Πλησιάζει ο Μεσογειακός Κυκλώνας: Από σήμερα το βράδυ τα ακραία καιρικά φαινόμενα – Πού θα χτυπήσει (Φωτο)

Συνεχίζεται η κακοκαιρία «Ξενοφών» με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε όλη την χώρα.

Δείτε: Στη δίνη της κακοκαιρίας η χώρα – Έδειξε τα δόντια του ο «Ξενοφώντας» – Έρχεται με… άγριες διαθέσεις ο «Ζορμπάς» – ΒΙΝΤΕΟ

Επιβεβαιώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο τις ενδείξεις για κυκλώνα με τροπικές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους την Παρασκευή

Μ. Λέκκας: Πώς και πότε θα επηρεάσει ο «Ζορμπάς» την Κρήτη

Παράλληλα, το Αστεροσκοπείο προειδοποιεί ότι ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ξενοφών» είναι πολύ πιθανόν να σχηματιστεί σήμερα αργά το βράδυ στο Νότιο Ιόνιο. Η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου.

Στη συνέχεια αναμένεται να επηρεάσει την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και μέχρι το πρωί της Κυριακής θα συνεχίσει να πλήττει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα.

Λόγω της χαμηλής προγνωσιμότητας της πορείας του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφών», το meteo-ΕΑΑ θα εκδώσει νεότερες ανακοινώσεις με επικαιροποιημένα στοιχεία.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κακοκαιρία «Ξενοφών» με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους που φτάνουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Τα πλοία στα περισσότερα λιμάνια της χώρας παραμένουν δεμένα. Ειδικότερα, σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, ενώ δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο για τον Αργοσαρωνικό. Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές: Ρίο -Αντίρριο, Γλύφα Φθιώτιδας – Αγιόκαμπος, Αγ. Μαρίνα – Νέα Στύρα, Αρκίτσα – Αιδηψός, Καβάλα – Πρίνος, Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη, Κέρκυρα – Λευκίμμη. Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή Λιμένας Θάσου.

Στο μεταξύ στο λιμάνι της Αίγινας με τη βοήθεια ρυμουλκού, οδηγήθηκε χθες ιστιοφόρο σκάφος με δύο αλλοδαπούς επιβαίνοντες που έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης και κοπής του ιστίου του, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αίγινας και Σαλαμίνας. Στο σημείο, όπου έπνεαν άνεμοι έντασης 7 μποφόρ, έσπευσαν ρυμουλκό, φορτηγό πλοίο και πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού.

Πάνω από 350 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Την ίδια ώρα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχεται βροχή τηλεφωνημάτων λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται από τους ισχυρούς ανέμους. Το τελευταίο 24ωρο έχει δεχτεί συνολικά 355 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων στην Αττική, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο λεκανοπέδιο.

Θυελλώδεις άνεμοι, βροχές και σποραδικές καταιγίδες

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα θα είναι οι ισχυροί άνεμοι στα πελάγη, οι τοπικές βροχές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο και τη νότια νησιωτική χώρα, αλλά και οι σποραδικές καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα.

Ειδικότερα, στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά 9 με 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 21 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 23 βαθμούς κελσίου.

Κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Σαρωνικού

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Σαρωνικού.

Αυτό, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, αποφασίστηκε με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και κατόπιν επικοινωνίας με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, λόγω των έντονων ανέμων και των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Λίμνη Ιωαννίνων

Ο καιρός σήμερα

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με ισχυρούς ανέμους έως 10 μποφόρ που σταδιακά από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν από βορρά προς νότο, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 και πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 11 έως 23 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα νότια με τοπικές βροχές και βαθμιαία στα νότια σποραδικές καταιγίδες από το απόγευμα τοπικά ισχυρές.

Ανεμοι: βορειοανατολικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο 9 τοπικά 10 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 17 έως 24 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: στη Θεσσαλία λίγες παροδικές νεφώσεις. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία στην νότια Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες από το απόγευμα τοπικά ισχυρές.

Ανεμοι: βορειοανατολικοί 6 με 8 στα ανατολικά και νότια 9 και τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από βορρά προς νότο.

Θερμοκρασια: από 13 έως 23 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία στην Κρήτη σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 7 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασια: από 16 έως έως 24 βαθμούς κελσίου. Στη νότια Κρήτη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα Δωδεκάνησα όπου υπάρχει πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων.

Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στα νότια βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 18 έως 28 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές.

Ανεμοι: βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά 9 με 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασια: από 15 έως 21 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: γενικά αίθριος.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 13 έως 23 βαθμούς κελσίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί