Ξυδάκης: «Δεν μπορούμε σε χώρες του ευνομούμενου δυτικού κόσμου να αυτοδικούμε»

Είναι σοκαριστικό ότι το κράτος δικαίου καταλύεται και μπαίνουμε στη σφαίρα της αυτοδικίας και του νόμου του Λιντς» τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989» και την εκπομπή της Γιάννας Παπαδάκου «Με υπογραφή» ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης προσθέτοντας:
«Αυτό που είδαμε είναι, πρώτον, ότι λειτούργησαν κάποια κοινωνικά αντανακλαστικά. Δεύτερον είδαμε με πόση βιασύνη κρίνουμε και τρίτον διαπιστώσαμε ποια αξία έχει η ανθρώπινη ζωή. Αυτό είναι το πιο τρομακτικό από όλα. Δεν μπορούμε δηλαδή σε χώρες του ευνομούμενου δυτικού κόσμου να αυτοδικούμε. Πού είναι η ανθρωπιά» σημείωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε:

«Αυτό που προβληματίζει και δίνει μία άλλη διάσταση στην υπόθεση είναι αφενός το συνταρακτικό οπτικό τεκμήριο και αφετέρου ότι – όπως αποκαλύφθηκε- ο άνθρωπος αυτός ήταν γνωστός. Αυτό μας βάζει να σκεφτούμε δεύτερη και τρίτη και τέταρτη φορά. Αν δεν υπήρχε το οπτικό τεκμήριο και αν δεν ήταν το παιδί αυτό που όλοι γνωρίζαμε, νομίζω θα είχε τελειώσει η ιστορία.

Όταν η ανθρώπινη ζωή, οποιαδήποτε ζωή, που είναι το πολυτιμότερο αγαθό και κατά την έννομη τάξη και κατά τους άγραφους ηθικούς νόμους, φεύγει με αυτόν τον τρόπο έχουμε πάει πίσω και από τους Άθλιους του Βίκτωρος Ουγκώ, πίσω από τις μεγάλες αφηγήσεις της τέχνης που υμνούν το δικαίωμα στη ζωή, που υμνούν τη συμπόνια, που υμνούν την αξία. Πρώτος ο Ιησούς Χριστός προσέτρεξε στους κατατρεγμένους και πρώτος αυτός είπε ότι η μεγαλύτερη επανάσταση είναι η αγάπη και η συμπόνια για όλους τους ανθρώπους.

Ευτυχώς σ’ αυτό το τρομερό τεκμήριο υπήρξε ένας άνθρωπος ο οποίος επενέβη και είπε «Σταματήστε». Αυτό είναι μία ελπίδα».

Αναφερόμενος στις μηνύσεις κατά δημοσιογράφων ο κ. Ξυδάκης απηύθυνε έκκληση  για την αυτοσυγκράτηση σε όλες τις πλευρές.

«Θα σας μιλήσω πρωτίστως ως δημοσιογράφους. Έχω βρεθεί στα δικαστήρια ως κατηγορούμενος και άλλες φορές, πάρα πολλές, έχω πάει μάρτυρας υπεράσπισης σε αγωγές κατά συντακτών της εφημερίδας στην οποία εργαζόμουν.

Όταν το επίδικο είναι μία άποψη, μία κρίση η δικαστική οδός θα πρέπει πάντα να αποφεύγεται. Εκτός και αν πρόκειται για κάτι κατάφωρα συκοφαντικό και ψευδές. Στα γεγονότα πάλι υπάρχει δυνατότητα να ζητήσει κανείς επανόρθωση και αν αυτή δεν γίνει τότε μιλάμε για κακή βούληση. Γενικά πάντως στη δημόσια σφαίρα η πολιτική κριτική, ακόμα και η σκληρή και η άδικη, πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιχειρήματα και πολιτικά μέσα. Τα υπόλοιπα θέτουν σε κίνδυνο κάποιες ελευθερίες που έχουν κατακτηθεί με πολύ κόπο. Πρέπει να είμαστε μετριοπαθείς και να στεκόμαστε επί του πολιτικού. Να δείχνουμε αυτοσυγκράτηση. Την ίδια αυτοσυγκράτηση που ζητάμε από τους πολιτικούς, και καλώς τη ζητάμε, οφείλουν να την έχουν και οι δημοσιογράφοι διότι και αυτοί ασκούν μία εξουσία η οποία ελέγχεται από τη συνείδησή τους και από τον κώδικα δεοντολογίας του επαγγέλματος» τόνισε ο κ. Ξυδάκης και συμπλήρωσε:.

«Όσον αφορά το αυτόφωρο θεωρώ ότι είναι μία περιττή ταλαιπωρία. Έχουμε δει στο παρελθόν διευθυντές εφημερίδων στο τμήμα μεταγωγών. Μέχρι και φυλακή είχαν μπει κάποιοι για παράβαση του τρομονόμου. Τότε έγινε πολιτική συζήτηση, όλοι κατάλαβαν ότι χρειάζεται αυτοσυγκράτηση αλλά χρειάζεται και ενημέρωση.

Είμαστε αυτή τη στιγμή μια Δημοκρατία, μια χώρα που έχει ταλαιπωρηθεί από την πολυετή κρίση και από την αποδιάρθρωση που έχει αυτή επιφέρει στην κοινωνία. Πρέπει να επιστρατεύσουμε όλη μας την πολιτική δύναμη με μέτρο και αυτοσυγκράτηση, για να προστατεύσουμε τους θεσμούς. Όταν οι θεσμοί πάσχουν και μένουν κενό γράμμα, όταν τα πρόσωπα είναι κατώτερα του θεσμικού τους ρόλου αυτός που θα υποφέρει πιο πολύ θα είναι ο πολιτικά και οικονομικά αδύναμος, ο ασθενής. Ο νόμος εν πολλοίς γίνεται για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των αδυνάτων».

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί