηλαδή ήταν περιφερειακός σύμβουλος, 26.500 ευρώ για τη συμμετοχή της περιφέρειας και τη μίσθωση του περιπτέρου στην πρώτη έκθεση που διοργάνωσε στην Αθήνα; Και μάλιστα με εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής, της οποίας ο ίδιος ήταν μέλος, συμμετείχε στη συνεδρίαση, ακόμα κι αν – σωστά- δήλωσε κώλυμα και δε συμμετείχε στη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος;

 

 

Πώς, ακόμα, ο περιφερειάρχης και ο κ. Σερμάκης υπέγραφαν τον Μάιο του 2013 σύμβαση από την οποία ο κ. Σερμάκης εισέπραξε αμοιβή ύψους 6.150 ευρώ (με ΦΠΑ), έναντι υπηρεσιών στην περιφέρεια, ενώ ήταν μέλος του περιφερειακού συμβουλίου; Επειδή το ποσό ήταν στο όριο που προβλέπει η νομοθεσία ότι μπορούν περιφερειακοί σύμβουλοι να προσφέρουν υπηρεσίες στην περιφέρειά τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ; Όμως η σύμβαση είναι σε συνέχεια της προηγούμενης απόφασης για τις 26.500 ευρώ.

 

Επιχειρηματική δραστηριότητα με ετήσιες χρηματοδοτήσεις (και χορηγίες “ονομάτων”) από την αυτοδιοίκηση και το κράτος!

Μερικές από τις δραστηριότητές του, αλλά κυρίως αυτή του διοργανωτή της έκθεσης, είναι που χρηματοδοτούνται από δεκάδες φορείς του κράτους και της αυτοδιοίκησης, με ποσά που μοιάζουν σκάνδαλο, αφού στην πραγματικότητα, όπως θα φανεί από τα στοιχεία που θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια, ο κ. Σερμάκης με αυτές τις χρηματοδοτήσεις οργανώνει την έκθεσή του, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί τους τίτλους όλων αυτών των φορέων, παρουσιάζοντάς τους ως συνδιοργανωτές, για να προσελκύσει ιδιώτες εκθέτες. Ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν απαντούν καν στα αιτήματά του για συμμετοχή στις εκθέσεις και άρα χρηματοδότηση.

επικοινωνίες

Παράλληλα υποστηρίζει ότι την έκθεσή του, εκτός από την περιφέρεια Κρήτης, που εμφανίζεται ως συνδιοργανωτής, έχουν υπό την αιγίδα τους 5 υπουργεία, το σύνολο των 24 δήμων του νησιού (μερικοί από τους δήμους ουδέποτε συμμετείχαν στην έκθεσή του, αλλά χρησιμοποιούνται οι τίτλοι τους στα επίσημα ηλεκτρονικά και συμβατικά φυλλάδια της εταιρείας), πανευρωπαϊκοί φορείς, κάθε είδους επιμελητήρια και άλλοι σύλλογοι, ενώ εμφανίζει να στηρίζεται και από το σύνολο των κρητικών αλλά και εθνικών μέσων ενημέρωσης! (δείτε παρακάτω τις σχετικές εικόνες)

 

 

Στο βιογραφικό του, στο οποίο δηλώνει παράλληλα ποιητής, με σπουδές γραφιστικής – διακόσμησης και δημοσιογραφίας, εμφανίζεται να είναι ιδιοκτήτης 2 εταιρειών. Η μία είναι η “Εκδοτική Κρήτης”, μέσω της οποίας δραστηριοποιείται στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, και η άλλη ονομάζεται “Επικοινωνίες Κρήτης Ε.Π.Ε.”, μέσω της οποίας διοργανώνει την έκθεση με τον τίτλο “ΚΡΗΤΗ: Η μεγάλη συνάντηση”. Η έκθεση διοργανώνεται στην Αθήνα από το 2013 και το 2015, εκτός από την Αθήνα, οργάνωσε και δεύτερη έκθεση στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που σημαίνει ότι οι χρηματοδοτήσεις από τους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς (ή κάποιους από αυτούς, όπως είναι η περιφέρεια) διπλασιάστηκαν. Τώρα ετοιμάζει την επόμενη, του 2017 και καλεί και πάλι περιφέρεια, δήμους, υπουργεία να συμμετάσχουν, πληρώνοντας αξιοσημείωτα ποσά,που θα δούμε αναλυτικά στη συνέχεια.

Στη διοργάνωση της έκθεσης εμφανίζει και μια δεύτερη εταιρεία, την PromExpo, όπως φαίνεται από την αλληλογραφία του με δήμους και τις αποφάσεις “χορηγιών” των τελευταίων. Πάντως, σε αντίθεση με την εταιρεία “Επικοινωνίες Κρήτης Ε.Π.Ε.” και την “Εκδοτική Κρήτης”, που έχουν κοινή ιστοσελίδα, η ιστοσελίδα της PromExpo μοιάζει να μη λειτουργεί αυτοτελώς και οδηγεί κατευθείαν στη σελίδα της έκθεσης

Η έκθεση και οι χρηματοδότες της

Η έκθεση με τον τίτλο “Κρήτη η μεγάλη συνάντηση”, οργανώθηκε για πρώτη φορά από 24-27 Μαΐου 2013 στις εγκαταστάσεις του Ταε Κβο Ντο, στο Παλαιό Φάληρο. Το 2014 επαναλήφθηκε στην Αθήνα, τον Μάρτιο, καθώς τον Μάιο ήταν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (κι ο ίδιος ο επιχειρηματίας υποψήφιος αυτή τη φορά, όχι με κάποιο συνδυασμό της ΝΔ ή της Ντόρας, αλλά με του ΠΑΣΟΚ και τον Αρναουτάκη!),  ενώ από το 2015 διοργανώνονται 2 τέτοιες εκθέσεις το χρόνο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, άρα από κάποιους φορείς, όπως η περιφέρεια, οι χρηματοδοτήσεις διπλασιάστηκαν!

 

Είναι πάντως αλήθεια ότι περιφέρεια είναι ο πιο καλός χρηματοδότης και χορηγός του κ. Σερμάκη! Είναι σε όλες τις εκθέσεις του συνδιοργανωτής και σε κάθε εκδήλωση δίνει από 20- 27.000 ευρώ!

Στην πρώτη έκθεση του 2013 του μέλους του περιφερειακού συμβουλίου έδωσε, με διάφορους τρόπους, ποσά που φτάνουν τις 20.000 ευρώ.

 

Στη δεύτερη έκθεση, τον Μάρτιο του 2014, τα ποσά αυξάνονται (23.000 ευρώ) και πληρώνονται με δυο διαφορετικά τιμολόγια των 16.500 και των 6.500 ευρώ.

περιφέρεια 2014 1 16

 

Το 2015 αρχίζουν οι διπλές εκθέσεις. Η περιφέρεια χρηματοδοτεί αυτήν που γίνεται στην Αθήνα με 26.000 ευρώ και αυτήν της Θεσσαλονίκης, με 25.000 ευρώ.

 

 

Το 2016 η περιφέρεια δίνει περίπου τα ίδια ποσά για τις 2 εκθέσεις. Δηλαδή 26.900 ευρώ και 25.000

 

 

Ο δήμος Ηρακλείου
Η συνεργασία με τον δήμο Ηρακλείου ξεκίνησε… φιλόδοξα για τον επιχειρηματία, αλλά στη συνέχεια μάλλον τα πράγματα έμπλεξαν, μέχρι που το 2016 η νυν δημοτική αρχή αρνήθηκε τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του κ. Σερμάκη, ενώ φέτος τον χρηματοδότησε με 8.000 ευρώ.
Την πρώτη πάντως χρονιά, το 2013, ο δήμος δαπάνησε ένα ποσό που έφτασε, με τον ΦΠΑ, τις 27.000 ευρώ. Και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου!

Ο δήμος Μαλεβιζίου είναι επίσης ένας από τους καλούς χρηματοδότες της έκθεσης. Ξεκινά με 6.000 ευρώ το 2013 και από τότε και μετά χρηματοδοτεί με 10.000 κάθε έκθεση του κ. Σερμάκη.

 

 

Ενδεικτικά να αναφέρουμε μερικούς ακόμα δήμους και τα ποσά που δίνονταν (μέχρι το 2016) σε κάθε έκθεσή

Ο δήμος Μυλοποτάμου ξεκίνησε με 8.000 ευρώ το 2013 και το 2014, αλλά μετά τα ποσά εμφανίζονται μειωμένα, άγνωστο όμως αν είναι τελικά, καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν πληρώνονται με “σπασμένα” τιμολόγια (όπως έκανε η περιφέρεια τον πρώτο χρόνο για να μην υπάρξει πρόβλημα στις αμοιβές του τότε ακόμα περιφερειακού συμβούλου).

Ο δήμος Αγίου Νικολάου εμφανίζεται επίσης να συμμετέχει, αλλά στις αποφάσεις του δεν αναφέρει ύψος ποσού.

Ο δήμος Αρχανών Αστερουσίων χρηματοδοτεί με 2.500- 3.000 ευρώ κάθε έκθεση, αλλά στις αποφάσεις του αναφέρει ότι από την περιοχή συμμετέχουν μόλις 3-5 επιχειρήσεις.

Ο δήμος Βιάννου συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις με ποσά που φτάνουν τις 2.000- 3.000 ευρώ.

Ο δήμος Βιάννου δίνει περίπου 1.500- 2.000 ευρώ.

Ο δήμος Μινώα 4.000 ευρώ, ενώ ο δήμος Οροπεδίου (άγνωστο αν πληρώνει για κάθε έκθεση) 2.700 ευρώ.

Ο δήμος Ρεθύμνου το 2015 δαπάνησε το 2015 συνολικά 19.000 ευρώ. Μάλιστα πήρε δυο διαφορετικές αποφάσεις, στην ίδια συνεδρίαση. Άλλη για τον δήμο και άλλη για το ΤΟΠΣΑ του δήμου.

Κάπως έτσι ήταν τα πράγματα και το 2016.

Ο δήμος Σητείας πληρώνει από 3.500 – 4.000 ευρώ.

Ο δήμος Χερσονήσου με 4.000 ευρώ.

Ο δήμος Σητείας με 3.500- 4.000 ευρώ.

Ο δήμος Φαιστού με περίπου 1.500 ευρώ.

Βεβαίως δεν είναι μόνο αυτές οι χρηματοδοτήσεις. Για παράδειγμα ο ΕΟΤ έδωσε το 2014 και το 2015 πάνω από 9.000 ευρώ. Ο ΟΛΗ από 1.500 – 3.000 ευρώ, ο ΟΑΚ 5.000, το Επιμελητήριο Ηρακλείου 3.000 κλπ.

Δεν γνωρίζουμε αν υπήρξε και χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, όμως την πρώτη έκθεση, το 2013, εγκαινίασε ο τότε υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ αυτή του 2015, ο τότε υπουργός, Γιώργος Σταθάκης. Πάντα με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, να κρατά την κορδέλα των εγκαινίων, σε όλες τις εκθέσεις!

παγκρήτια έκθεση 1

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί