Σ. Βαρδάκης: «Να δοθεί εκ νέου παράταση στις προθεσμίες για τις εκπτώσεις του ενιαίου ειδικού προστίμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων»

Με ερώτησή του προς στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο Σωκράτης Βαρδάκης Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηρακλείου επισημαίνει ότι η σημερινή Κυβέρνηση με το νόμο 4495/17 επιδιώκει την αντιμετώπιση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης που απασχολούσε το ελληνικό κράτος εδώ και πολλές δεκαετίες. Μάλιστα προβλέπεται σε ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων η δυνατότητα τακτοποίησης  με εκπτώσεις του ενιαίου ειδικού προστίμου όπως αυτά ορίζονται στην παράγραφο 37α του άρθρου 34 του ν. 4546/2018 (ΦΕΚ Α’ 101/12-06-2018).

Ειδικότερα, «α) κατά είκοσι τοις εκατό (20%), αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος έως τις 8.10.2018,
β) κατά δέκα τοις εκατό (10%), αν η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος από τις 9.10.2018 έως τις 8.4.2019,
γ) κατά δέκα τοις εκατό (10%) όταν ο αιτών υποβάλει τη μελέτη στατικής επάρκειας».

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Βαρδάκης δεδομένης και της οικονομικής αδυναμίας που αντιμετωπίζουν πολλοί ιδιοκτήτες, αδυνατούν να προλάβουν την προθεσμία που έχει ορισθεί για τις εκπτώσεις του ενιαίου ειδικού προστίμου. Επιπλέον,  ζητήματα προκύπτουν και στο κρίσιμο θέμα  των εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησιών, με τους ιδιοκτήτες να έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρότατα και μη διαχειρίσιμα προβλήματα. Για ένα ιδιοκτήτη εξ αδιαιρέτου τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, διότι για να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία της ένταξης του στο νόμο περί τακτοποίησης θα πρέπει να ακολουθήσει μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και χρήμα.

Ο κ. Βαρδάκης τονίζει ότι για να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες περί τακτοποίησης θα πρέπει όλοι οι συνιδιοκτήτες να έχουν ταυτόχρονα όλοι την οικονομική δυνατότητα και τη θέληση να υπαχθούν στη ρύθμιση και να πληρώσουν πέραν των προστίμων τακτοποίησης ή νομιμοποίησης και τους φόρους διανομής, τα συμβολαιογραφικά έξοδα και τα έξοδα μεταγραφής του συμβολαίου.

Ο κ. Βαρδάκης καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να δώσουν εκ νέου παράταση για τις εκπτώσεις του ενιαίου ειδικού προστίμου όπως αυτές έχουν πλέον διαμορφωθεί με την παράγραφο 37α του άρθρου 34 του ν. 4546/2018 (ΦΕΚ Α’ 101/12-06-2018) και αφορούν στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί