Αγωνιστική Συσπείρωση εργαζομένων στην έρευνα: Να συνεχιστεί η στήριξη των φοιτητών των εστιών μετά την φωτιά

Ανακοίνωση εξέδωσε η Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων στην Έρευνα, μέσω της οποίας καλεί τα σωματεία και τους συλλόγους για να συνεχιστεί η στήριξη των φοιτητών – οικοτρόφων των εστιών.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων στην Έρευνα καλεί τα σωματεία, τους συλλόγους και τους συναδέλφους μας να συνεχιστεί η στήριξη των φοιτητών – οικοτρόφων των εστιών.

Το πρόβλημα παραμένει καθώς στεγάζονται προσωρινά σε δωμάτια ξενοδοχείων ακατάλληλα για την διαμονή φοιτητών (χωρίς ζεστό νερό, σε πολύ μικρούς χώρους, χωρίς πλυντήρια κλπ). Επίσης συνεχώς καταφθάνουν πρωτοετείς φοιτητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να στεγαστούν και βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα!

 

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων στην Έρευνα οργανώσαμε Δευτέρα και Τρίτη, έξω από το κυλικείο του ΙΤΕ τη συλλογή υλικού που θα διατεθεί στα παιδιά σήμερα και θα πάρουμε ότι πρωτοβουλίες χρειαστεί στο μέλλον έμπρακτης αλληλεγγύης και στήριξη των διεκδικήσεων τους.

Βρισκόμαστε τέσσερις μέρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στις φοιτητικές εστίες του πανεπιστημίου του Ηρακλείου που άφησαν καμμένα τα πάντα σχεδόν πίσω τους όσον αφορά στα υπάρχοντα των φοιτητών που διέμεναν εκεί. Από την Κυριακή το πρωί οι φοιτητές είναι σε ένα κυνήγι για το που θα μείνουν, τι θα φάνε, τι θα φορέσουν, πως θα ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες τους που έχουν προκύψει, χωρίς άμεση ενημέρωση για το τί θα γίνει με αυτούς.

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε με το τραγικό αυτό συμβάν το δίκαιο των αιτημάτων των εστιακών φοιτητών, των συλλόγων και των κινητοποιήσεων που έκαναν, που χρόνια τώρα διεκδικούν και προσπαθούν να πιέσουν ώστε οι φοιτητές που έχουν ανάγκη να διαμένουν σε σύγχρονες εστίες, κατάλληλες, ασφαλείς, με όλα τα μέτρα προστασίας και επαρκείς στον αριθμό.

Είναι θέμα τύχης ότι δε θρηνήσαμε θύματα όπως το καλοκαίρι με τις μεγάλες πυρκαγιές στο Μάτι. Οι εστιακοί φοιτητές δεν είναι οι άτυχοι της Κυριακής που πέρασε… είναι ακόμα μια απόδειξη ότι η πολιτική που ασκούν διαχρονικά κυβερνήσεις και διοικήσεις είναι επικίνδυνη για τη ζωή τους, για τα δικαιώματά τους.

Οι ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν άμεσα βαραίνουν την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδειάς που χρόνια τώρα αδιαφορούν και λένε συνέχεια δικαιολογίες, καθυσηχάζοντας για μια κατάσταση γνωστή σε όλους και επικύνδυνη.

Ήδη με δεκάδες παρεμβάσεις οι σύλλογοι, οι εστιακοί φοιτητές, το πανελλαδικό συντονιστικό των συλλόγωνοικότροφων έχουν επισημάνει όλα τα ζητήματα, απαιτούσαν λύση και άκουγαν «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

–       Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ποτέ δεν έχει υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση για τη φοιτητική μέριμνα.

–       Το κτήριο στο οποίο στεγάζονταν οι φοιτητικές εστίες ήταν ακατάλληλο για στέγαση φοιτητών, καθώς δεν είχε χτιστεί για αυτή τη χρήση.

–       Τα δωμάτια χωρίζονταν το ένα από το άλλο με γυψοσανίδα, ενώ οι τοίχοι περιείχαν αμίαντο (τοξική ουσία) και κάτω από αυτά υπήρχαν εργαστήρια με φιάλες βουτανίου και μεγάλες ποσότητες οινοπνεύματος, δηλαδή ρίσκαραν να τιναχτούν οι φοιτητές στον αέρα!

–       Παρά τις διαβεβαιώσεις της πρυτανείας για καταλληλότητα του κτηρίου, δεν υπήρχε ίχνος πυρασφάλειας, ο συναγερμός δε λειτούργησε όπως έπρεπε και οι φοιτητές είχαν μόνο μία έξοδο διαφυγής καθώς οι υπόλοιπες ήταν κλειδωμένες.

Στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούσαν οι εστιακοί φοιτητές μαζί με τους συλλόγους, η πρυτανεία τους καθησύχαζε, έλεγε είτε ότι δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα είτε ότι θα δοθούν κάποια στιγμή στο μέλλον είτε να μην έχουν πολλές απαιτήσεις. Αυτή η πολιτική είχε σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν οι φοιτητικές εστίες και να κινδυνέψει η ζωή των φοιτητών. Μη έχοντας ίχνος ντροπής η Πρυτανεία απαίτησε από τους εστιακούς την καταβολή 60 ευρώ για να μπορέσουν να μείνουν στα δωμάτια τους και το καλοκαίρι.

Η πυρκαγιά αυτή έκανε στάχτη τις ψεύτικες υποσχέσεις που μοίραζε ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, μόλις 10 μέρες πριν, σε συζήτηση στη Βουλή για τις εστίες όπου δήλωνε ότι “για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια, αυξήθηκε φέτος κατά 45% ο προϋπολογισμός των Πανεπιστημίων” και ότι “είμαστε σε σχετικά καλό δρόμο”. Η παγίωση της υποχρηματοδότησης εγκυμονεί νέους, ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για τους οικότροφους και συνολικά για τους φοιτητές.

Η πολιτική περικοπής των δαπανών και εμπορευματοποίησης της Παιδείας που αντιμετωπίζει τους φοιτητές και τις ανάγκες τους σαν περιττό “κόστος” είναι η μήτρα των προβλημάτων στις σχολές και τις εστίες.

 

Απαιτούμε να υλοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα των φοιτητών για:

·  Δωρεάν στέγαση όλων των εστιακών φοιτητών σε ξενοδοχεία για όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς.

·         Ολική αποζημίωση και αποκατάσταση των οικοσκευών και των προσωπικών ειδών τους τα οποία έχουν είτε υποστεί φθορές ή έχουν καταστραφεί.

·     Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη φοιτητική στέγη με αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση των υπαρχόντων δομών, με τήρηση των μέτρων ασφάλειας.

·   Ανέγερση νέων, ασφαλών και σύγχρονων φοιτητικών εστιών που να καλύπτουν τις σημερινές στεγαστικές ανάγκες, με ευθύνη του κράτους.

·            Αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.

·      Ενιαίος κρατικός φορέας που θα διαχειρίζεται τις εστίες πανελλαδικά με όλο το απαραίτητο προσωπικό που θα έχει όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί