Ερώτηση Βαρδάκη για την αντιστάθμιση της απώλειας παραγωγής από το δάκο

Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε οι ελαιοπαραγωγοί να τύχουν ενίσχυσης για την αντιστάθμιση της απώλειας παραγωγής από το δάκο θέτει με ερώτησή του, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο κ. Βαρδάκης, το ελαιόλαδο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες της Κρήτης. Όμως στα καταγεγραμμένα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών (χαμηλή τιμή ελαιολάδου, αδασμολόγητες εισαγωγές τυνησιακού ελαιολάδου και πιθανές ελληνοποιήσεις ελαιολάδου, πρωτοφανή ανομβρία και δυσμενείς καιρικές συνθήκες), έρχεται να προστεθεί η φετινή καταστροφή της παραγωγής από το δάκο. Ήδη σε περιοχές του νομού Ηρακλείου όπως η Βιάννος και η Μεσαρά είναι εμφανές ότι η απώλεια παραγωγής θα αγγίξει το 70%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές του νομού αναμένεται να ξεπεράσει το 50% κατά μέσο όρο.

Όπως είναι γνωστό, αν και οι ελαιοπαραγωγοί πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ, η αποζημίωση ζημιών από το δάκο δεν καλύπτονται. Ωστόσο σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Ενισχύσεων και τις Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις Κρατικές Ενισχύσεις στον τομέα της Γεωργίας, αν οι ζημιές που καταγράφονται ανά είδος προϊόντος σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ξεπερνά το 30% της μέσης απόδοσης 3ετίας, μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.) αρμοδιότητας ΠΣΕΑ.

Με δεδομένη την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών ούτως ώστε να μετριαστεί η μεγάλη απώλεια εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών και κατ’ επέκταση οι αρνητικές συνέπειες στο σύνολο της τοπικής οικονομίας, αλλά και επειδή είναι απαραίτητη προϋπόθεση η επιστημονικής τεκμηρίωσης της απώλειας του προϊόντος για την ένταξη της ζημιάς στην ελαιοπαραγωγή σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ, ο κ. Βαρδάκης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

α) Αν προβλέπεται άμεσα ο ορισμός και σύσταση Επιτροπής υπό το Υπ.Α.Α.Τ., η οποία θα τεκμηριώσει επιστημονικά σε επίπεδο Κρήτης και Περιφερειακών Ενοτήτων (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι) την απώλεια της παραγωγής και τους λόγους αυτής και

β) Αν προτίθεται το Υπουργείο να ενεργοποιήσει άμεσα τις διαδικασίες ένταξης σε Πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.), τις ζημιές από δάκο και ακαρπία ούτως ώστε οι παραγωγοί να τύχουν ενίσχυσης για την αντιστάθμιση της απώλειας παραγωγής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί